Show simple item record

Cooking and Society
dc.contributor.advisorDuffková, Jana
dc.creatorTeplá, Hedvika
dc.date.accessioned2017-05-07T19:39:32Z
dc.date.available2017-05-07T19:39:32Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/45977
dc.description.abstractBakalářská práce ,,Vaření a společnost" pojednává o vaření, tedy činnosti sloužící člověku k přípravě potravy. Práce se zabývá vařením jako volnočasovou aktivitou, vařením jako domácí prací a pojednává také o vztahu vaření a kulturní identity. Zaměřuje se na význam národní a etnické kuchyně a zabývá se rozdíly ve vaření z hlediska náboženství a sociální stratifikace. Zabývá se také získáváním kuchařských dovedností a jejich předáváním mezi generacemi. Pojednává o rozdílech v přístupu k vaření mezi muži a ženami. Analyzuje rozdíly v pojetí role televizního kuchaře v českých pořadech o vaření, které byly vysílány v průběhu let 2010 a 2011. KLÍČOVÁ SLOVA: vaření, globalizace, gender, domácí práce, hobby, náboženství, televizecs_CZ
dc.description.abstractThe bachelor thesis "Cooking and Society" focuses on cooking, a process of food preparation. The thesis analyzes cooking as a leisure activity, type of housework and it also discusses the relation between cooking and cultural identity. It focuses on the importance of national and ethnic cuisine and deals with the differences in cooking influenced by religion and social stratification. The thesis also deals with the acquisition of cooing skills and transgeneral transfer of cooking skills. It discusses the differences between male and female cooking. The thesis analyzes the differences in the role of television chef in Czech cooking shows, which were broadcasted in television in 2010 and 2011. KEY WORDS: cooking, globalization, gender, housework, hobby, religion, televisionen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectvaření,gendercs_CZ
dc.subjectnáboženstvícs_CZ
dc.subjectglobalizacecs_CZ
dc.subjectdomácí prácecs_CZ
dc.subjecthobbycs_CZ
dc.subjecttelevizecs_CZ
dc.subjectcookingen_US
dc.subjectgenderen_US
dc.subjectreligionen_US
dc.subjectglobalizationen_US
dc.subjecthouseworken_US
dc.subjecthobbyen_US
dc.subjecttelevisionen_US
dc.titleVaření a společnostcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-20
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId124272
dc.title.translatedCooking and Societyen_US
dc.contributor.refereeVinopal, Jiří
dc.identifier.aleph001485154
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce ,,Vaření a společnost" pojednává o vaření, tedy činnosti sloužící člověku k přípravě potravy. Práce se zabývá vařením jako volnočasovou aktivitou, vařením jako domácí prací a pojednává také o vztahu vaření a kulturní identity. Zaměřuje se na význam národní a etnické kuchyně a zabývá se rozdíly ve vaření z hlediska náboženství a sociální stratifikace. Zabývá se také získáváním kuchařských dovedností a jejich předáváním mezi generacemi. Pojednává o rozdílech v přístupu k vaření mezi muži a ženami. Analyzuje rozdíly v pojetí role televizního kuchaře v českých pořadech o vaření, které byly vysílány v průběhu let 2010 a 2011. KLÍČOVÁ SLOVA: vaření, globalizace, gender, domácí práce, hobby, náboženství, televizecs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis "Cooking and Society" focuses on cooking, a process of food preparation. The thesis analyzes cooking as a leisure activity, type of housework and it also discusses the relation between cooking and cultural identity. It focuses on the importance of national and ethnic cuisine and deals with the differences in cooking influenced by religion and social stratification. The thesis also deals with the acquisition of cooing skills and transgeneral transfer of cooking skills. It discusses the differences between male and female cooking. The thesis analyzes the differences in the role of television chef in Czech cooking shows, which were broadcasted in television in 2010 and 2011. KEY WORDS: cooking, globalization, gender, housework, hobby, religion, televisionen_US
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV