Show simple item record

Local Food and Sustainable Agriculture: The Example of Community Supported Agriculture
dc.contributor.advisorJančák, Vít
dc.creatorStrnadel, Štěpán
dc.date.accessioned2017-05-16T11:02:02Z
dc.date.available2017-05-16T11:02:02Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/56378
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá konceptem komunitou podporovaného zemědělství, který je specifickou formou lokální potravinové sítě. V teoretické rovině je koncept zasazen do širších souvislostí vývoje zemědělství, zemědělsko-potravinového systému a jeho globalizace, trvale udržitelného zemědělství a lokálních potravinových sítí. Kritická rešerše se dále zaměřuje na zhodnocení přínosů lokálních potravinových sítí uváděných v odborné literatuře. Nejčastěji zmiňované přínosy lokálních potravinových sítí lze zařadit do oblasti životního prostředí; potravinové bezpečnosti; zdraví obyvatel a kvality potravin; a ekonomického a regionálního rozvoje. V praktické části byl metodou strukturovaných rozhovorů proveden kvalitativní výzkum, jehož předmětem byli vybraní ekologičtí zemědělci zapojení do komunitou podporovaného zemědělství. Cílem výzkumu bylo stanovení charakteristik projektů komunitou podporovaného zemědělství z pohledu zapojených zemědělců a jimi uváděných přínosů spojených s touto formou distribuce. Ve srovnání s ostatními formami distribuce jsou přínosy komunitou podporovaného zemědělství dle dotazovaných zemědělců jistota odbytu, finanční částka na sezónu předem a vyšší míra osobního kontaktu se spotřebiteli. klíčová slova: komunitou podporované zemědělství, lokální potraviny, průmyslové...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis is focused on the community supported agriculture concept, which is a specific form of local food network. In the theoretical part of the work, the concept is set in the context of agriculture and agri-food system evolution, globalization of food production and consumption, sustainable agriculture and local food networks. Further interest is focused on evaluation of the benefits of local food networks which are mentioned in literature. The positive impacts of local food networks most frequently mentioned are classified in the environmental area, food security, health and food quality as well as economical and regional development. The practical part of the thesis is based on qualitative research, where structured interviews method was used. The interviews were made with selected organic farmers - members of community supported agriculture. The aim of the research is to explore the characteristics of concrete community supported agriculture projects from ivolved farmers' perspective and the benefits gained by participation in community supported agriculture. In comparison with other distribution channels, questioned farmers are mentioning the following benefits: secured sales, financial support in the beginning of season and stronger relation with consumers. key words: community...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectkomunitou podporované zemědělství - lokální potraviny - průmyslové zemědělství - trvale udržitelné zemědělství - globalizace - lokální potravinové sítě - Českocs_CZ
dc.subjectcommunity supported agriculture - local food - industrial agriculture - sustainable agriculture - globalization - local food networks - Czech Republicen_US
dc.titleMístní potraviny a trvale udržitelné zemědělství: Příklad komunitou podporovaného zemědělstvícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-09-10
dc.description.departmentDepartment of Social Geography and Regional Develop.en_US
dc.description.departmentKatedra sociální geografie a region. rozvojecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId127494
dc.title.translatedLocal Food and Sustainable Agriculture: The Example of Community Supported Agricultureen_US
dc.contributor.refereeČapkovičová, Andrea
dc.identifier.aleph001627634
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeography and Cartographyen_US
thesis.degree.disciplineGeografie a kartografiecs_CZ
thesis.degree.programGeografiecs_CZ
thesis.degree.programGeographyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csGeografie a kartografiecs_CZ
uk.degree-discipline.enGeography and Cartographyen_US
uk.degree-program.csGeografiecs_CZ
uk.degree-program.enGeographyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá konceptem komunitou podporovaného zemědělství, který je specifickou formou lokální potravinové sítě. V teoretické rovině je koncept zasazen do širších souvislostí vývoje zemědělství, zemědělsko-potravinového systému a jeho globalizace, trvale udržitelného zemědělství a lokálních potravinových sítí. Kritická rešerše se dále zaměřuje na zhodnocení přínosů lokálních potravinových sítí uváděných v odborné literatuře. Nejčastěji zmiňované přínosy lokálních potravinových sítí lze zařadit do oblasti životního prostředí; potravinové bezpečnosti; zdraví obyvatel a kvality potravin; a ekonomického a regionálního rozvoje. V praktické části byl metodou strukturovaných rozhovorů proveden kvalitativní výzkum, jehož předmětem byli vybraní ekologičtí zemědělci zapojení do komunitou podporovaného zemědělství. Cílem výzkumu bylo stanovení charakteristik projektů komunitou podporovaného zemědělství z pohledu zapojených zemědělců a jimi uváděných přínosů spojených s touto formou distribuce. Ve srovnání s ostatními formami distribuce jsou přínosy komunitou podporovaného zemědělství dle dotazovaných zemědělců jistota odbytu, finanční částka na sezónu předem a vyšší míra osobního kontaktu se spotřebiteli. klíčová slova: komunitou podporované zemědělství, lokální potraviny, průmyslové...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis is focused on the community supported agriculture concept, which is a specific form of local food network. In the theoretical part of the work, the concept is set in the context of agriculture and agri-food system evolution, globalization of food production and consumption, sustainable agriculture and local food networks. Further interest is focused on evaluation of the benefits of local food networks which are mentioned in literature. The positive impacts of local food networks most frequently mentioned are classified in the environmental area, food security, health and food quality as well as economical and regional development. The practical part of the thesis is based on qualitative research, where structured interviews method was used. The interviews were made with selected organic farmers - members of community supported agriculture. The aim of the research is to explore the characteristics of concrete community supported agriculture projects from ivolved farmers' perspective and the benefits gained by participation in community supported agriculture. In comparison with other distribution channels, questioned farmers are mentioning the following benefits: secured sales, financial support in the beginning of season and stronger relation with consumers. key words: community...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a region. rozvojecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV