Aktivace karcinogenů v zažívacím traktu
Activation of carcinogens in gastrointestinal tract
bachelor thesis (NOT DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/50463Identifiers
Study Information System: 76791
Collections
- Kvalifikační práce [19109]
Author
Advisor
Referee
Koblihová, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
13. 9. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
cytochrom P450, mikrosomální frakce, indukceKeywords (English)
cytochrome P450, microsomal fraction, inductionTato bakalářská práce se zabývá studiem aktivace heterocyklických aminů (HAA). Tyto látky vykazují četné karcinogenní účinky na zkoumaných zvířatech i lidských buňkách. Tyto karcinogeny jsou tvořeny během tepelného zpracování masa nebo během kouření cigaret. Pro vyvolání jejich karcinogenních účinků je potřebná jejich předešlá aktivace. Většina HAA je nejdříve aktivována cytochromem P450 (CYP), zvláště podrodinou 1A1 a 1A2. Po aktivaci těmito enzymy vzniknou N-hydroxylaminy, které reagují s DNA pouze slabě. Pro snadnější tvorbu DNA aduktů je požadována další aktivace těchto metabolitů na reaktivnější acetátové a sulfátové estery. Tyto estery jsou tvořeny sulfotransferasou (SULT) a N-acetotransferasou (NAT). Ovlivněním těchto enzymů můžeme pozitivně regulovat vznik karcinomů. Za silný inhibitor jedné z podrodiny SULT (fenolové sulfotransferasy P-PST) je považována kyselina kávová. Za dobré inhibitory NAT je považován quercitin. Klíčová slova: Heterocyklické aminy, biotransformace, cytochrom P450, sulfotransferasa, N-acetyltransferasa
HAA are compounds which are showing numerous carcinogenic impacts on studied animals even human cells. These carcinogenes arise during the heat processing of meat or during (cigarette) smoking. Activation of these compounds is required to their carcinogenic effect. Most of all HAA are first activated by cytochrome P450 (CYP) especially subfamily 1A1 and 1A2. As a consequence of activation with these enzymes are created N-hydroxylamines, which weakly reacting with DNA. For better formation of DNA aducts one more activation is essential. More reactive acetate and sulphate esters arise by second activation from N- hydroxylamines. The esters are produced by sulphotranspherase (SULT) even N- acetotranspherase (NAT). When we affect these enzymes we could positive control the formation of carcinoma. Caffeic acid is considered as a strong inhibitor of one SULT subfamily (phenolic sulfotranspherase P - PST). On the other side as a good inhibitor of NAT is considered (known) quercetin. (in czech) Key words: Heterocyclic amine, biotransformation, cytochrome P450, sulfotransferase, N-acetyltransferase