dc.contributor.advisor | Kalfiřtová, Eva | |
dc.creator | Schwarzová, Erika | |
dc.date.accessioned | 2017-05-16T12:37:35Z | |
dc.date.available | 2017-05-16T12:37:35Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/56746 | |
dc.description.abstract | Název bakalářské práce: Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén. Klíčová slova: Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura, sociokulturní problematika, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, významné osobnosti. Abstrakt: Práce nabízí přehled o francouzské gastronomii z pohledu společenského a kulturního fenoménu. První část se soustředí na historii francouzské kuchyně od středověku do konce devatenáctého století s důrazem na vývoj gastronomické literatury a specifika jednotlivých období. Druhá část se zabývá současnou situací francouzské gastronomie, tedy restauracemi, gastronomickými soutěžemi a kuchařskými osobnostmi. Třetí část práce se zaměřuje na regionální kuchyni Provence, to znamená na její suroviny, postupy a tradice. Bakalářská práce má za cíl představit francouzskou gastronomii a zařadit jí do širšího kulturního rámce, tak aby byl zdůrazněn její význam pro francouzskou společnost. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Title of the thesis: French gastronomy as a cultural phenomenon. Key words: Gastronomy, culture, Provence, history, quality of food, dining, gastronomic literature, social and cultural problems, Avignon, UNESCO, cultural heritige, culinary personalities. Abstract: This bachelor thesis proposes a summary of French gastronomy as a social and cultural phenomenon. The first part focuses on the history of French gastronomy from the Middle Ages to the end of 19th century with emphasis on the development of gastronomical literature and particularities of every period. The second part deals with contemporary situation of French gastronomy, with gastronomical constests and gastronomical celebrities. The third part presents the regional cusine of Provence, which means its ingredients, methods and traditions. The aim of the thesis is to present French gastronomy and to put it into the cultural framework with the accent on its importance for the French society. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Gastronomie | cs_CZ |
dc.subject | kultura | cs_CZ |
dc.subject | Provence | cs_CZ |
dc.subject | historie | cs_CZ |
dc.subject | kvalita stravování | cs_CZ |
dc.subject | stolování | cs_CZ |
dc.subject | gastronomická literatura,socio-kulturní problémy | cs_CZ |
dc.subject | Avignon | cs_CZ |
dc.subject | UNESCO | cs_CZ |
dc.subject | kulturní dědictví | cs_CZ |
dc.subject | kulinární osobnosti | cs_CZ |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | culture | en_US |
dc.subject | Provence | en_US |
dc.subject | history | en_US |
dc.subject | quality of food | en_US |
dc.subject | dining | en_US |
dc.subject | gastronomic literature | en_US |
dc.subject | social and cultural problems | en_US |
dc.subject | Avignon,UNESCO | en_US |
dc.subject | cultural heritige | en_US |
dc.subject | culinary personalities | en_US |
dc.title | Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2013 | |
dcterms.dateAccepted | 2013-09-09 | |
dc.description.department | Katedra francouzského jazyka a literatury | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Education | en_US |
dc.description.faculty | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 107894 | |
dc.title.translated | French gastronomy as a cultural phenomenon | en_US |
dc.contributor.referee | Müllerová, Eva | |
dc.identifier.aleph | 001625582 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | French Language oriented at education - Social Sciences Oriented at Education | en_US |
thesis.degree.discipline | Francouzský jazyk se zaměřením na vzdělávání - Základy společenských věd se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specialization in Education | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Pedagogická fakulta::Katedra francouzského jazyka a literatury | cs_CZ |
uk.faculty-name.cs | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Education | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PedF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Francouzský jazyk se zaměřením na vzdělávání - Základy společenských věd se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | French Language oriented at education - Social Sciences Oriented at Education | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specialization in Education | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Název bakalářské práce: Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén. Klíčová slova: Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura, sociokulturní problematika, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, významné osobnosti. Abstrakt: Práce nabízí přehled o francouzské gastronomii z pohledu společenského a kulturního fenoménu. První část se soustředí na historii francouzské kuchyně od středověku do konce devatenáctého století s důrazem na vývoj gastronomické literatury a specifika jednotlivých období. Druhá část se zabývá současnou situací francouzské gastronomie, tedy restauracemi, gastronomickými soutěžemi a kuchařskými osobnostmi. Třetí část práce se zaměřuje na regionální kuchyni Provence, to znamená na její suroviny, postupy a tradice. Bakalářská práce má za cíl představit francouzskou gastronomii a zařadit jí do širšího kulturního rámce, tak aby byl zdůrazněn její význam pro francouzskou společnost. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Title of the thesis: French gastronomy as a cultural phenomenon. Key words: Gastronomy, culture, Provence, history, quality of food, dining, gastronomic literature, social and cultural problems, Avignon, UNESCO, cultural heritige, culinary personalities. Abstract: This bachelor thesis proposes a summary of French gastronomy as a social and cultural phenomenon. The first part focuses on the history of French gastronomy from the Middle Ages to the end of 19th century with emphasis on the development of gastronomical literature and particularities of every period. The second part deals with contemporary situation of French gastronomy, with gastronomical constests and gastronomical celebrities. The third part presents the regional cusine of Provence, which means its ingredients, methods and traditions. The aim of the thesis is to present French gastronomy and to put it into the cultural framework with the accent on its importance for the French society. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra francouzského jazyka a literatury | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990016255820106986 | |