Show simple item record

Dietary habits of drug users in low-threshold contact centres
dc.contributor.advisorČablová, Lenka
dc.creatorKonečná, Miroslava
dc.date.accessioned2017-05-16T19:18:57Z
dc.date.available2017-05-16T19:18:57Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/58121
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá problematikou stravování v nízkoprahových kontaktních centrech na území jihomoravského kraje. Cílem práce je zmapovat stravovací zvyklosti z pohledu denního stravovacího režimu, vyváženosti stravy, pitného režimu a Body Mass Indexu vybrané cílové skupiny uživatelů drog. První kapitola teoretické části je zaměřena na problematiku stravování z pohledu základních složek potravy. Následuje kapitola s názvem Návykové látky ve vztahu k výživě, která popisuje výživu v interakci s užíváním jednotlivých typů návykových látek. V kapitole nazvané Stavy způsobené nedostatkem výživy jsou popsány základní ukazatele nedostatku živin - tedy malnutrice, dehydratace, hypovitaminóza a dále jsou zde uvedeny faktory podílející se na špatných stravovacích návycích. Poslední oddíl teoretické části s názvem Nutriční terapie v adiktologii zahrnuje charakteristiku potravinového servisu v kontaktních zařízeních, výživová doporučení a potravinovou pyramidu. Výzkum mapuje formou dotazníkového šetření stravovací zvyklosti uživatelů drog v kontaktních centrech jihomoravského kraje, v Brně, Břeclavi, Hodoníně a Kyjově. V práci jsou uvedeny výsledky tohoto šetření, které jsou vyhodnoceny v grafech či tabulkách. Výsledky ukazují, že u tří z pěti skupin návykových látek se vyskytují ve více než v 50 %,...cs_CZ
dc.description.abstractSubject of this thesis is nourishment in the low threshold clubs and contact centers in the South Moravia region. The goal of the thesis is to research from the point of view of eating regime, balance of meals, hydration and Body Mass Index of a selected target group of drugs consumers. First chapter of the theoretical part is focused on issue of nourishment from the perspective of basic elements of food. Chapter named "Addictive substances in relation to nutrition" which describes nourishment in interaction with using particular kinds of addictive substances. It the chapter "Conditions caused by lack of nutrition" are described basic indicators of nutrient deficiency - malnutrition, dehydration and hypovitaminosis, and there are also given factors which participate in bad dietary habits. Last section of the theory named "Nutritional therapy in addictology" contains characteristics of food service in contact centers, nutritional recommendations and food pyramid. The research was made by survey and identifies eating habits of drug users in contact centers in the South Moravia region: in Brno, Břeclav, Hodonín and Kyjov. The results of the research are shown in the thesis in charts and tables. Results show that bad eating habits occurs in three of the five groups of addictive substantions in more...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectStravování - drogy - malnutrice - kontaktní centrumcs_CZ
dc.subjectNourishment - drugs - malnutrition - contact centeren_US
dc.titleStravovací zvyklosti uživatelů drog v nízkoprahových kontaktních centrechcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-01-24
dc.description.departmentDepartment of Psychiatry First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentPsychiatrická klinika 1. LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId119680
dc.title.translatedDietary habits of drug users in low-threshold contact centresen_US
dc.contributor.refereeVacek, Jaroslav
dc.identifier.aleph001557909
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAddictologyen_US
thesis.degree.disciplineAdiktologiecs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAdiktologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAddictologyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá problematikou stravování v nízkoprahových kontaktních centrech na území jihomoravského kraje. Cílem práce je zmapovat stravovací zvyklosti z pohledu denního stravovacího režimu, vyváženosti stravy, pitného režimu a Body Mass Indexu vybrané cílové skupiny uživatelů drog. První kapitola teoretické části je zaměřena na problematiku stravování z pohledu základních složek potravy. Následuje kapitola s názvem Návykové látky ve vztahu k výživě, která popisuje výživu v interakci s užíváním jednotlivých typů návykových látek. V kapitole nazvané Stavy způsobené nedostatkem výživy jsou popsány základní ukazatele nedostatku živin - tedy malnutrice, dehydratace, hypovitaminóza a dále jsou zde uvedeny faktory podílející se na špatných stravovacích návycích. Poslední oddíl teoretické části s názvem Nutriční terapie v adiktologii zahrnuje charakteristiku potravinového servisu v kontaktních zařízeních, výživová doporučení a potravinovou pyramidu. Výzkum mapuje formou dotazníkového šetření stravovací zvyklosti uživatelů drog v kontaktních centrech jihomoravského kraje, v Brně, Břeclavi, Hodoníně a Kyjově. V práci jsou uvedeny výsledky tohoto šetření, které jsou vyhodnoceny v grafech či tabulkách. Výsledky ukazují, že u tří z pěti skupin návykových látek se vyskytují ve více než v 50 %,...cs_CZ
uk.abstract.enSubject of this thesis is nourishment in the low threshold clubs and contact centers in the South Moravia region. The goal of the thesis is to research from the point of view of eating regime, balance of meals, hydration and Body Mass Index of a selected target group of drugs consumers. First chapter of the theoretical part is focused on issue of nourishment from the perspective of basic elements of food. Chapter named "Addictive substances in relation to nutrition" which describes nourishment in interaction with using particular kinds of addictive substances. It the chapter "Conditions caused by lack of nutrition" are described basic indicators of nutrient deficiency - malnutrition, dehydration and hypovitaminosis, and there are also given factors which participate in bad dietary habits. Last section of the theory named "Nutritional therapy in addictology" contains characteristics of food service in contact centers, nutritional recommendations and food pyramid. The research was made by survey and identifies eating habits of drug users in contact centers in the South Moravia region: in Brno, Břeclav, Hodonín and Kyjov. The results of the research are shown in the thesis in charts and tables. Results show that bad eating habits occurs in three of the five groups of addictive substantions in more...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Psychiatrická klinika 1. LF a VFN v Prazecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV