Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén
French gastronomy as a cultural phenomenon
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/56746Identifiers
Study Information System: 107894
Collections
- Kvalifikační práce [18094]
Author
Advisor
Referee
Müllerová, Eva
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
French Language oriented at education - Social Sciences Oriented at Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
9. 9. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura,socio-kulturní problémy, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, kulinární osobnostiKeywords (English)
Gastronomy, culture, Provence, history, quality of food, dining, gastronomic literature, social and cultural problems, Avignon,UNESCO, cultural heritige, culinary personalitiesNázev bakalářské práce: Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén. Klíčová slova: Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura, sociokulturní problematika, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, významné osobnosti. Abstrakt: Práce nabízí přehled o francouzské gastronomii z pohledu společenského a kulturního fenoménu. První část se soustředí na historii francouzské kuchyně od středověku do konce devatenáctého století s důrazem na vývoj gastronomické literatury a specifika jednotlivých období. Druhá část se zabývá současnou situací francouzské gastronomie, tedy restauracemi, gastronomickými soutěžemi a kuchařskými osobnostmi. Třetí část práce se zaměřuje na regionální kuchyni Provence, to znamená na její suroviny, postupy a tradice. Bakalářská práce má za cíl představit francouzskou gastronomii a zařadit jí do širšího kulturního rámce, tak aby byl zdůrazněn její význam pro francouzskou společnost.
Title of the thesis: French gastronomy as a cultural phenomenon. Key words: Gastronomy, culture, Provence, history, quality of food, dining, gastronomic literature, social and cultural problems, Avignon, UNESCO, cultural heritige, culinary personalities. Abstract: This bachelor thesis proposes a summary of French gastronomy as a social and cultural phenomenon. The first part focuses on the history of French gastronomy from the Middle Ages to the end of 19th century with emphasis on the development of gastronomical literature and particularities of every period. The second part deals with contemporary situation of French gastronomy, with gastronomical constests and gastronomical celebrities. The third part presents the regional cusine of Provence, which means its ingredients, methods and traditions. The aim of the thesis is to present French gastronomy and to put it into the cultural framework with the accent on its importance for the French society.