Show simple item record

Bariatric Surgery and its Influence on the Development of Weight and Some Metabolic Parameters
dc.contributor.advisorMatoulek, Martin
dc.creatorLaštovičková, Jitka
dc.date.accessioned2017-04-27T21:37:05Z
dc.date.available2017-04-27T21:37:05Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/38491
dc.description.abstract(teze): Úvod: Bariatrické výkony se řadí k chirurgické léčbě těžké obezity, v současné době je dokládán i jejich příznivý vliv na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu. Metody: Shromáždili jsme data týkající se hmotnosti a kompenzace diabetu mellitu 2. typu u 45 pacientů, kteří absolvovali jeden ze tří typů bariatrických výkonů (adjustabilní gastrickou bandáž (AB), sleeve gastrektomii (SG) nebo Roux-Y gastrický bypass (RYGB)). Data jsme statisticky zpracovali a vyhodnotili jsme vývoj hmotnosti a změnu kompenzace diabetu mellitu 2. typu rok po absolvování výkonu. Výsledky: U všech typů výkonů došlo rok po provedení výkonu k poklesu hmotnosti, nejvyšší hodnota EWL (Excess Weight Loss) byla zaznamenána u sleeve gastrektomie (49,55 %), nejnižší u adjustabilní bandáže (22,846 %). Hodnota EWL u Roux-Y gastrického bypassu se blížila hodnotám dosaženým u sleeve gastrektomie (41,42 %). Porovnali jsme také redukci hmotnosti u pacientů s diabetem mellitem 2. typu a bez tohoto onemocnění - pacienti s diabetem mellitem 2. typu redukovali hmotnost méně (změna hmotnosti 20,297 kg, EWL 34,962 %) než pacienti bez diabetu mellitu 2. typu (změna hmotnosti 32,633 kg, EWL 52,873 %). U pacientů s diabetem mellitem 2. typu došlo rok po provedení výkonu ke změně hodnot glykovaného hemoglobinu - v rámci celého souboru (6,586...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectadjustabilní bandáž žaludkucs_CZ
dc.subjectbariatrické operacecs_CZ
dc.subjectchirurgická léčba těžké obezitycs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectredukce hmotnostics_CZ
dc.subjectRoux-Y gastrický bypasscs_CZ
dc.subjectsleeve gastrektomiecs_CZ
dc.subjectAdjustable Gastric Bandingen_US
dc.subjectBariatric Surgeryen_US
dc.subjectChirurgical Treatment od Severe Obesityen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectWeight Lossen_US
dc.subjectRoux-Y Gastric Bypassen_US
dc.subjectSleeve Gastrectomyen_US
dc.titleBariatrické operace a jejich vliv na vývoj hmotnosti a některé metabolické parametrycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-13
dc.description.departmentInstitute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId97115
dc.title.translatedBariatric Surgery and its Influence on the Development of Weight and Some Metabolic Parametersen_US
dc.contributor.refereeMüllerová, Dana
dc.identifier.aleph001368041
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs(teze): Úvod: Bariatrické výkony se řadí k chirurgické léčbě těžké obezity, v současné době je dokládán i jejich příznivý vliv na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu. Metody: Shromáždili jsme data týkající se hmotnosti a kompenzace diabetu mellitu 2. typu u 45 pacientů, kteří absolvovali jeden ze tří typů bariatrických výkonů (adjustabilní gastrickou bandáž (AB), sleeve gastrektomii (SG) nebo Roux-Y gastrický bypass (RYGB)). Data jsme statisticky zpracovali a vyhodnotili jsme vývoj hmotnosti a změnu kompenzace diabetu mellitu 2. typu rok po absolvování výkonu. Výsledky: U všech typů výkonů došlo rok po provedení výkonu k poklesu hmotnosti, nejvyšší hodnota EWL (Excess Weight Loss) byla zaznamenána u sleeve gastrektomie (49,55 %), nejnižší u adjustabilní bandáže (22,846 %). Hodnota EWL u Roux-Y gastrického bypassu se blížila hodnotám dosaženým u sleeve gastrektomie (41,42 %). Porovnali jsme také redukci hmotnosti u pacientů s diabetem mellitem 2. typu a bez tohoto onemocnění - pacienti s diabetem mellitem 2. typu redukovali hmotnost méně (změna hmotnosti 20,297 kg, EWL 34,962 %) než pacienti bez diabetu mellitu 2. typu (změna hmotnosti 32,633 kg, EWL 52,873 %). U pacientů s diabetem mellitem 2. typu došlo rok po provedení výkonu ke změně hodnot glykovaného hemoglobinu - v rámci celého souboru (6,586...cs_CZ
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990013680410106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV