Show simple item record

Civil Society at the Table
dc.contributor.advisorPinc, Zdeněk
dc.creatorStrnad, Karel
dc.date.accessioned2020-08-25T16:17:05Z
dc.date.available2020-08-25T16:17:05Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/29726
dc.description.abstractDining, banquets and related social rituals are important elements which go through the whole history of human society. The aim of the submitted dissertation is to show this phenomenon as an integral part of the origin, the existence and the development of civil society. In the introduction the development of the conception civil society is briefly summarized and the sense in which this conception will be dealt with in the dissertation is mentioned. Also the starting points, the aim of the dissertation and the methodics used are shortly outlined here. The second part is an anthropological view concerning the issue, where the significance of human ability to modify food using heat is especially emphasized as an essential condition of further development.of mankind. The third part of the dissertation provides us with an overview of a historical development of collective boarding and social boarding, while the gradual transformation of the society towards its current form is emphasized. The fourth part deals with a case study of a particular civil association, which is concerned with the culture of dining, protection of local products and support of traditional technologies. Considering the fact that this civil association is a part of¨an influential internationalen_US
dc.description.abstractStolování, hostiny a s tím spojené společenské rituály jsou významnými prvky, které procházejí celými dějinami lidské společnosti. Cílem předkládané práce je ukázat tento fenomén jako nedílnou součást vzniku, existence a vývoje občanské společnosti. V úvodu je stručně shrnut vývoj pojmu občanská společnost a zmíněn smysl, v jakém se bude v práci s tímto pojmem pracovat. Jsou zde také stručně nastíněna východiska, cíle práce a použitá metodika. Druhá část je antropologickým vstupem do problematiky, kde je zvláště vyzdvižen význam samotné schopnosti člověka tepelně upravovat stravu jako základní podmínka jeho dalšího vývoje. Třetí část práce poskytuje přehled historického vývoje společného a společenského stravování, a to s důrazem na postupnou přeměnu společnosti k její současné podobě. Čtvrtá část se věnuje případové studii konkrétního občanského sdružení, které se zabývá kulturou stolování, ochranou místních produktů a podporou tradičních technologií. Vzhledem k tomu, že toto občanské sdružení je součástí vlivného mezinárodního hnutí, poskytuje studie podnětné informace a zajímavá srovnání. Závěr shrnuje získané poznatky a zamýšlí se nad možnostmi dalšího vývoje v této oblasti.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.titleObčanská společnost u stolucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-15
dc.description.departmentDepartment of Civil Society Studiesen_US
dc.description.departmentKatedra studií občanské společnostics_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId61048
dc.title.translatedCivil Society at the Tableen_US
dc.contributor.refereeSkovajsa, Marek
dc.identifier.aleph001261425
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineCivil Sector Studiesen_US
thesis.degree.disciplineStudia občanského sektorucs_CZ
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
thesis.degree.programHumanitiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra studií občanské společnostics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Civil Society Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csStudia občanského sektorucs_CZ
uk.degree-discipline.enCivil Sector Studiesen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csStolování, hostiny a s tím spojené společenské rituály jsou významnými prvky, které procházejí celými dějinami lidské společnosti. Cílem předkládané práce je ukázat tento fenomén jako nedílnou součást vzniku, existence a vývoje občanské společnosti. V úvodu je stručně shrnut vývoj pojmu občanská společnost a zmíněn smysl, v jakém se bude v práci s tímto pojmem pracovat. Jsou zde také stručně nastíněna východiska, cíle práce a použitá metodika. Druhá část je antropologickým vstupem do problematiky, kde je zvláště vyzdvižen význam samotné schopnosti člověka tepelně upravovat stravu jako základní podmínka jeho dalšího vývoje. Třetí část práce poskytuje přehled historického vývoje společného a společenského stravování, a to s důrazem na postupnou přeměnu společnosti k její současné podobě. Čtvrtá část se věnuje případové studii konkrétního občanského sdružení, které se zabývá kulturou stolování, ochranou místních produktů a podporou tradičních technologií. Vzhledem k tomu, že toto občanské sdružení je součástí vlivného mezinárodního hnutí, poskytuje studie podnětné informace a zajímavá srovnání. Závěr shrnuje získané poznatky a zamýšlí se nad možnostmi dalšího vývoje v této oblasti.cs_CZ
uk.abstract.enDining, banquets and related social rituals are important elements which go through the whole history of human society. The aim of the submitted dissertation is to show this phenomenon as an integral part of the origin, the existence and the development of civil society. In the introduction the development of the conception civil society is briefly summarized and the sense in which this conception will be dealt with in the dissertation is mentioned. Also the starting points, the aim of the dissertation and the methodics used are shortly outlined here. The second part is an anthropological view concerning the issue, where the significance of human ability to modify food using heat is especially emphasized as an essential condition of further development.of mankind. The third part of the dissertation provides us with an overview of a historical development of collective boarding and social boarding, while the gradual transformation of the society towards its current form is emphasized. The fourth part deals with a case study of a particular civil association, which is concerned with the culture of dining, protection of local products and support of traditional technologies. Considering the fact that this civil association is a part of¨an influential internationalen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra studií občanské společnostics_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990012614250106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV