Show simple item record

Zhe Scuk.cz Project: user-generated content from the perspective of quality control and creators' motivation. Case study
dc.contributor.advisorŠvelch, Jaroslav
dc.creatorKohoutová, Lucie
dc.date.accessioned2017-05-15T15:43:43Z
dc.date.available2017-05-15T15:43:43Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/52229
dc.description.abstractTato diplomová práce zkoumá způsoby a sociální proces regulace obsahové kvality a motivace k participaci na projektu Scuk.cz, internetovém serveru věnovanému hodnocení restaurací a jiných gastronomických provozoven. Scuk.cz představuje specifický případ uživatelsky generovaného obsahu (UGC), kam textový obsah dodává uzavřená komunita hodnotitelů, vybraná zakladatelem projektu z řad milovníků jídla mimo profesionální gastronomii. Cílem práce je popsat tento filtrační a regulační proces a kvalitativní kritéria, uplatňovaná na hodnotitele i konkrétní texty, z pohledu správců i hodnotitelů. Používá k tomu jak teorii reputačních systémů, tak Carpentierův dynamický koncept kvality jakožto proměnlivého výsledku demokratického vyjednávání (v prostředí komunitního média, kterým Scuk do jisté míry je). Motivace k účasti na projektu jsou osvětleny pomocí Bourdieuových konceptů sociálního a kulturního kapitálu a jejich rozpracování od navazujících autorů. Praktická část výzkumu je založená na kvalitativním dotazování správců a 11 členů hodnotitelské komunity a jejich tematické analýze. Materiál z rozhovorů je doplněn o analýzu kodexů Scuku, textů recenzí a další komunitní komunikace. Mezi závěrečná zjištění v otázce obsahové regulace patří silný vliv prvotního síta, které vědomě formuje komunitu s podobným...cs_CZ
dc.description.abstractThis Master degree thesis deals with content quality regulation and motivation to participate in the Scuk.cz project - web server dedicated to reviews of restaurants and other culinary venues. The server represents a specific case of user-generated content (UGC) whose content comes from closed community of reviewers chosen among non-professional food lovers by the server's founder. Aim of this thesis is to describe this filtration and regulation process as well as the qualitative criteria applied to reviewers and reviews, both from the point of view of administrators and community members. It uses the theory of reputation systems as well as Carpentier's more dynamic concept of quality as the ever-changing result of democratic negotiations (in the context of community media, as Scuk.cz can be to a certain extent). Motivations for participation are explained with Bourdieu's concepts of social and cultural capital and their later derivations. Empirical part of the study is based on qualitative interviews with administrators and 11 community members and following thematical analysis. Interview data are completed with analysis of texts - Scuk guidelines, reviews and other community communication. We found out that the first access filter plays a key role in content regulation, creating like- minded...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectuživatelsky generovaný obsahcs_CZ
dc.subjectobsahová kvalitacs_CZ
dc.subjectmotivacecs_CZ
dc.subjectparticipacecs_CZ
dc.subjectreputační webcs_CZ
dc.subjectnegociace kvalitycs_CZ
dc.subjectkulturní kapitálcs_CZ
dc.subjectsociální kapitálcs_CZ
dc.subjectgastronomiecs_CZ
dc.subjectrecenzecs_CZ
dc.subjectuser-generated contenten_US
dc.subjectcontent qualityen_US
dc.subjectmotivationen_US
dc.subjectparticipationen_US
dc.subjectreputation systemsen_US
dc.subjectnegotiated qualityen_US
dc.subjectcultural capitalen_US
dc.subjectsocial capitalen_US
dc.subjectgastronomyen_US
dc.subjectreviewen_US
dc.title"Olizovat stejný lžíce": regulace kvality uživatelsky generovaného obsahu serveru Scuk.cz a motivace jeho tvůrcůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-26
dc.description.departmentDepartment of Media Studiesen_US
dc.description.departmentKatedra mediálních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId111953
dc.title.translatedZhe Scuk.cz Project: user-generated content from the perspective of quality control and creators' motivation. Case studyen_US
dc.contributor.refereeŠtechová, Markéta
dc.identifier.aleph001604470
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMedia Studiesen_US
thesis.degree.disciplineMediální studiacs_CZ
thesis.degree.programMediální a komunikační studiacs_CZ
thesis.degree.programMedia and Communications Studiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra mediálních studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Media Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMediální studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedia Studiesen_US
uk.degree-program.csMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.degree-program.enMedia and Communications Studiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce zkoumá způsoby a sociální proces regulace obsahové kvality a motivace k participaci na projektu Scuk.cz, internetovém serveru věnovanému hodnocení restaurací a jiných gastronomických provozoven. Scuk.cz představuje specifický případ uživatelsky generovaného obsahu (UGC), kam textový obsah dodává uzavřená komunita hodnotitelů, vybraná zakladatelem projektu z řad milovníků jídla mimo profesionální gastronomii. Cílem práce je popsat tento filtrační a regulační proces a kvalitativní kritéria, uplatňovaná na hodnotitele i konkrétní texty, z pohledu správců i hodnotitelů. Používá k tomu jak teorii reputačních systémů, tak Carpentierův dynamický koncept kvality jakožto proměnlivého výsledku demokratického vyjednávání (v prostředí komunitního média, kterým Scuk do jisté míry je). Motivace k účasti na projektu jsou osvětleny pomocí Bourdieuových konceptů sociálního a kulturního kapitálu a jejich rozpracování od navazujících autorů. Praktická část výzkumu je založená na kvalitativním dotazování správců a 11 členů hodnotitelské komunity a jejich tematické analýze. Materiál z rozhovorů je doplněn o analýzu kodexů Scuku, textů recenzí a další komunitní komunikace. Mezi závěrečná zjištění v otázce obsahové regulace patří silný vliv prvotního síta, které vědomě formuje komunitu s podobným...cs_CZ
uk.abstract.enThis Master degree thesis deals with content quality regulation and motivation to participate in the Scuk.cz project - web server dedicated to reviews of restaurants and other culinary venues. The server represents a specific case of user-generated content (UGC) whose content comes from closed community of reviewers chosen among non-professional food lovers by the server's founder. Aim of this thesis is to describe this filtration and regulation process as well as the qualitative criteria applied to reviewers and reviews, both from the point of view of administrators and community members. It uses the theory of reputation systems as well as Carpentier's more dynamic concept of quality as the ever-changing result of democratic negotiations (in the context of community media, as Scuk.cz can be to a certain extent). Motivations for participation are explained with Bourdieu's concepts of social and cultural capital and their later derivations. Empirical part of the study is based on qualitative interviews with administrators and 11 community members and following thematical analysis. Interview data are completed with analysis of texts - Scuk guidelines, reviews and other community communication. We found out that the first access filter plays a key role in content regulation, creating like- minded...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studiícs_CZ
dc.identifier.lisID990016044700106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV