Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Analysis of organic additives in historical mortars
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/41446Identifikátory
SIS: 95255
Kolekce
- Kvalifikační práce [20130]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Kučková, Štěpánka
Němec, Ivan
Oponent práce
Hynek, Radovan
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Analytická chemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
5. 9. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
organická aditiva, historické malty, vibrační spektroskopie, plynová chromatografieKlíčová slova (anglicky)
organic additves, historical mortars, vibrational spectroscopy, gas chromatography- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
- 4 - Abstrakt The aim of this diploma thesis was to determine the possibility of identifying the protein and lipid additives, such as blood, gelatine, curd, lard and eggs, in the model samples of lime based mortars using Raman spectroscopy and gas chromatography- mass spectrometry. It was proved that the method of Raman spectroscopy can determine the presence of organic additives in the order of one weight percent. The gas chromatography enables to detect lipid additives from the order of hundredths weight percent. Unambiguous resolution of protein additives can be done in the samples with the concentrations up to the order of one weight percent of the additives.