Zobrazit minimální záznam

Tea, historical context and health aspects
dc.contributor.advisorAnděl, Michal
dc.creatorPitáková, Barbora
dc.date.accessioned2018-09-12T10:55:19Z
dc.date.available2018-09-12T10:55:19Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/30083
dc.description.abstractČaj je hned po vodě nejčastěji požívaným nápojem na světě. Má své dějiny, kulturu a je mu připisována i jedinečná uzdravující síla. Jeho pití je rozšířeno po celém světě. V této práci jsem se pokusila podat náhled na dosavadní znalosti o vlivu čaje na lidský organismus. Přesto že je čaj konzumován v tak velké míře po celém světě, nemáme o jeho zdravotních účincích ucelené znalosti. Dosud nemáme k dispozici komplexní studie, ze kterých by bylo možno vyvodit závěry obecně aplikovatelné v medicínské praxi. V poslední době se ale na poli výzkumu účinku čaje na lidský organismus usilovně pracuje a je možné, že by v budoucnu čaj mohl být zařazen i do moderní terapie některých onemocnění. Dosavadní výsledky studií zabývajících se vlivem čaje na organismus poskytují naději, že čaj a jeho složky mají potenciál využitelný v prevenci a terapii lidských onemocnění, neboť vykazuje účinky antioxidační, protizánětlivé, účinky antikancerogenní a dále i vlastnosti příznivě ovlivňující obezitu a komplikace diabetu. Tyto vlastnosti a účinky, pokud by se je podařilo aplikovat a využít v klinické praxi prevence a terapie příslušných civilizačních onemocnění, by mohly přinést pro pacienty výrazný benefit. Je však třeba ještě klinických a epidemiologických studií, které by tyto naděje potvrdily.cs_CZ
dc.description.abstractTea-right after water-is the most widely used beverage worldwide. Tea has its history, culture and probably also a unique healing power. Tea has been drunk all over the world. The goal of my work was to submit a preview of current knowledge about influence of tea on human body. Though consumed in a large extent around the world, we do not dispose of comprehensive knowledge of its effects on our health. By now, there have not been any complex studies which would lead to some conclusions generally applicable in medical practice. Recently a vast research of the effects of tea has been carried out and it might be possible that the tea could class also with modern therapy of some diseases. The resent results of studies which deal with the effects of tea on human body hold out hopes for potential use of tea and its components in prevention and therapy of human diseases because the tea embodies antioxidant, antiinflammatory and anticarcinogenic effects and furthermore some features influencing obesity and diabetes complications. These features and effects-in case of application and usage in clinical practice of prevention and therapy of relevant civilization diseasescould be of outstanding benefit for patients. It is, however, necessary to carry out clinical and epidemiological studies which would confirm these hopes.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleČaj, jeho historie a vliv na zdravícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-01-22
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId49660
dc.title.translatedTea, historical context and health aspectsen_US
dc.identifier.aleph001188380
thesis.degree.nameMUDr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programGeneral Medicineen_US
thesis.degree.programVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.degree-program.enGeneral Medicineen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csČaj je hned po vodě nejčastěji požívaným nápojem na světě. Má své dějiny, kulturu a je mu připisována i jedinečná uzdravující síla. Jeho pití je rozšířeno po celém světě. V této práci jsem se pokusila podat náhled na dosavadní znalosti o vlivu čaje na lidský organismus. Přesto že je čaj konzumován v tak velké míře po celém světě, nemáme o jeho zdravotních účincích ucelené znalosti. Dosud nemáme k dispozici komplexní studie, ze kterých by bylo možno vyvodit závěry obecně aplikovatelné v medicínské praxi. V poslední době se ale na poli výzkumu účinku čaje na lidský organismus usilovně pracuje a je možné, že by v budoucnu čaj mohl být zařazen i do moderní terapie některých onemocnění. Dosavadní výsledky studií zabývajících se vlivem čaje na organismus poskytují naději, že čaj a jeho složky mají potenciál využitelný v prevenci a terapii lidských onemocnění, neboť vykazuje účinky antioxidační, protizánětlivé, účinky antikancerogenní a dále i vlastnosti příznivě ovlivňující obezitu a komplikace diabetu. Tyto vlastnosti a účinky, pokud by se je podařilo aplikovat a využít v klinické praxi prevence a terapie příslušných civilizačních onemocnění, by mohly přinést pro pacienty výrazný benefit. Je však třeba ještě klinických a epidemiologických studií, které by tyto naděje potvrdily.cs_CZ
uk.abstract.enTea-right after water-is the most widely used beverage worldwide. Tea has its history, culture and probably also a unique healing power. Tea has been drunk all over the world. The goal of my work was to submit a preview of current knowledge about influence of tea on human body. Though consumed in a large extent around the world, we do not dispose of comprehensive knowledge of its effects on our health. By now, there have not been any complex studies which would lead to some conclusions generally applicable in medical practice. Recently a vast research of the effects of tea has been carried out and it might be possible that the tea could class also with modern therapy of some diseases. The resent results of studies which deal with the effects of tea on human body hold out hopes for potential use of tea and its components in prevention and therapy of human diseases because the tea embodies antioxidant, antiinflammatory and anticarcinogenic effects and furthermore some features influencing obesity and diabetes complications. These features and effects-in case of application and usage in clinical practice of prevention and therapy of relevant civilization diseasescould be of outstanding benefit for patients. It is, however, necessary to carry out clinical and epidemiological studies which would confirm these hopes.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code2
dc.identifier.lisID990011883800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV