dc.contributor.advisor | Picková, Dana | |
dc.creator | Homolka, Vojtěch | |
dc.date.accessioned | 2021-03-26T14:10:17Z | |
dc.date.available | 2021-03-26T14:10:17Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/31930 | |
dc.description.abstract | Hlavním cílem mé diplomové práce je analyzovat každodenní aspekty cestování na Blízký východ na přelomu středověku a raného novověku. Těžištěm mého badatelského zájmu jsou zejména stravovací možnosti a zvyklosti cestovatelů, hygiena, ubytování, způsoby trávení volného času, nebezpečí a vztah k domorodcům. Informace jsem čerpal především z cestovních spisů českých, německých a italských židovských poutníků, kteří vykonali mezi lety 1470-1550 pouť do Svaté země. Z útržkovitých zmínek jednotlivých autorů jsem se pokusil sestavit o vybraných aspektech poutí co nejcelistvější mozaiku, kterou jsem následně porovnával s každodenním životem šlechticů a měšťanů kolem roku 1500. Snažil jsem se též zachytit rozdíly v chování křesťanských a židovských poutníků a upozorňovat na pozvolné změny, k nimž docházelo v průběhu 16. století. Poutníci se při cestování na Blízký východ museli vyrovnávat s nezvyklým složením svého jídelníčku a leckdy se spokojit s nižšími příděly a menší pestrostí pokrmů. Na druhé straně měli k dispozici větší výběr mořských ryb nebo čerstvého subtropického ovoce. Dodržováním rozličných hygienických návyků se poutníci snažili předcházet nemocem, které mohly v některých případech skončit i smrtí. Spánek na zámořské lodi ani v orientálních ubytovacích zařízeních obvykle nebyl příliš... | cs_CZ |
dc.description.abstract | The main goal of this thesis is to analyse everyday aspects of travels to the Near East at the turn of the Middle Ages and early modern period. The emphasis of my research project is, in particular, possibilities and customs of obtaining food, hygiene, lodgings, ways of spending of a leisure time, perils and the relationship of travellers to natives. I drew information primarily from the itineraries of Czech, German and Italian Jewish pilgrims, who undertook pilgrimages to the Holy Land between 1470 and 1550. From fragmentary mentions of individual authors I try to create a comprehensive mosaic about the selected aspects of pilgrimages, which I compared then with the everyday life of noblemen and burghers around 1500. I try to catch differences in the behaviour of Christian and Jewish pilgrims and to draw attention to gradual changes in the course of the sixteenth century. Pilgrims had to face an unusual composition of their diet during travels to the Near East and often to settle for lower portions and narrower diversity of their dishes. On the other hand they kept at their disposal a better selection of salt water fish or subtropical fruits. By keeping various hygienic habits pilgrims tried to prevent illnesses, which could cause death in some cases. Sleeping on an overseas ship or in oriental... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.title | Cestování na Blízký východ na rozhraní středověku a novověku | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2011 | |
dcterms.dateAccepted | 2011-06-09 | |
dc.description.department | Ústav světových dějin | cs_CZ |
dc.description.department | Institute of General History | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.identifier.repId | 73173 | |
dc.title.translated | Travelling to the Near East at the Turn of the Middle Ages and Modern Period Vedoucí | en_US |
dc.contributor.referee | Bláhová, Marie | |
dc.identifier.aleph | 001367506 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | History | en_US |
thesis.degree.discipline | Historie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Historické vědy | cs_CZ |
thesis.degree.program | History | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Ústav světových dějin | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Institute of General History | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Historie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | History | en_US |
uk.degree-program.cs | Historické vědy | cs_CZ |
uk.degree-program.en | History | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Hlavním cílem mé diplomové práce je analyzovat každodenní aspekty cestování na Blízký východ na přelomu středověku a raného novověku. Těžištěm mého badatelského zájmu jsou zejména stravovací možnosti a zvyklosti cestovatelů, hygiena, ubytování, způsoby trávení volného času, nebezpečí a vztah k domorodcům. Informace jsem čerpal především z cestovních spisů českých, německých a italských židovských poutníků, kteří vykonali mezi lety 1470-1550 pouť do Svaté země. Z útržkovitých zmínek jednotlivých autorů jsem se pokusil sestavit o vybraných aspektech poutí co nejcelistvější mozaiku, kterou jsem následně porovnával s každodenním životem šlechticů a měšťanů kolem roku 1500. Snažil jsem se též zachytit rozdíly v chování křesťanských a židovských poutníků a upozorňovat na pozvolné změny, k nimž docházelo v průběhu 16. století. Poutníci se při cestování na Blízký východ museli vyrovnávat s nezvyklým složením svého jídelníčku a leckdy se spokojit s nižšími příděly a menší pestrostí pokrmů. Na druhé straně měli k dispozici větší výběr mořských ryb nebo čerstvého subtropického ovoce. Dodržováním rozličných hygienických návyků se poutníci snažili předcházet nemocem, které mohly v některých případech skončit i smrtí. Spánek na zámořské lodi ani v orientálních ubytovacích zařízeních obvykle nebyl příliš... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The main goal of this thesis is to analyse everyday aspects of travels to the Near East at the turn of the Middle Ages and early modern period. The emphasis of my research project is, in particular, possibilities and customs of obtaining food, hygiene, lodgings, ways of spending of a leisure time, perils and the relationship of travellers to natives. I drew information primarily from the itineraries of Czech, German and Italian Jewish pilgrims, who undertook pilgrimages to the Holy Land between 1470 and 1550. From fragmentary mentions of individual authors I try to create a comprehensive mosaic about the selected aspects of pilgrimages, which I compared then with the everyday life of noblemen and burghers around 1500. I try to catch differences in the behaviour of Christian and Jewish pilgrims and to draw attention to gradual changes in the course of the sixteenth century. Pilgrims had to face an unusual composition of their diet during travels to the Near East and often to settle for lower portions and narrower diversity of their dishes. On the other hand they kept at their disposal a better selection of salt water fish or subtropical fruits. By keeping various hygienic habits pilgrims tried to prevent illnesses, which could cause death in some cases. Sleeping on an overseas ship or in oriental... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav světových dějin | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.contributor.consultant | Zilynská, Blanka | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990013675060106986 | |