Show simple item record

Influence of nutritional factors on the outcome of weight reduction program -predictors of weight loss
dc.contributor.advisorHainer, Vojtěch
dc.creatorHlavatá, Karolína
dc.date.accessioned2018-09-21T10:01:37Z
dc.date.available2018-09-21T10:01:37Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/47139
dc.description.abstractHow far will be a weight reduction successful depends on numerous factors. We focused on genetic, nutritional, hormonal and psychobehavioral factors which may significantly affect weight loss. Among nutritional factors a special attention was paid to the role of intakes of dietary calcium and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). In subsequent studies the predictors of weight reduction. In a pilot study (study 1) the effects of dietary calcium intake in 208 overweight or obese subjects who underwent comprehensive weight management programme on weight loss were evaluated. The results of the pilot study showed that the weight loss significantly correlated with the changes in calcium intake - with increasing calcium intake higher weight loss was achieved. In the second study we investigated the effect of various forms of calcium supplementation on anthropometric, biochemical, hormonal and psychobehavioral parameters in a cohort of 67 overweight or obese perimenopausal women. We did not find any effect of calcium intake on weight loss. However, groups with calcium supplementation exhibited smaller decline in fat-free mass (FFM) compared with the placebo group. Calcium supplemented groups also demonstrated significant reductions in hunger scores. In the studies 3, 4 and 5 predictors of weight reduction were...en_US
dc.description.abstractO tom, jak dalece bude redukce hmotnosti úspěšná, rozhoduje mnoho faktorů. Nejvýznamnějšími jsou faktory genetické, nutriční, psychobehaviorální a hormonální, na jejichž vliv jsme se zaměřili. Z nutričních faktorů je sledován především vliv vápníku, pozornost je zaměřena také na působení PUFA řady n-3. V dalších pracích jsme sledovali prediktory hmotnostní redukce. V pilotní studii (studie 1) byl v rámci komplexního redukčního programu na 208 jedincích s nadměrnou hmotností sledován vliv příjmu vápníku. Z výsledků pilotní studie vyplývá, že změna hmotnosti negativně koreluje se změnami v příjmu vápníku. V druhé práci jsme na souboru 67 perimenopauzálních žen s nadváhou nebo obezitou zjišťovali vliv různých forem vápníku přidaného k redukční dietě na antropometrické, biochemické, hormonální a psychobehaviorální parametry. Neprokázali jsme vliv vápníku na redukci hmotnosti, nicméně skupiny substituované vápníkem vykazovaly menší úbytek beztukové hmoty (FFM) oproti placebové skupině. Ve skupinách s vápníkem byl prokázán signifikantní pokles skóre hladu. Ve studiích 3, 4 a 5 byly sledovány prediktory hmotnostní redukce. Studie 3 se účastnilo 80 obézních žen, které podstoupily 12měsíční komplexní redukční program spojený s podáváním 10 mg sibutraminu. Prediktory snížení hmotnosti na konci 12. měsíce byly vstupní...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVliv jednotlivých nutričních faktorů na úspěšnost redukčního režimu -prediktory hmotnostní redukcecs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-22
dc.description.departmentMimofakultní pracovištěcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId12996
dc.title.translatedInfluence of nutritional factors on the outcome of weight reduction program -predictors of weight lossen_US
dc.contributor.refereeMüllerová, Dana
dc.contributor.refereeSucharda, Petr
dc.identifier.aleph001391721
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programHuman Physiology and Pathophysiologyen_US
thesis.degree.programFyziologie a patofyziologie člověkacs_CZ
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csFyziologie a patofyziologie člověkacs_CZ
uk.degree-program.enHuman Physiology and Pathophysiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csO tom, jak dalece bude redukce hmotnosti úspěšná, rozhoduje mnoho faktorů. Nejvýznamnějšími jsou faktory genetické, nutriční, psychobehaviorální a hormonální, na jejichž vliv jsme se zaměřili. Z nutričních faktorů je sledován především vliv vápníku, pozornost je zaměřena také na působení PUFA řady n-3. V dalších pracích jsme sledovali prediktory hmotnostní redukce. V pilotní studii (studie 1) byl v rámci komplexního redukčního programu na 208 jedincích s nadměrnou hmotností sledován vliv příjmu vápníku. Z výsledků pilotní studie vyplývá, že změna hmotnosti negativně koreluje se změnami v příjmu vápníku. V druhé práci jsme na souboru 67 perimenopauzálních žen s nadváhou nebo obezitou zjišťovali vliv různých forem vápníku přidaného k redukční dietě na antropometrické, biochemické, hormonální a psychobehaviorální parametry. Neprokázali jsme vliv vápníku na redukci hmotnosti, nicméně skupiny substituované vápníkem vykazovaly menší úbytek beztukové hmoty (FFM) oproti placebové skupině. Ve skupinách s vápníkem byl prokázán signifikantní pokles skóre hladu. Ve studiích 3, 4 a 5 byly sledovány prediktory hmotnostní redukce. Studie 3 se účastnilo 80 obézních žen, které podstoupily 12měsíční komplexní redukční program spojený s podáváním 10 mg sibutraminu. Prediktory snížení hmotnosti na konci 12. měsíce byly vstupní...cs_CZ
uk.abstract.enHow far will be a weight reduction successful depends on numerous factors. We focused on genetic, nutritional, hormonal and psychobehavioral factors which may significantly affect weight loss. Among nutritional factors a special attention was paid to the role of intakes of dietary calcium and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). In subsequent studies the predictors of weight reduction. In a pilot study (study 1) the effects of dietary calcium intake in 208 overweight or obese subjects who underwent comprehensive weight management programme on weight loss were evaluated. The results of the pilot study showed that the weight loss significantly correlated with the changes in calcium intake - with increasing calcium intake higher weight loss was achieved. In the second study we investigated the effect of various forms of calcium supplementation on anthropometric, biochemical, hormonal and psychobehavioral parameters in a cohort of 67 overweight or obese perimenopausal women. We did not find any effect of calcium intake on weight loss. However, groups with calcium supplementation exhibited smaller decline in fat-free mass (FFM) compared with the placebo group. Calcium supplemented groups also demonstrated significant reductions in hunger scores. In the studies 3, 4 and 5 predictors of weight reduction were...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Mimofakultní pracovištěcs_CZ
thesis.grade.codeP


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV