Show simple item record

The possibilities to influence the response of innate immune cells to gliadin
dc.contributor.advisorTučková, Ludmila
dc.creatorDrašarová, Hana
dc.date.accessioned2020-07-07T16:12:40Z
dc.date.available2020-07-07T16:12:40Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/31779
dc.description.abstractCeliakie je chronické zánětlivé onemocnění sliznice tenkého střeva, které se projevuje u geneticky predisponovaných jedinců po požití stravy obsahující lepek. Doposud zůstává jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní vyloučení lepku ze stravy. Jednou ze zcela nových terapeutických strategií je použití syntetického polymeru P(HEMA-co-SS), který v gastrointestinálním traktu specificky vyvazuje gliadin a ruší tak jeho škodlivé působení na střevní sliznici. Provedené in vitro testy účinků P(HEMA- co-SS) na lidské PBMC a střevní biopsie ukázaly, že potenciální terapeutická schopnost P(HEMA-co-SS) je velmi ovlivněna stupněm proteolytického zpracování obou komponent a také rozdílnou časovou aplikací P(HEMA-co-SS) do organismu oproti lepku. Další uvažovanou podpůrnou léčbou celiakie je používání prospěšných probiotických bakteriálních kmenů. Naše pokusy vycházely z poznatku skupiny Prof. Y. Sánz, že se liší složení bakteriální flory u pacientů s aktivní formou celiakie, u pacientů léčených bezlepkovou dietou a u zdravých jedinců. Ve spolupráci s touto skupinou jsme testovali účinek vybraných bakteriálních kmenů izolovaných z pacientů s celiakií a probiotických bakteriální kmenů na odpověď buněk přirozené imunity na gliadin. Provedené in vitro pokusy s lidskými dendritickými buňkami ukázaly, že přítomnost...cs_CZ
dc.description.abstractGluten sensitive entheropathy - celiac disease is a lifelong, genetically predisposed, immunologically mediated susceptibility to dietary wheat gluten, most frequently demonstrated by small-bowel damage and malabsorption syndrome. Strict adherence to gluten-free diet is the sole rational therapy of the disease. One of the possible therapeutic strategy for the treating of celiac disease is to utilize the synthetic polymer P(HEMA-co-SS). This polymer is capable specifically bound gliadin in gastrointestinal tract and by this way to neutralize the damaging effect of this alimentary protein on mucosa of small intestine in celiac patients. The in vitro study on human PBMC and specimens of small intestinal biopsies of celiac patients in our laboratory demonstrated that putative therapeutic ability of P(HEMA-co-SS) is substantially influenced by degree of proteolytic processing of gliadin and P(HEMA- co-SS) and also by different timing of per os administration of both components in organism. Another putative adjuvant therapy of celiac disease is employing of the beneficial probiotic bacterial strains. Our experiments were based on the findings of Prof. Y Sánz and her group demonstrating the significant differences in the composition of bacterial microflora in patients with active form of celiac disease,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectceliakiecs_CZ
dc.subjectgliadincs_CZ
dc.subjectterapiecs_CZ
dc.subjectP(HEMA-co-SS)cs_CZ
dc.subjectceliac diseaseen_US
dc.subjectgliadinen_US
dc.subjecttherapyen_US
dc.subjectP(HEMA-co-SS)en_US
dc.titleMožnosti ovlivnění odpovědi buněk přirozené imunity na gliadincs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-20
dc.description.departmentKatedra buněčné biologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Cell Biologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId69357
dc.title.translatedThe possibilities to influence the response of innate immune cells to gliadinen_US
dc.contributor.refereeBezouška, Karel
dc.identifier.aleph001289618
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineImmunologyen_US
thesis.degree.disciplineImunologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra buněčné biologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Cell Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csImunologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enImmunologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCeliakie je chronické zánětlivé onemocnění sliznice tenkého střeva, které se projevuje u geneticky predisponovaných jedinců po požití stravy obsahující lepek. Doposud zůstává jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní vyloučení lepku ze stravy. Jednou ze zcela nových terapeutických strategií je použití syntetického polymeru P(HEMA-co-SS), který v gastrointestinálním traktu specificky vyvazuje gliadin a ruší tak jeho škodlivé působení na střevní sliznici. Provedené in vitro testy účinků P(HEMA- co-SS) na lidské PBMC a střevní biopsie ukázaly, že potenciální terapeutická schopnost P(HEMA-co-SS) je velmi ovlivněna stupněm proteolytického zpracování obou komponent a také rozdílnou časovou aplikací P(HEMA-co-SS) do organismu oproti lepku. Další uvažovanou podpůrnou léčbou celiakie je používání prospěšných probiotických bakteriálních kmenů. Naše pokusy vycházely z poznatku skupiny Prof. Y. Sánz, že se liší složení bakteriální flory u pacientů s aktivní formou celiakie, u pacientů léčených bezlepkovou dietou a u zdravých jedinců. Ve spolupráci s touto skupinou jsme testovali účinek vybraných bakteriálních kmenů izolovaných z pacientů s celiakií a probiotických bakteriální kmenů na odpověď buněk přirozené imunity na gliadin. Provedené in vitro pokusy s lidskými dendritickými buňkami ukázaly, že přítomnost...cs_CZ
uk.abstract.enGluten sensitive entheropathy - celiac disease is a lifelong, genetically predisposed, immunologically mediated susceptibility to dietary wheat gluten, most frequently demonstrated by small-bowel damage and malabsorption syndrome. Strict adherence to gluten-free diet is the sole rational therapy of the disease. One of the possible therapeutic strategy for the treating of celiac disease is to utilize the synthetic polymer P(HEMA-co-SS). This polymer is capable specifically bound gliadin in gastrointestinal tract and by this way to neutralize the damaging effect of this alimentary protein on mucosa of small intestine in celiac patients. The in vitro study on human PBMC and specimens of small intestinal biopsies of celiac patients in our laboratory demonstrated that putative therapeutic ability of P(HEMA-co-SS) is substantially influenced by degree of proteolytic processing of gliadin and P(HEMA- co-SS) and also by different timing of per os administration of both components in organism. Another putative adjuvant therapy of celiac disease is employing of the beneficial probiotic bacterial strains. Our experiments were based on the findings of Prof. Y Sánz and her group demonstrating the significant differences in the composition of bacterial microflora in patients with active form of celiac disease,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra buněčné biologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990012896180106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV