Gastronomie v dějinách kultury
Gastronomy in cultural history
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/49222Identifiers
Study Information System: 113397
Collections
- Kvalifikační práce [23751]
Author
Advisor
Referee
Matějů, Martin
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Cultural Studies
Department
Institute of Ethnology
Date of defense
21. 9. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Diplomová práce "Gastronomie v dějinách kultury" je kulturologickou studií, zaměřující se na vývoj a postavení gastronomie v souvislostech každodenního života evropské společnosti od středověku do konce 19. století. Důraz je přitom kladen na prostředí českých zemí. Práce se zabývá i dalšími oblastmi, které s gastronomií a stolováním bezprostředně souvisí, především ji zajímají proměny životního stylu, které jsou odrazem technologického a hospodářského vývoje. Metodicky se opírá o historické, kulturně- antropologické a sociologické výzkumy. Výklad je veden chronologicky a je strukturován v souladu s obvyklou kulturněhistorickou periodizací. Specifikum práce spočívá zejména ve snaze o celistvý přístup k pojetí tohoto interdisciplinárně zajímavého tématu. V kapitole o středověku popisuje vliv odlišných alimentárních systémů a hippokratovsko- galénské teorie na formování středověké stravy. Neopomíjí křesťanskou víru, společenský statut založený na lenním systému ani rozvoj měst jako nových politických, kulturních a hospodářských center oblasti. Kapitola věnovaná renesanci se zabývá návratem k antickým ideálům, vznikem nové aristokracie, zjemňováním mravů a pořádáním okázalých slavností s promyšlenými pokrmy. Rozebírá problematiku osobní kvality, která určovala způsob stravování jednotlivých vrstev....
Diploma thesis "Gastronomy in cultural history" is a cultural study focusing on the development and status of gastronomy in the context of everyday life of European society from the Middle Ages to the late 19th century. An emphasis is placed on the environment of the Czech lands. The thesis also deals with other fields that are directly related to gastronomy and table manners, it is particularly interested in changes in lifestyles that reflect the technological and economic development. Methodologically it is based on historical, cultural anthropological and sociological research. The interpretation is kept chronologically and is structured in accordance with the usual cultural-historical periodization. The specifics of the thesis consist mainly in pursuit of a holistic approach to the concept of this interdisciplinarily interesting topic. In the chapter on the Middle Ages, it describes the influence of different alimentary systems and Hippocratic-Galenic theory on the formation of the medieval diet. It neither ignores the Christian belief and social status based on a feudal system, nor the development of towns as new political, cultural and economic centres of the region. The chapter on the Renaissance is concerned with a return to ancient ideals, the emergence of a new aristocracy, refining the...