Trvale udržitelný rozvoj vinařského cestovního ruchu na jižní Moravě
Wine Tourism Sustainable Development in South Moravia
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/49723Identifikátory
SIS: 100480
Kolekce
- Kvalifikační práce [19109]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Holešinská, Andrea
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Regionální a politická geografie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a region. rozvoje
Datum obhajoby
20. 9. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
destinační management, jižní Morava, udržitelný rozvoj, vinařský cestovní ruch, vínoKlíčová slova (anglicky)
destination management, South Moravia, sustainable development, wine, wine tourismCestovní ruch, fenomén dnešní doby, se dynamicky rozvíjí. Díky zvyšujícímu se množství disponibilních finančních prostředků a přibývajícímu fondu volného času rostou nároky návštěvníků na komplexní produkt destinace. V té souvislosti se zvyšuje nejen konkurence mezi regiony, ale také tlak vyvíjený na potenciál destinace. Ve snaze minimalizovat negativní dopady aktivit cestovního ruchu na oblast, zároveň v ní zachovat moderní životní standardy a umožnit její rozvoj vznikly měkké formy cestovního ruchu. Ty bývají díky své podstatě řazeny mezi prvky udržitelného rozvoje. Nicméně měkké formy jsou více než formy tradiční založeny na unikátním destinačním potenciálu, atmosféře a přirozeném prostředí. Proto i jejich aktivity musí být rozvíjeny udržitelným způsobem a to minimálně stejně intenzivně jako ostatní formy cestovního ruchu. V práci je rozvíjena problematika implementace prvků udržitelného rozvoje na aktivity vinařského cestovního ruchu v jihomoravské destinaci na pozadí proklamace strategických dokumentů a studií zkušenějších zahraničních vinařských destinací. Smyslem je přispět rozvoji regionu jižní Moravy k udržitelnosti prostřednictvím péče o předpoklady vinařského cestovního ruchu.
Tourism, a current phenomenon, dynamically develops. Demands of visitors on a comprehensive destination product are increasing thanks to an increasing amount of spendable financial resources and rising fund of free time. In this context not only the competition among destinations but also the pressure to the destination potential are growing. Soft tourism forms emerged in an effort to minimize negative impacts of tourism activities on the region as well as to maintain modern regional life standards and to enable its further development. Thanks to their substance, the soft tourism forms are often count among components of sustainable development. Nevertheless, the soft tourism forms are based on the unique destination potential, its atmosphere and natural environment more than the traditional ones. Therefore also their activities must be developed sustainably and at least with the same intensity as the other forms. The issues of the implementation of sustainable development elements into the wine tourism activities in South Moravian destination are discussed in the thesis on the background of strategic documents, proclamations and studies of more experienced foreign wine tourism destinations. The aim is to contribute to the sustainability of South Moravian region development through the care for the...