Show simple item record

The function of food in the context of traditional Vietnamese medicine
dc.contributor.advisorHlavatá, Lucie
dc.creatorProcházka, Tomáš
dc.date.accessioned2017-05-08T16:02:07Z
dc.date.available2017-05-08T16:02:07Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/50108
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá tradičním vietnamským stravováním s důrazem na jeho léčivou či preventivní funkci. V první části pojednává obecně o vietnamské stravě, popisuje její základní součásti. Stručně představuje vývoj tradiční vietnamské medicíny a zaměřuje se na osobnosti, které byly pro ni nejvýznamnější. Dále se zaměřuje na léčivý aspekt jednotlivých surovin a jejich využití v domácím léčitelství. Skrze kulturně-antropologický pohled se snaží podat přesvědčivé vysvětlení, v jakých situacích a z jakého důvodu se konkrétní jídla užívají jako medikamenty. V druhé části práce je popsáno užití jednotlivých léčiv ve vztahu k nejběžnějším nemocem. Součástí práce je terminologický slovníček a obrazová příloha.cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis deals with the traditional Vietnamese diet with emphasis on its preventive or curative functions. The first part discusses the Vietnamese diet in general, describing its basic parts. It briefly presents the development of Vietnamese traditional medicine and focuses on the most important personalities in this area. It also focuses on the healing aspects of individual raw materials and their use in domestic medicine. Through cultural and anthropological perspective it tries to give a convincing explanation why and in what situations are specific foods used as drugs. The second part of the thesis describes the use of individual medicaments in healing the most common diseases. The final part includes the glossary and attached images.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectléčivá stravacs_CZ
dc.subjecttradiční vietnamská medicínacs_CZ
dc.subjectvietnamské stravovánícs_CZ
dc.subjecthealing dieten_US
dc.subjecttraditional Vietnamese medicineen_US
dc.subjectVietnamese fooden_US
dc.titleFunkce stravy v kontextu tradiční vietnamské medicínycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-13
dc.description.departmentInstitute of East Asian Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav Dálného východucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId72161
dc.title.translatedThe function of food in the context of traditional Vietnamese medicineen_US
dc.contributor.refereeSlavická, Binh
dc.identifier.aleph001395170
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnology with Vietnameseen_US
thesis.degree.disciplineEtnologie se specializací vietnamistikacs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav Dálného východucs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of East Asian Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologie se specializací vietnamistikacs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnology with Vietnameseen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá tradičním vietnamským stravováním s důrazem na jeho léčivou či preventivní funkci. V první části pojednává obecně o vietnamské stravě, popisuje její základní součásti. Stručně představuje vývoj tradiční vietnamské medicíny a zaměřuje se na osobnosti, které byly pro ni nejvýznamnější. Dále se zaměřuje na léčivý aspekt jednotlivých surovin a jejich využití v domácím léčitelství. Skrze kulturně-antropologický pohled se snaží podat přesvědčivé vysvětlení, v jakých situacích a z jakého důvodu se konkrétní jídla užívají jako medikamenty. V druhé části práce je popsáno užití jednotlivých léčiv ve vztahu k nejběžnějším nemocem. Součástí práce je terminologický slovníček a obrazová příloha.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis deals with the traditional Vietnamese diet with emphasis on its preventive or curative functions. The first part discusses the Vietnamese diet in general, describing its basic parts. It briefly presents the development of Vietnamese traditional medicine and focuses on the most important personalities in this area. It also focuses on the healing aspects of individual raw materials and their use in domestic medicine. Through cultural and anthropological perspective it tries to give a convincing explanation why and in what situations are specific foods used as drugs. The second part of the thesis describes the use of individual medicaments in healing the most common diseases. The final part includes the glossary and attached images.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav Dálného východucs_CZ
dc.identifier.lisID990013951700106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV