Show simple item record

A study of the compaction process and the properties of tablets made of anhydrous lactose
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorFaschingbauer, Hynek
dc.date.accessioned2017-05-07T06:58:27Z
dc.date.available2017-05-07T06:58:27Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/42846
dc.description.abstractV práci byly porovnávány dva produkty anhydrátu β-laktosy pro přímé lisování, a to SuperTab® 21AN a SuperTab® 22AN. Látky se porovnávaly z hlediska pevnosti, doby rozpadu tablet a energetického profilu lisování v závislosti na lisovací síle, přídavku mazadla stearanu hořečnatého (0,5 a 1%) a mikrokrystalické celulosy Avicelu PH-112 (25%). Použité lisovací síly byly 10, 11 a 12 kN, v případě směsí s Avicelem PH-112 pouze 10 kN. Tablety byly lisovány na materialovém testovacím zařízení T1- FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. SuperTab 22AN poskytoval pevnější tablety s delší dobou rozpadu než SuperTab 21AN a byl citlivější na přídavek stearanu hořečnatého. Přídavek Avicelu PH-112 pevnost tablet z obou laktos zvýšil a dobu rozpadu zkrátil. Celková energie lisování byla vyšší v případě Supertabu 22AN a byla dána především hodnotami energie na tření a energie akumulované tabletou po vylisování. Vyšší hodnoty plasticity vykazoval opět SuperTab 22AN.cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis compared two products of anhydrous ß-lactose for the direct compression of tablets SuperTab® 21AN a SuperTab® 22AN. These substances were compared from the standpoint of the tensile strength, disintegration time of tablets and the energy profile of compression depending on the compression power, on the addition of the lubricant magnesium stearate (0.5 and 1%) and the addition of microcrystalline cellulose Avicel PH-112 (25%). The used compression power were 10, 11 and 12 kN, in the case of the mixtures with Avicel PH-112 10kN. The tablets were compressed using material test device T1 - FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. SuperTab 22AN provided stronger tablets with the longer disintegration time than SuperTab 21AN and it was more sensitive to an addition of magnesium stearate.. An addition of Avicel PH-112 increased the strenght of tablets from the both lactose and it shortened the disintegration time. The total energy of the compression was higher in the case of Supertab 22AN and it was primarily due to the values of energy for friction and the energy accumulated by the tablet after compression. The higher values of plasticity were found in the case of SuperTab 22AN.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium lisovacího procesu a vlastností tablet z anhydridu laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-05
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99259
dc.title.translatedA study of the compaction process and the properties of tablets made of anhydrous lactoseen_US
dc.contributor.refereeŠnejdrová, Eva
dc.identifier.aleph001471392
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV práci byly porovnávány dva produkty anhydrátu β-laktosy pro přímé lisování, a to SuperTab® 21AN a SuperTab® 22AN. Látky se porovnávaly z hlediska pevnosti, doby rozpadu tablet a energetického profilu lisování v závislosti na lisovací síle, přídavku mazadla stearanu hořečnatého (0,5 a 1%) a mikrokrystalické celulosy Avicelu PH-112 (25%). Použité lisovací síly byly 10, 11 a 12 kN, v případě směsí s Avicelem PH-112 pouze 10 kN. Tablety byly lisovány na materialovém testovacím zařízení T1- FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. SuperTab 22AN poskytoval pevnější tablety s delší dobou rozpadu než SuperTab 21AN a byl citlivější na přídavek stearanu hořečnatého. Přídavek Avicelu PH-112 pevnost tablet z obou laktos zvýšil a dobu rozpadu zkrátil. Celková energie lisování byla vyšší v případě Supertabu 22AN a byla dána především hodnotami energie na tření a energie akumulované tabletou po vylisování. Vyšší hodnoty plasticity vykazoval opět SuperTab 22AN.cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis compared two products of anhydrous ß-lactose for the direct compression of tablets SuperTab® 21AN a SuperTab® 22AN. These substances were compared from the standpoint of the tensile strength, disintegration time of tablets and the energy profile of compression depending on the compression power, on the addition of the lubricant magnesium stearate (0.5 and 1%) and the addition of microcrystalline cellulose Avicel PH-112 (25%). The used compression power were 10, 11 and 12 kN, in the case of the mixtures with Avicel PH-112 10kN. The tablets were compressed using material test device T1 - FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. SuperTab 22AN provided stronger tablets with the longer disintegration time than SuperTab 21AN and it was more sensitive to an addition of magnesium stearate.. An addition of Avicel PH-112 increased the strenght of tablets from the both lactose and it shortened the disintegration time. The total energy of the compression was higher in the case of Supertab 22AN and it was primarily due to the values of energy for friction and the energy accumulated by the tablet after compression. The higher values of plasticity were found in the case of SuperTab 22AN.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014713920106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV