Show simple item record

Comparing the eating habits of selected groups of elementary school children in the Czech Republic and Denmark
dc.contributor.advisorMarádová, Eva
dc.creatorVíchová, Kristina
dc.date.accessioned2017-05-15T18:08:57Z
dc.date.available2017-05-15T18:08:57Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/52753
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá výživou a stravováním zejména v mladším školním věku. Cílem diplomové práce je zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků z České republiky a z Dánska. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje základním složkám výživy, správnému stravovacímu a pitnému režimu, obecným výživovým doporučením pro děti i dospělé a výživě dětí. Dalším tématem této části je vhled do stravování v České republice a v Dánsku. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo zmapovat stravovací návyky vybrané skupiny žáků mladšího školního věku v České republice a v Dánsku. Jako metoda sběru dat byla zvolena písemná forma anonymního dotazníku. V rámci výzkumného šetření byly porovnány určité dílčí aspekty stravování. Jednalo se především o konzumaci ovoce, zeleniny, sladkostí, limonád, mléčných výrobků a fastfood potravin. Z dotazníkového šetření vyplývá, že vybraná skupina dánských dětí se ve zvolených aspektech stravuje lépe. Skupina dánských dětí konzumuje více zeleniny i ovoce a konzumuje spíše celozrnné tmavé pečivo namísto světlého. Oproti tomu skupina českých dětí konzumuje více sladkostí a pije více limonád. Denní stravovací režim Čechů a Dánů je značně rozdílný. Ze šetření také vyplynulo, že vybraná skupina dánských dětí...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with nutrition and diet, especially at a young age. The aim of this thesis is to investigate and compare the dietary habits of selected pupils from the Czech Republic and Denmark. It is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part deals with the basic elements of nutrition, proper eating and water intake, general nutritional recommendations for children and adults, and nutrition of children. In addition the theoretical part of the thesis is focused on a catering in the Czech Republic and Denmark. The practical part contains results of a research concentrated on eating habits of a selected group of school children in the Czech Republic and Denmark. As a method of data collection was chosen the written form of an anonymous questionnaire. As part of the survey were compared to partial aspects of eating. These were mainly the consumption of fruits, vegetables, sweets, soft drinks, dairy products and fast food. The survey shows that a selected group of Danish children in selected aspects eat better. A group of Danish children consume more vegetables and fruits and consume more whole grain dark bread instead of light. In contrast, a group of Czech children consume more sweets and drink more soft drinks. Daily diet Czechs and Danes are very different. The survey...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectvýživová doporučenícs_CZ
dc.subjectvlivy na stravování dětícs_CZ
dc.subjectzákladní školacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectnutrition recommendationsen_US
dc.subjectthe influence on the diets of childrenen_US
dc.subjectelementary schoolen_US
dc.subjectobesityen_US
dc.titleSrovnání stravovacích návyků vybrané skupiny dětí mladšího školního věku v České republice a v Dánskucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-14
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId119466
dc.title.translatedComparing the eating habits of selected groups of elementary school children in the Czech Republic and Denmarken_US
dc.contributor.refereeVodáková, Jitka
dc.identifier.aleph001600361
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTeacher Training for Primary Schoolsen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství pro 1. stupeň základní školycs_CZ
thesis.degree.programUčitelství pro základní školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Primary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství pro 1. stupeň základní školycs_CZ
uk.degree-discipline.enTeacher Training for Primary Schoolsen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro základní školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Primary Schoolsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá výživou a stravováním zejména v mladším školním věku. Cílem diplomové práce je zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků z České republiky a z Dánska. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje základním složkám výživy, správnému stravovacímu a pitnému režimu, obecným výživovým doporučením pro děti i dospělé a výživě dětí. Dalším tématem této části je vhled do stravování v České republice a v Dánsku. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo zmapovat stravovací návyky vybrané skupiny žáků mladšího školního věku v České republice a v Dánsku. Jako metoda sběru dat byla zvolena písemná forma anonymního dotazníku. V rámci výzkumného šetření byly porovnány určité dílčí aspekty stravování. Jednalo se především o konzumaci ovoce, zeleniny, sladkostí, limonád, mléčných výrobků a fastfood potravin. Z dotazníkového šetření vyplývá, že vybraná skupina dánských dětí se ve zvolených aspektech stravuje lépe. Skupina dánských dětí konzumuje více zeleniny i ovoce a konzumuje spíše celozrnné tmavé pečivo namísto světlého. Oproti tomu skupina českých dětí konzumuje více sladkostí a pije více limonád. Denní stravovací režim Čechů a Dánů je značně rozdílný. Ze šetření také vyplynulo, že vybraná skupina dánských dětí...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with nutrition and diet, especially at a young age. The aim of this thesis is to investigate and compare the dietary habits of selected pupils from the Czech Republic and Denmark. It is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part deals with the basic elements of nutrition, proper eating and water intake, general nutritional recommendations for children and adults, and nutrition of children. In addition the theoretical part of the thesis is focused on a catering in the Czech Republic and Denmark. The practical part contains results of a research concentrated on eating habits of a selected group of school children in the Czech Republic and Denmark. As a method of data collection was chosen the written form of an anonymous questionnaire. As part of the survey were compared to partial aspects of eating. These were mainly the consumption of fruits, vegetables, sweets, soft drinks, dairy products and fast food. The survey shows that a selected group of Danish children in selected aspects eat better. A group of Danish children consume more vegetables and fruits and consume more whole grain dark bread instead of light. In contrast, a group of Czech children consume more sweets and drink more soft drinks. Daily diet Czechs and Danes are very different. The survey...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
dc.identifier.lisID990016003610106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV