Show simple item record

KASHRUT and SHECHITAH: Jewish dietary laws and ritual slaughtering
dc.contributor.advisorNosek, Bedřich
dc.creatorVeselá, Jana
dc.date.accessioned2017-05-07T09:09:45Z
dc.date.available2017-05-07T09:09:45Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/43421
dc.description.abstractTato práce pojednává o principech a zákonitostech košer kuchyně a židovské rituální porážky. V první kapitole nalezneme obecný úvodu do problematiky kašrutu a základní terminologii. Druhá kapitole pojednává o rozdělení potravin na košer a trejfe a o zákazu míchání masa a mléka a důsledky, které z tohoto zákazu vycházejí. Ve třetí kapitole nalezneme informace týkající se rituální porážky a celý proces zbavení života zvířete, od vybrání vhodného kusu až po usmrcení. Ve čtvrté kapitole se věnuji následnému zpracování masa. V poslední páté kapitole se věnuji rituální porážce ve světle moderní doby. Celá práce je přehledně rozdělena na kapitoly a podkapitoly a čtenář se postupně dozví všechna pravidla a zákonitosti, které určují židovský způsob stravování.cs_CZ
dc.description.abstractThese papers deal with the principles and natural relations of kosher cuisine and Jewish ritual slaughter. In the first chapter we can find the general introduction into the issues of kashrut and also the basic terminology. The second chapter deals with the division of food on kosher and trefah food and also with the milk and meat mixing ban and its consequences. In the following chapter we can find information regarding the ritual slaughter and the whole process of killing an animal from the choosing the right piece till its killing. In the fourth chapter I am writing about the consequent meat processing. In the last chapter we can find the information about the ritual slaughter in modern era. Whole thesis is clearly divided into the chapters and subchapters and the reader will get into the rules and principles of Jewish way of eating step by step.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Husitská teologická fakultacs_CZ
dc.titleKAŠRUT a ŠCHITA: Zásady židovské kuchyně a rituální porážkycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-12
dc.description.departmentHTF - Ústav židovských studiícs_CZ
dc.description.facultyHussite Theological Facultyen_US
dc.description.facultyHusitská teologická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId100732
dc.title.translatedKASHRUT and SHECHITAH: Jewish dietary laws and ritual slaughteringen_US
dc.contributor.refereeHolubová, Markéta
dc.identifier.aleph001507187
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHussite Theology and Jewish Studiesen_US
thesis.degree.disciplineHusitská teologie v kombinaci s judaistikoucs_CZ
thesis.degree.programTheologyen_US
thesis.degree.programTeologiecs_CZ
uk.faculty-name.csHusitská teologická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enHussite Theological Facultyen_US
uk.faculty-abbr.csHTFcs_CZ
uk.degree-discipline.csHusitská teologie v kombinaci s judaistikoucs_CZ
uk.degree-discipline.enHussite Theology and Jewish Studiesen_US
uk.degree-program.csTeologiecs_CZ
uk.degree-program.enTheologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato práce pojednává o principech a zákonitostech košer kuchyně a židovské rituální porážky. V první kapitole nalezneme obecný úvodu do problematiky kašrutu a základní terminologii. Druhá kapitole pojednává o rozdělení potravin na košer a trejfe a o zákazu míchání masa a mléka a důsledky, které z tohoto zákazu vycházejí. Ve třetí kapitole nalezneme informace týkající se rituální porážky a celý proces zbavení života zvířete, od vybrání vhodného kusu až po usmrcení. Ve čtvrté kapitole se věnuji následnému zpracování masa. V poslední páté kapitole se věnuji rituální porážce ve světle moderní doby. Celá práce je přehledně rozdělena na kapitoly a podkapitoly a čtenář se postupně dozví všechna pravidla a zákonitosti, které určují židovský způsob stravování.cs_CZ
uk.abstract.enThese papers deal with the principles and natural relations of kosher cuisine and Jewish ritual slaughter. In the first chapter we can find the general introduction into the issues of kashrut and also the basic terminology. The second chapter deals with the division of food on kosher and trefah food and also with the milk and meat mixing ban and its consequences. In the following chapter we can find information regarding the ritual slaughter and the whole process of killing an animal from the choosing the right piece till its killing. In the fourth chapter I am writing about the consequent meat processing. In the last chapter we can find the information about the ritual slaughter in modern era. Whole thesis is clearly divided into the chapters and subchapters and the reader will get into the rules and principles of Jewish way of eating step by step.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Husitská teologická fakulta, HTF - Ústav židovských studiícs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV