Show simple item record

Phosphates containing food and their implications for osteoporosis
dc.contributor.advisorRambousková, Jolana
dc.creatorŠobáň, Jan
dc.date.accessioned2018-09-12T11:38:30Z
dc.date.available2018-09-12T11:38:30Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/31306
dc.description.abstractObsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu Fosfáty jsou soli kyseliny fosforečné. Jsou obsaženy v přírodních potravinách jako jsou ořechy, luštěniny, obilniny, vnitřnosti a maso. Průmyslově se přidávají do potravin jako aditiva pro své chemické vlastnosti. Ze všech existujících aditiv asi 16 obsahuje fosfáty a tím významně zvyšují přívod fosforu do organismu. Obvyklý denní příjem fosforu je asi 1g. Zvýšený přívod fosforu do organismu tvoří kyselé prostředí v ledvinách a kalcio-fosfátové komplexy a tím dochází k odstraňování kalcia z těla a tím k demineralizaci kostí. "Éčka" s obsahem fosfátu jsou nejčastěji obsažena v masných výrobcích, tavených sýrech, cukrovinkách, pekárenských výrobcích, kolových nápojích, mražených a instantních potravinách. Nejčastěj užívané aditivum je E 338 - kyselina fosforečná. Osteporóza je systémovým onemocněním skeletu charakterizované malým množství kostní hmoty a zhoršení mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a rizika zlomenin. V Česku se udává na 600 000 pacientů léčených pro osteoporózu.cs_CZ
dc.description.abstractPhosphates containing food and their implications for osteoporosis Phosphates are salts of phosphoric acid resulting from the secession of three acidic hydrogen from it. Phosphates are found in natural foods such as nuts, legumes, cereals, meat and offal. Phosphorus is also being added to foods industrially for its' various chemical properties. From more than 1 500 "E's" I found 16 that contain phosphates and thus significantly increase the supply of phosphorus in the body. Usual daily intake of phosphorus is about 1 g. Increased intake of phosphorus forms an acidic environment in the kidney and calcium phosphate complexes, and thus leads to calcium removing from the body and bone demineralization. "E's" containing phosphates are frequently found in meat products, processed cheese, confectionery, bakery products, cola beverages, frozen and instant foods. Most commonly used additive is E-338 phosphoric acid. Osteoporosis is a systemic skeletal disease characterized by a small amount of bone mass and de- terioration of bone micro-architecture resulting in increased fragility and fracture risk. The Czech Republic declares to have 600 000 patients treated for osteoporosis.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleObsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-11-15
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId89018
dc.title.translatedPhosphates containing food and their implications for osteoporosisen_US
dc.contributor.refereeČerná, Milena
dc.identifier.aleph001479686
thesis.degree.nameMUDr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programGeneral Medicineen_US
thesis.degree.programVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.degree-program.enGeneral Medicineen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csObsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu Fosfáty jsou soli kyseliny fosforečné. Jsou obsaženy v přírodních potravinách jako jsou ořechy, luštěniny, obilniny, vnitřnosti a maso. Průmyslově se přidávají do potravin jako aditiva pro své chemické vlastnosti. Ze všech existujících aditiv asi 16 obsahuje fosfáty a tím významně zvyšují přívod fosforu do organismu. Obvyklý denní příjem fosforu je asi 1g. Zvýšený přívod fosforu do organismu tvoří kyselé prostředí v ledvinách a kalcio-fosfátové komplexy a tím dochází k odstraňování kalcia z těla a tím k demineralizaci kostí. "Éčka" s obsahem fosfátu jsou nejčastěji obsažena v masných výrobcích, tavených sýrech, cukrovinkách, pekárenských výrobcích, kolových nápojích, mražených a instantních potravinách. Nejčastěj užívané aditivum je E 338 - kyselina fosforečná. Osteporóza je systémovým onemocněním skeletu charakterizované malým množství kostní hmoty a zhoršení mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a rizika zlomenin. V Česku se udává na 600 000 pacientů léčených pro osteoporózu.cs_CZ
uk.abstract.enPhosphates containing food and their implications for osteoporosis Phosphates are salts of phosphoric acid resulting from the secession of three acidic hydrogen from it. Phosphates are found in natural foods such as nuts, legumes, cereals, meat and offal. Phosphorus is also being added to foods industrially for its' various chemical properties. From more than 1 500 "E's" I found 16 that contain phosphates and thus significantly increase the supply of phosphorus in the body. Usual daily intake of phosphorus is about 1 g. Increased intake of phosphorus forms an acidic environment in the kidney and calcium phosphate complexes, and thus leads to calcium removing from the body and bone demineralization. "E's" containing phosphates are frequently found in meat products, processed cheese, confectionery, bakery products, cola beverages, frozen and instant foods. Most commonly used additive is E-338 phosphoric acid. Osteoporosis is a systemic skeletal disease characterized by a small amount of bone mass and de- terioration of bone micro-architecture resulting in increased fragility and fracture risk. The Czech Republic declares to have 600 000 patients treated for osteoporosis.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV