Show simple item record

Lifestyle, food trends and social position: limits and possibilities of application of the Pierre Bourdieu's model to partial research of lifestyle and eating habits in the Czech Republic
dc.contributor.advisorSoukup, Petr
dc.creatorHypšová, Veronika
dc.date.accessioned2020-08-21T11:21:44Z
dc.date.available2020-08-21T11:21:44Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/40866
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá tématem životního stylu a stravování, konkrétně jak jsou ovlivněny umístěním jedince v sociálním prostoru. Teoretická východiska poskytl koncept Pierra Bourdieu, sekundárně také práce dalších sociologů a antropologů. Výzkumným nástrojem je samovyplňovací strukturovaný dotazník, výzkum proběhl CASI metodou skrze oline panel. Výzkum je analyzován skrze jednotlivé sociální skupiny dané zaprvé vytvořenou typologií, dále základními sociodemografickými charakteristikami. Analýza prokázala, že mezi některými skupinami existují statisticky významné rozdíly, z toho důvodu se dá hovořit o rozdílech v životním stylu a preferenci potravin na základě umístění jedince v sociálním prostoru.cs_CZ
dc.description.abstractBachelor's work is focused on lifestyle and eating habits and how are these facts affected by positioning of the individual in the social space. Theory was primary based on Pierre Bourdieu's concept of space of lifestyle and space of food, secondary also on works of others sociologists and anthropologists. Research tool is online questionnaire; survey was conducted via CASI panel. Survey was analysed through particular social groups based on typology and also on basic sociodemographic characteristics. Analysis confirmed that there exist statistically significant differences between some of groups, consequently differences in lifestyle and food preferences based on positioning of individual in the social space can be stated.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectSociologie jídlacs_CZ
dc.subjectPierre Bourdieucs_CZ
dc.subjectekonomický kapitálcs_CZ
dc.subjectkulturní kapitálcs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectprostor jídlacs_CZ
dc.subjectprostor životního stylucs_CZ
dc.subjectkvantitativní výzkumcs_CZ
dc.subjectsrovnánícs_CZ
dc.subjectSociology of fooden_US
dc.subjectPierre Bourdieuen_US
dc.subjecteconomic capitalen_US
dc.subjectcultural capitalen_US
dc.subjectlifestyleen_US
dc.subjectspace of fooden_US
dc.subjectspace of lifestyleen_US
dc.subjectquantitative researchen_US
dc.subjectcomparisonen_US
dc.titleŽivotní styl, trendy ve stravování a sociální pozice: meze a možnosti aplikace modelu Pierra Bourdieu na dílčí výzkum životního stylu a stravovacích návyků v České republicecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-18
dc.description.departmentDepartment of Public and Social Policyen_US
dc.description.departmentKatedra veřejné a sociální politikycs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId105423
dc.title.translatedLifestyle, food trends and social position: limits and possibilities of application of the Pierre Bourdieu's model to partial research of lifestyle and eating habits in the Czech Republicen_US
dc.contributor.refereePtáčková, Kateřina
dc.identifier.aleph001482589
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologie a sociální antropologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineSociology and Social Anthropologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra veřejné a sociální politikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Public and Social Policyen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologie a sociální antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociology and Social Anthropologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá tématem životního stylu a stravování, konkrétně jak jsou ovlivněny umístěním jedince v sociálním prostoru. Teoretická východiska poskytl koncept Pierra Bourdieu, sekundárně také práce dalších sociologů a antropologů. Výzkumným nástrojem je samovyplňovací strukturovaný dotazník, výzkum proběhl CASI metodou skrze oline panel. Výzkum je analyzován skrze jednotlivé sociální skupiny dané zaprvé vytvořenou typologií, dále základními sociodemografickými charakteristikami. Analýza prokázala, že mezi některými skupinami existují statisticky významné rozdíly, z toho důvodu se dá hovořit o rozdílech v životním stylu a preferenci potravin na základě umístění jedince v sociálním prostoru.cs_CZ
uk.abstract.enBachelor's work is focused on lifestyle and eating habits and how are these facts affected by positioning of the individual in the social space. Theory was primary based on Pierre Bourdieu's concept of space of lifestyle and space of food, secondary also on works of others sociologists and anthropologists. Research tool is online questionnaire; survey was conducted via CASI panel. Survey was analysed through particular social groups based on typology and also on basic sociodemographic characteristics. Analysis confirmed that there exist statistically significant differences between some of groups, consequently differences in lifestyle and food preferences based on positioning of individual in the social space can be stated.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra veřejné a sociální politikycs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV