Potravinové intolerance
Food intolerance
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/53049Identifikátory
SIS: 128903
Katalog UK: 990016013640106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [20357]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Křížan, Jiří
Seifertová, Eva
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie se zaměřením na vzdělávání - Biologie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra buněčné biologie
Datum obhajoby
10. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
celiakie, lepek, gluten, prolamin, glutenin, kasomorfin, gluteomorfin, bezlepková dietaKlíčová slova (anglicky)
coeliac disease, gluten, prolamin, glutenin, casomorphin, gluteomorphin, gluten-free dietAnotace: Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se tématem potravinových intolerancí. Zaměřuje se především na celiakální sprue, popisuje toto onemocnění, jeho klinické formy, symptomy, komplikace, vyšetřovací metody, diagnózu a léčbu. Část bakalářské práce pojednává o vztahu glutenu k dalším chorobám, jako jsou glutenenová senzitivita či autismus.
This bachelor's thesis is a literature research that deals with food intolerances. It focuses primarily on celiac sprue, describes the disease, its clinical manifestations, symptoms, complications, methods of investigation, diagnosis and treatment. Part of the thesis deals with relationship of gluten to other diseases such as gluten sensitivity or autism.