Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Viniculture and wine-production from the legal point of view
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/32549Identifikátory
SIS: 63072
Kolekce
- Kvalifikační práce [14201]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Žákovská, Karolina
Fakulta / součást
Právnická fakulta
Obor
Právo
Katedra / ústav / klinika
Katedra práva životního prostředí
Datum obhajoby
22. 11. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Právnická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Resumé Název práce je "Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva". Analyzuje vinohradnictví a vinařství nejen z pohledu českého práva, ale i práva Evropské unie. Je nutné, aby se práce zabývala i evropským právem, protože to je základní prvek vinařského práva ve všech vinařských členských státech, včetně České republiky. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na současné vinohradnické a vinařské právo, s ohledem na historii obou disciplín a historii jejich právní úpravy. Práce je rozdělena do šesti kapitol, které jsou logicky uspořádány od historického výkladu až po právní otázky. První kapitola se zabývá tím, že české vinařské právo není izolovaným odvětvím práva, nýbrž že je elementární součástí zemědělského práva. Vztah s jinými právními předpisy (veřejnoprávními i soukromoprávními) je také popsán v této části diplomové práce. Druhá kapitola stručně informuje o české historii vinohradnictví a vinařství. Pokrývá období od 12. až do 21. století. Další kapitola se také týká historie, ale na rozdíl od předchozí kapitoly se zaměřuje na vývoj českého vinařského práva. Zdůrazňuje nejdůležitější milníky jako například první český vinařský zákon, který byl vydán v roce 1907. Čtvrtá kapitola seznamuje čtenáře s hlavními mezinárodními a evropskými organizacemi, které mají působnost v oblasti vinohradnictví a...
The title of the thesis is "Viniculture and winemaking from the perspective of law". It analyses viniculture and winemaking not only from the perspective of the Czech law, but also the law of the European Union. It is necessary to involve the European law because it is a basic element of wine law in all wine-producing member states including Czech Republic. The goal of the thesis is to give a complex insight into the current vinicultural and winemaking law, considering the history of both disciplines and the history of their legislation. The thesis is divided into six chapters which are logically arranged from historical tracts to legal issues. The first chapter declares that the Czech wine law is not an isolated branch of law; on the contrary it is an elemental part of agricultural law. Relationship with other legislation (both public and private) is also described in this part of the thesis. The second chapter briefly informs about the Czech history of viniculture and winemaking. It covers the era from the twelfth to the twenty-first century. The next chapter also concerns history, but unlike the previous chapter it focuses on the evolution of Czech wine law. It emphasizes the most important milestones, for example the first Czech code of wine law issued in 1907. The fourth chapter introduces the...