Zobrazit minimální záznam

Monosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Mehod
dc.contributor.advisorŘehula, Milan
dc.creatorFrýdlová, Dana
dc.date.accessioned2020-09-22T21:14:25Z
dc.date.available2020-09-22T21:14:25Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/35763
dc.description.abstract- CZ Název rigorózní práce: Hodnocení monosacharidů a disacharidů pomocí Creep testu Student: Mgr. Dana Frýdlová Vedoucí diplomové práce: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Konzultant: Mgr. Roman Adámek Katedra Farmaceutické Technologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v Praze, Česká republika Úvod: Na viskoelastických vlastnostech tabletoviny závisí celý proces lisování tablet. Vlastní pojmy plasticita a elasticita nemají jednoznačnou charakterizaci. V oblasti tablet jejich interpretace vychází z použité metody. Cíl: V této práci jsem použila creep test pro hodnocení viskoelastických vlastností následujících plniv - sorbitolu, manitolu, sacharózy, monohydrátu laktózy (dále Tabletóza) a bezvodé laktózy. Metodika: Měření probíhalo na přístroji pro zkoušení pevnosti materiálu v tlaku a tahu T1 - FRO 50 (výrobce: Zwick GmbH and Co, Ulm, Německo) a získané údaje byly dále díky napojenému softwaru zaznamenány do protokolu. Další vyhodnocování proběhlo v programu Origin Professional 7.5 a Microsoft Excel. Výsledky: Při srovnání viskoelastických vlastností monosacharidů a disacharidů převažovaly plastické vlastnosti u monosacharidů a jsou tedy považovány za více plastické a snadněji lisovatelné látky než disacharidy. Při srovnání obou typů laktóz byla více plastickým materiálem...cs_CZ
dc.description.abstract- EN The name of study: Monosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Method Student: Mgr. Dana Frýdlová Tutor: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Consultant: Mgr. Roman Adámek Department of Pharmaceutical Technology, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Charles University in Prague, Czech Republic Background: The whole process of tablet compression is depended on viscoelastic properties of fillers. Terms plasticity and elasticity are not clearly defined. In this area, their interpretation results from a method which is applied. Aim: In this study the Creep test was used for classification of viscoelastic properties of following fillers: sorbitol, manitol, saccharose, Tabletose and anhydrous lactose. Methods: Measurement was realized by a special apparature T1 - FRO 50 (producer: Zwick GmbH and Co, Ulm, Germany) and the compaction process was recorded by a special software, which was connected to the compressing device. Obtained data were processed by Origin Professional 7.5 and Microsoft Excel. Results: Monosaccharides were found to be more plastic and more pressable than disaccharides. The most plastic material was mannitol. Disacharides were more elastic than monosaccharides. Tabletose was the most elastic material. Anhydric form of lactose was more plastic than its monohydric...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení monosacharidů a disacharidů pomocí Creep testucs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-11-25
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99113
dc.title.translatedMonosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Mehoden_US
dc.contributor.refereeŠpaček, Vladimír
dc.identifier.aleph001357179
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.cs- CZ Název rigorózní práce: Hodnocení monosacharidů a disacharidů pomocí Creep testu Student: Mgr. Dana Frýdlová Vedoucí diplomové práce: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Konzultant: Mgr. Roman Adámek Katedra Farmaceutické Technologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v Praze, Česká republika Úvod: Na viskoelastických vlastnostech tabletoviny závisí celý proces lisování tablet. Vlastní pojmy plasticita a elasticita nemají jednoznačnou charakterizaci. V oblasti tablet jejich interpretace vychází z použité metody. Cíl: V této práci jsem použila creep test pro hodnocení viskoelastických vlastností následujících plniv - sorbitolu, manitolu, sacharózy, monohydrátu laktózy (dále Tabletóza) a bezvodé laktózy. Metodika: Měření probíhalo na přístroji pro zkoušení pevnosti materiálu v tlaku a tahu T1 - FRO 50 (výrobce: Zwick GmbH and Co, Ulm, Německo) a získané údaje byly dále díky napojenému softwaru zaznamenány do protokolu. Další vyhodnocování proběhlo v programu Origin Professional 7.5 a Microsoft Excel. Výsledky: Při srovnání viskoelastických vlastností monosacharidů a disacharidů převažovaly plastické vlastnosti u monosacharidů a jsou tedy považovány za více plastické a snadněji lisovatelné látky než disacharidy. Při srovnání obou typů laktóz byla více plastickým materiálem...cs_CZ
uk.abstract.en- EN The name of study: Monosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Method Student: Mgr. Dana Frýdlová Tutor: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Consultant: Mgr. Roman Adámek Department of Pharmaceutical Technology, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Charles University in Prague, Czech Republic Background: The whole process of tablet compression is depended on viscoelastic properties of fillers. Terms plasticity and elasticity are not clearly defined. In this area, their interpretation results from a method which is applied. Aim: In this study the Creep test was used for classification of viscoelastic properties of following fillers: sorbitol, manitol, saccharose, Tabletose and anhydrous lactose. Methods: Measurement was realized by a special apparature T1 - FRO 50 (producer: Zwick GmbH and Co, Ulm, Germany) and the compaction process was recorded by a special software, which was connected to the compressing device. Obtained data were processed by Origin Professional 7.5 and Microsoft Excel. Results: Monosaccharides were found to be more plastic and more pressable than disaccharides. The most plastic material was mannitol. Disacharides were more elastic than monosaccharides. Tabletose was the most elastic material. Anhydric form of lactose was more plastic than its monohydric...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990013571790106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV