Show simple item record

Selected aspects of radio programmes on cooking
dc.contributor.advisorAndrlová Fidlerová, Alena
dc.creatorJelínková, Blanka
dc.date.accessioned2017-05-06T17:47:44Z
dc.date.available2017-05-06T17:47:44Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/39934
dc.description.abstractTato práce se zabývá vybranými aspekty jazyka dvou rozhlasových pořadů (Rozhlas u plotny, Pochoutky). Teoretická část se věnuje tradici výzkumu mluvených projevů, zkoumaným zdrojům a jevům. Závěr této části je věnován přístupům k mluveným projevům věnujícím se koherenci a kohezi. Pro zkoumání byly pořízeny transkripty výše zmíněných pořadů. Speciálně pro tento typ analýzy pak byla vytvořena specifická přepisovací pravidla (na základě jiných stávajících přepisovacích pravidel). V Rozhlasu u plotny je hostem profesionální kuchař, v Pochoutkách je hostem herec nebo moderátor. V práci je stručné popsán a porovnán jazyk těchto dvou mluvčích po stránce hláskové, morfologické, lexikální, syntaktické a stylistické. Hlavní část práce následně vychází z roviny textové syntaxe a věnuje se kohezi a koherenci v mluveném dialogu. Základ této části je postaven na porovnání dvou typů dialogů (a dvou typů mluvčích) z hlediska koheze/koherence: dialogu převážně plynulého a dialogu převážně narušovaného (např. souběžným mluvením). Na ukázkách jsou představeny různé způsoby udržování soudržnosti v dialogu plynulém a způsoby udržování soudržnosti v dialogu narušovaném. Klíčová slova: dialog, koheze, koherence, mluvený projev, současná čeština.cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis discusses selected linguistic aspects of two radio culinary broadcasts (Rozhlas u plotny, Pochoutky). The theoretical part deals with the tradition of spoken language research, its resources and the phenomena studied. The conclusion of this chapter is devoted to the approaches to spoken language focused on coherence and cohesion. For the purposes of analysis, transcripts of above mentioned radio culinary broadcasts were made. Specific transcription rules (based on different existing transcription rules) were created, to suit our type of analysis. In Rozhlas u plotny, the guest is a professional chef, in Pochoutky, the guest is an actor or a presenter. First part of the work briefly describes and compares language of these two types of speakers in the terms of phonetics, morphology, lexicology, syntax and stylistics. Subsequently, the main part of the thesis concentrates on textual syntax and describes cohesion and coherence of spoken dialogue. From this point of view, it focuses on comparison of two types of dialogues (and two types of speakers): predominantly continuous dialogue vs. predominantly interrupted dialogue (e.g. by overlapping talk). Thus, it gives examples representing various ways of retaining cohesion and coherence in continuous dialogue and in interrupted dialogue. Key...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectDialogcs_CZ
dc.subjectkoherencecs_CZ
dc.subjectkohezecs_CZ
dc.subjectmluvený projevcs_CZ
dc.subjectsoučasná češtinacs_CZ
dc.subjectDialogueen_US
dc.subjectcoherenceen_US
dc.subjectcohesionen_US
dc.subjectspoken language,contemporary Czechen_US
dc.titleVybrané aspekty jazyka rozhlasových pořadů o vařenícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-18
dc.description.departmentInstitute of Czech Language and Theory of Communicationen_US
dc.description.departmentÚstav českého jazyka a teorie komunikacecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId87853
dc.title.translatedSelected aspects of radio programmes on cookingen_US
dc.contributor.refereeAdam, Robert
dc.identifier.aleph001494571
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineCzech Language and Literatureen_US
thesis.degree.disciplineČeský jazyk a literaturacs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav českého jazyka a teorie komunikacecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Czech Language and Theory of Communicationen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csČeský jazyk a literaturacs_CZ
uk.degree-discipline.enCzech Language and Literatureen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá vybranými aspekty jazyka dvou rozhlasových pořadů (Rozhlas u plotny, Pochoutky). Teoretická část se věnuje tradici výzkumu mluvených projevů, zkoumaným zdrojům a jevům. Závěr této části je věnován přístupům k mluveným projevům věnujícím se koherenci a kohezi. Pro zkoumání byly pořízeny transkripty výše zmíněných pořadů. Speciálně pro tento typ analýzy pak byla vytvořena specifická přepisovací pravidla (na základě jiných stávajících přepisovacích pravidel). V Rozhlasu u plotny je hostem profesionální kuchař, v Pochoutkách je hostem herec nebo moderátor. V práci je stručné popsán a porovnán jazyk těchto dvou mluvčích po stránce hláskové, morfologické, lexikální, syntaktické a stylistické. Hlavní část práce následně vychází z roviny textové syntaxe a věnuje se kohezi a koherenci v mluveném dialogu. Základ této části je postaven na porovnání dvou typů dialogů (a dvou typů mluvčích) z hlediska koheze/koherence: dialogu převážně plynulého a dialogu převážně narušovaného (např. souběžným mluvením). Na ukázkách jsou představeny různé způsoby udržování soudržnosti v dialogu plynulém a způsoby udržování soudržnosti v dialogu narušovaném. Klíčová slova: dialog, koheze, koherence, mluvený projev, současná čeština.cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis discusses selected linguistic aspects of two radio culinary broadcasts (Rozhlas u plotny, Pochoutky). The theoretical part deals with the tradition of spoken language research, its resources and the phenomena studied. The conclusion of this chapter is devoted to the approaches to spoken language focused on coherence and cohesion. For the purposes of analysis, transcripts of above mentioned radio culinary broadcasts were made. Specific transcription rules (based on different existing transcription rules) were created, to suit our type of analysis. In Rozhlas u plotny, the guest is a professional chef, in Pochoutky, the guest is an actor or a presenter. First part of the work briefly describes and compares language of these two types of speakers in the terms of phonetics, morphology, lexicology, syntax and stylistics. Subsequently, the main part of the thesis concentrates on textual syntax and describes cohesion and coherence of spoken dialogue. From this point of view, it focuses on comparison of two types of dialogues (and two types of speakers): predominantly continuous dialogue vs. predominantly interrupted dialogue (e.g. by overlapping talk). Thus, it gives examples representing various ways of retaining cohesion and coherence in continuous dialogue and in interrupted dialogue. Key...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českého jazyka a teorie komunikacecs_CZ
dc.identifier.lisID990014945710106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV