Zobrazit minimální záznam

Iron gall ink
dc.contributor.advisorHrdličková Kučková, Štěpánka
dc.creatorZemanová, Hana
dc.date.accessioned2017-04-20T19:39:10Z
dc.date.available2017-04-20T19:39:10Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/28356
dc.description.abstractSOUHRN Tato bakalářská práce se zaměřuje na duběnkový inkoust - po více než osm století nejpoužívanější prostředek ke psaní. Obsahuje informace o jednotlivých složkách tohoto inkoustu a vysvětluje, za jakým účelem byly do inkoustu přidávány. Objasňuje chemické principy vedoucí ke vzniku barevného pigmentu, další chování směsi při nanesení na podklad a při vystavení působení vzdušného kyslíku. Součástí práce je i praktická příprava dvou duběnkových inkoustů podle různých středověkých receptur a hodnocení jejich kvality.cs_CZ
dc.description.abstractThis work is focused on history and preparation of gall-nut ink - the most common agens of writing for more than eight centuries. This thesis contains information about each component of the ink and explains the reason why it was added to the ink. The work also explains the chemical principles, that are responsible for the formation of the pigment and for the behaviour of the mixture when it is applied on the substrate and exposed to atmospheric oxygen. Experimental part of this work focuses on practical preparation of two gall-nut inks by medieval recipes and their quality tests.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleDuběnkový inkoustcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-03
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId69827
dc.title.translatedIron gall inken_US
dc.contributor.refereeHynek, Radovan
dc.identifier.aleph001380206
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSOUHRN Tato bakalářská práce se zaměřuje na duběnkový inkoust - po více než osm století nejpoužívanější prostředek ke psaní. Obsahuje informace o jednotlivých složkách tohoto inkoustu a vysvětluje, za jakým účelem byly do inkoustu přidávány. Objasňuje chemické principy vedoucí ke vzniku barevného pigmentu, další chování směsi při nanesení na podklad a při vystavení působení vzdušného kyslíku. Součástí práce je i praktická příprava dvou duběnkových inkoustů podle různých středověkých receptur a hodnocení jejich kvality.cs_CZ
uk.abstract.enThis work is focused on history and preparation of gall-nut ink - the most common agens of writing for more than eight centuries. This thesis contains information about each component of the ink and explains the reason why it was added to the ink. The work also explains the chemical principles, that are responsible for the formation of the pigment and for the behaviour of the mixture when it is applied on the substrate and exposed to atmospheric oxygen. Experimental part of this work focuses on practical preparation of two gall-nut inks by medieval recipes and their quality tests.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013802060106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV