Show simple item record

Golden shaffron paint
dc.contributor.advisorHrdličková Kučková, Štěpánka
dc.creatorStýblová, Marie
dc.date.accessioned2017-04-20T19:39:22Z
dc.date.available2017-04-20T19:39:22Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/28357
dc.description.abstractSOUHRN Cilem bakalařske prace bylo připravit tři zlate šafranove laky podle středověkych receptur, posoudit jejich kvalitu a barevnou intenzitu. Připravene zlate laky dale posloužily v jine diplomove praci jako modelove vzorky ke studiu pryskyřičnych latek pomoci plynove chromatografie. Tato prace se rovněž zabyva historii použiti šafranu (Crocus sativus) v uměleckych oborech, medicině i gastronomii. Jeho původem, pěstovanim, hlavnimi barvicimi latkami obsaženymi v pesticich a bliznach, jejich chemickou strukturou a biosyntezou. Ukazalo se, že šafran je velmi zajimavou rostlinou, ktera produkuje nezaměnitelne aroma a chuť, v současne době využivane v nejrůznějšich oborech, a to i v průmyslne vyrobě. Avšak připrava barviva pro maliřske a restauratorske učely je oproti minulosti teměř zanedbatelna.cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to prepare three golden saffron varnishes due to medieval recipes, to assess their quality and color intensity. The prepared golden varnishes also served as a model samples to study resineous substances using gas chromatography in another diploma thesis. This work also deals with the history of usage of saffron (Crocus sativus) in artworks, medicine and gastronomy. It deals with its origin, cultivation and the main coloring substances, which are contained in pistils and stigmas, as well as their chemical stucture and biosynthesis. In this paper is shown, that the saffron is a very interesting plant, which produces the unmistakable aroma and taste, currently used in various fields, and even industial production. However, the preparation of dyes for painting and restoration purposes, it is almost negligible compared to the past.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleZlaté šafránové lakycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-03
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId69830
dc.title.translatedGolden shaffron painten_US
dc.contributor.refereeKodíček, Milan
dc.identifier.aleph001380207
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSOUHRN Cilem bakalařske prace bylo připravit tři zlate šafranove laky podle středověkych receptur, posoudit jejich kvalitu a barevnou intenzitu. Připravene zlate laky dale posloužily v jine diplomove praci jako modelove vzorky ke studiu pryskyřičnych latek pomoci plynove chromatografie. Tato prace se rovněž zabyva historii použiti šafranu (Crocus sativus) v uměleckych oborech, medicině i gastronomii. Jeho původem, pěstovanim, hlavnimi barvicimi latkami obsaženymi v pesticich a bliznach, jejich chemickou strukturou a biosyntezou. Ukazalo se, že šafran je velmi zajimavou rostlinou, ktera produkuje nezaměnitelne aroma a chuť, v současne době využivane v nejrůznějšich oborech, a to i v průmyslne vyrobě. Avšak připrava barviva pro maliřske a restauratorske učely je oproti minulosti teměř zanedbatelna.cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this thesis was to prepare three golden saffron varnishes due to medieval recipes, to assess their quality and color intensity. The prepared golden varnishes also served as a model samples to study resineous substances using gas chromatography in another diploma thesis. This work also deals with the history of usage of saffron (Crocus sativus) in artworks, medicine and gastronomy. It deals with its origin, cultivation and the main coloring substances, which are contained in pistils and stigmas, as well as their chemical stucture and biosynthesis. In this paper is shown, that the saffron is a very interesting plant, which produces the unmistakable aroma and taste, currently used in various fields, and even industial production. However, the preparation of dyes for painting and restoration purposes, it is almost negligible compared to the past.en_US
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV