Poruchy příjmu potravy u žáků 2. stupně základních škol
Eating disorders among pupils of upper primary school
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/46050Identifiers
Study Information System: 84056
Collections
- Kvalifikační práce [18847]
Author
Advisor
Referee
Hanušová, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
25. 5. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
poruchy příjmu potravy mentální anorexie, mentální bulimie, nespokojenost s vlastním tělem, strach z tloušťky, dospívání, pubescenceKeywords (English)
eating disorders, anorexia nervosa, bulimia nervosa, dossatisfaction with one's own body, gear of korpulence, growing up, pubertyTato bakalářská práce se zabývá poruchami příjmu potravy se zaměřením na dvě základní a v současné době nejvýznamnější onemocnění - mentální anorexie a mentální bulimie. V teoretické části shrnuji poznatky o poruchách příjmu potravy, podávám základní informace o mentální anorexii a mentální bulimii, věnuji pozornost jejich příčinám vzniku, příznakům, důsledkům a léčbě. Dále se věnuji prevenci poruch příjmu potravy na ZŠ. Na základě teoretických východisek bylo provedeno dotazníkové šetření mezi žáky základních škol, které si kladlo za cíl zjistit úroveň znalostí dané problematiky, spokojenost s vlastním tělem a vzhledem a jejich vztahy k dietním tendencím.
This thesis deals with the eating disorders, focusing on two basic and currently the most important diseases - anorexia nervosa and bulimia nervosa. The theoretical part summarizes findings about the eating disorders. I give basic information about anorexia nervosa and bulimia nervosa, I devote the attention to their causes , symptoms and consequences. I also write about a prevention of the eating disorders in primary school. Based on the theoretical background, a questionnaire survey was conducted among elementary schools, which aim was to determine the level of knowledge of these issues, satisfaction with one's body and appearance and their relationship to the diet trends.