dc.contributor.advisor | Duffková, Jana | |
dc.creator | Teplá, Hedvika | |
dc.date.accessioned | 2017-05-07T19:39:32Z | |
dc.date.available | 2017-05-07T19:39:32Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/45977 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce ,,Vaření a společnost" pojednává o vaření, tedy činnosti sloužící člověku k přípravě potravy. Práce se zabývá vařením jako volnočasovou aktivitou, vařením jako domácí prací a pojednává také o vztahu vaření a kulturní identity. Zaměřuje se na význam národní a etnické kuchyně a zabývá se rozdíly ve vaření z hlediska náboženství a sociální stratifikace. Zabývá se také získáváním kuchařských dovedností a jejich předáváním mezi generacemi. Pojednává o rozdílech v přístupu k vaření mezi muži a ženami. Analyzuje rozdíly v pojetí role televizního kuchaře v českých pořadech o vaření, které byly vysílány v průběhu let 2010 a 2011. KLÍČOVÁ SLOVA: vaření, globalizace, gender, domácí práce, hobby, náboženství, televize | cs_CZ |
dc.description.abstract | The bachelor thesis "Cooking and Society" focuses on cooking, a process of food preparation. The thesis analyzes cooking as a leisure activity, type of housework and it also discusses the relation between cooking and cultural identity. It focuses on the importance of national and ethnic cuisine and deals with the differences in cooking influenced by religion and social stratification. The thesis also deals with the acquisition of cooing skills and transgeneral transfer of cooking skills. It discusses the differences between male and female cooking. The thesis analyzes the differences in the role of television chef in Czech cooking shows, which were broadcasted in television in 2010 and 2011. KEY WORDS: cooking, globalization, gender, housework, hobby, religion, television | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | vaření,gender | cs_CZ |
dc.subject | náboženství | cs_CZ |
dc.subject | globalizace | cs_CZ |
dc.subject | domácí práce | cs_CZ |
dc.subject | hobby | cs_CZ |
dc.subject | televize | cs_CZ |
dc.subject | cooking | en_US |
dc.subject | gender | en_US |
dc.subject | religion | en_US |
dc.subject | globalization | en_US |
dc.subject | housework | en_US |
dc.subject | hobby | en_US |
dc.subject | television | en_US |
dc.title | Vaření a společnost | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-06-20 | |
dc.description.department | Department of Sociology | en_US |
dc.description.department | Katedra sociologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 124272 | |
dc.title.translated | Cooking and Society | en_US |
dc.contributor.referee | Vinopal, Jiří | |
dc.identifier.aleph | 001485154 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Sociology | en_US |
thesis.degree.discipline | Sociologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Sociology | en_US |
thesis.degree.program | Sociologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Katedra sociologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Department of Sociology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Sociologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Sociology | en_US |
uk.degree-program.cs | Sociologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Sociology | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Bakalářská práce ,,Vaření a společnost" pojednává o vaření, tedy činnosti sloužící člověku k přípravě potravy. Práce se zabývá vařením jako volnočasovou aktivitou, vařením jako domácí prací a pojednává také o vztahu vaření a kulturní identity. Zaměřuje se na význam národní a etnické kuchyně a zabývá se rozdíly ve vaření z hlediska náboženství a sociální stratifikace. Zabývá se také získáváním kuchařských dovedností a jejich předáváním mezi generacemi. Pojednává o rozdílech v přístupu k vaření mezi muži a ženami. Analyzuje rozdíly v pojetí role televizního kuchaře v českých pořadech o vaření, které byly vysílány v průběhu let 2010 a 2011. KLÍČOVÁ SLOVA: vaření, globalizace, gender, domácí práce, hobby, náboženství, televize | cs_CZ |
uk.abstract.en | The bachelor thesis "Cooking and Society" focuses on cooking, a process of food preparation. The thesis analyzes cooking as a leisure activity, type of housework and it also discusses the relation between cooking and cultural identity. It focuses on the importance of national and ethnic cuisine and deals with the differences in cooking influenced by religion and social stratification. The thesis also deals with the acquisition of cooing skills and transgeneral transfer of cooking skills. It discusses the differences between male and female cooking. The thesis analyzes the differences in the role of television chef in Czech cooking shows, which were broadcasted in television in 2010 and 2011. KEY WORDS: cooking, globalization, gender, housework, hobby, religion, television | en_US |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990014851540106986 | |