Biochemické aspekty studia a restaurování starých výtvarných děl
Biochemical aspects of study and restoration of aged paintings
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/46323Identifiers
Study Information System: 94282
Collections
- Kvalifikační práce [19966]
Author
Advisor
Referee
Smrček, Stanislav
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
11. 6. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
pryskyřice, terpenoidy, proteinová pojiva, degradace, oxidace, hydrolýzaKeywords (English)
resins, terpenoids, protein media, degradation, oxidation, hydrolysisKaždá část uměleckého díla se postupem času mění. Dokonce i souběžně s jeho vytvářením, když tempera nebo olejová barva vysychá. Již tento děj je biochemickou změnou materiálu. Předmětem bakalářské práce je přehledné shrnutí dosavadních znalostí o pryskyřicích a proteinových pojivech používaných ve výtvarných dílech. A to nejen z hlediska jejich složení, ale především se zaměřením na jejich proměny v čase, které se s nimi mohou stát od nanesení na plátno, dřevo, kovový podklad či papír až po nenávratné zničení. Poslední část práce je věnována biologické degradaci (působení bakterií, kvasinek, plísní atd.) Klíčová slova: pryskyřice, terpenoidy, proteinová pojiva, degradace, oxidace, hydrolýza
Every part of a work of art is changing in the course of time. Even simultaneously in its creation, when tempera or oil paint used dry up. Already this process can be considered as a biochemical change in the material. The main goal of a submitted bachelor's thesis is to compile recent knowledge about resins and protein media used in works of art, to describe their composition and, in particular to evaluate the changes they undergo in time after their application on canvas, wooden or metal surfaces and paper to their irrecoverable destruction. In addition, biological degradation of these substances by several species of bacteria, yeasts and fungi is discussed in the last part of this work. Key words: resins, terpenoids, protein media, degradation, oxidation, hydrolysis (In Czech)