Zobrazit minimální záznam

Pilot questioning of patological addiction on food - investigation accomplished in selected Prague fast food restaurants and sweetshops
dc.contributor.advisorČablová, Lenka
dc.creatorStará, Iveta
dc.date.accessioned2017-05-15T16:04:23Z
dc.date.available2017-05-15T16:04:23Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/52293
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá fenoménem závislosti na jídle. Výzkum byl prováděn mezi zákazníky pražských cukráren, provozoven rychlých občerstvení a supermarketů. Cílem práce je zjistit prevalenci tohoto jevu v pražské populaci navštěvující daná zařízení. Dále zkoumá prevalenci tohoto jevu ve vztahu k socio-demografickým údajům, jako je pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a výše měsíčního příjmu. Všímá si také četností výskytu jednotlivých kritérií závislosti na jídle. V poslední řadě se také zabývá problematickými potravinami. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část rozebírá problematiku závislosti na jídle. Dle rešerše dostupných zdrojů informuje o diagnostice této nemoci a o nejčastějších problémových potravinách, respektive aditivech v jídle. Pro pochopení problematiky uvádím i rozdíly mezi poruchami příjmu potravy, obezitou a závislostí na jídle. Dále v teoretické části popisuji výzkumy provedené na hlodavcích i lidech, které potvrzují, že tato nemoc existuje. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, ke kterému byl použit dotazník převzatý ze Spojených států amerických - Yalská škála závislosti na jídle. Před sběrem dat byly formulovány tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Po vyhodnocení dat jsou tyto otázky zodpovězeny a hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny....cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with the phenomenon of food addiction. The research was held among the customers of Prague sweetshops, fast foods and supermarkets. The aim of this work is to find the prevalence of this phenomenon if Prague population, which visits these organizations. The second aim of this work is to deal with prevalence of food dependence in relation with social - demographic readings, such as gender, age, the highest education and a level of month salary. It pays attention to the high incidence of different criterion of food addiction. Finally it deals with problematic foodstuff. This thesis is divided into two parts. The first theoretical part deals with the problems of food dependence. According to the bibliographic search this work reports on diagnostic methods for this illness and on most frequent problematic foodstuff, like additives in food. For better understanding of this problem I include to my work differences between eating disorders, obesity and food addiction. In this theoretic part, there is also article which deals with results of researches on rodents and human beings. This article confirms that this illness exists. The second practical part of this work deals with particular research for which the questionnaire from the United States (named Yale food addiction scale) was...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectZávislost na jídlecs_CZ
dc.subjectYFAScs_CZ
dc.subjectporuchy příjmu potravycs_CZ
dc.subjectcukrcs_CZ
dc.subjectsůlcs_CZ
dc.subjecttukcs_CZ
dc.subjectFood addictionen_US
dc.subjectYFASen_US
dc.subjecteating disordersen_US
dc.subjectsugaren_US
dc.subjectsalten_US
dc.subjectfaten_US
dc.titlePilotní ověření dotazníku patologické závislosti na jídle - šetření prováděné ve vybraných pražských fast foodech a cukrárnáchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-25
dc.description.departmentDepartment of Adictology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentKlinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId133260
dc.title.translatedPilot questioning of patological addiction on food - investigation accomplished in selected Prague fast food restaurants and sweetshopsen_US
dc.contributor.refereeNevoralová, Monika
dc.identifier.aleph001603977
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAddictologyen_US
thesis.degree.disciplineAdiktologiecs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Department of Adictology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAdiktologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAddictologyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá fenoménem závislosti na jídle. Výzkum byl prováděn mezi zákazníky pražských cukráren, provozoven rychlých občerstvení a supermarketů. Cílem práce je zjistit prevalenci tohoto jevu v pražské populaci navštěvující daná zařízení. Dále zkoumá prevalenci tohoto jevu ve vztahu k socio-demografickým údajům, jako je pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a výše měsíčního příjmu. Všímá si také četností výskytu jednotlivých kritérií závislosti na jídle. V poslední řadě se také zabývá problematickými potravinami. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část rozebírá problematiku závislosti na jídle. Dle rešerše dostupných zdrojů informuje o diagnostice této nemoci a o nejčastějších problémových potravinách, respektive aditivech v jídle. Pro pochopení problematiky uvádím i rozdíly mezi poruchami příjmu potravy, obezitou a závislostí na jídle. Dále v teoretické části popisuji výzkumy provedené na hlodavcích i lidech, které potvrzují, že tato nemoc existuje. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, ke kterému byl použit dotazník převzatý ze Spojených států amerických - Yalská škála závislosti na jídle. Před sběrem dat byly formulovány tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Po vyhodnocení dat jsou tyto otázky zodpovězeny a hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny....cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with the phenomenon of food addiction. The research was held among the customers of Prague sweetshops, fast foods and supermarkets. The aim of this work is to find the prevalence of this phenomenon if Prague population, which visits these organizations. The second aim of this work is to deal with prevalence of food dependence in relation with social - demographic readings, such as gender, age, the highest education and a level of month salary. It pays attention to the high incidence of different criterion of food addiction. Finally it deals with problematic foodstuff. This thesis is divided into two parts. The first theoretical part deals with the problems of food dependence. According to the bibliographic search this work reports on diagnostic methods for this illness and on most frequent problematic foodstuff, like additives in food. For better understanding of this problem I include to my work differences between eating disorders, obesity and food addiction. In this theoretic part, there is also article which deals with results of researches on rodents and human beings. This article confirms that this illness exists. The second practical part of this work deals with particular research for which the questionnaire from the United States (named Yale food addiction scale) was...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990016039770106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV