Porovnání metod detekce a stanovení enantiomerů theaninu v HPLC
Comparison of methods for detection and determination of enantiomers of theanine in HPLC
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45032Identifikátory
SIS: 98865
Kolekce
- Kvalifikační práce [20186]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Kalíková, Květa
Oponent práce
Bosáková, Zuzana
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Katedra fyzikální a makromol. chemie
Datum obhajoby
22. 5. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
HPLC, derivatizace, 9-fluorenylmethyloxykarbonyl chlorid, dansylchlorid, theaninKlíčová slova (anglicky)
HPLC, derivatization, 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride, dansylchloride, theanineV této práci byly optimalizovány metody separace nederivatizovaných enantiomerů theaninu na dvou chirálních kolonách na bázi teikoplaninu a metody separace derivatizovaných enantiomerů pomocí 9-fluorenylmethyloxykarbonyl chloridu a dansylchloridu. U všech metod byly za optimalizovaných podmínek zjištěny limity detekce a stanovitelnosti. Za optimalizovaných podmínek byl také zjišťován obsah enantiomerů theaninu ve vybraném zeleném čaji a potravinovém doplňku na bázi L-theaninu.
This thesis focused on optimization of separation methods for underivatized theanine enantiomers on two teicoplanin-based chiral stationary phases and separation methods for enantiomers derivatized by 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride and dansylchloride. Using these optimized conditions the limits of detection and quantification were calculated. Under optimized conditions were also investigated the contents of theanine enantiomers in green tea and in selected dietary supplement containing L-theanine.