Zobrazit minimální záznam

Determination of enantiomers of amino acids by HPLC
dc.contributor.advisorTesařová, Eva
dc.creatorMichalčíková, Regina
dc.date.accessioned2017-04-20T12:54:32Z
dc.date.available2017-04-20T12:54:32Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/26688
dc.description.abstractAbstakt Bakalářská práce se zabývá stanovením enantiomerů aminokyselin, v praktické části konkrétně alaninu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie za využití chirálních stacionárních fází na bázi teikoplaninu. Rešeršní část je zaměřena na shrnutí základní problematiky chirality a chirálních aminokyselin v potravinách, na charakteristiku vysokoúčinné kapalinové chromatografie, jako jedné z nejvhodnějších metod k enantioseparaci aminokyselin, a popis metod derivatizace, jež se využívají ke zvýšení citlivosti stanovení enantiomerů aminokyselin. Experimentální část se pak zabývá separací jednotlivých enantiomerních forem alaninu, volbou vhodného separačního systému pro tuto separaci a stanovením D- a L- alaninu v ovocném džusu.cs_CZ
dc.description.abstractThis Bachelor's thesis deals with determination of amino acids enantiomers, namely alanine in the experimental part, by high performance liquid chromatography using chiral stationary phases based on teicoplanin. The theoretical part is focused on summarizing the fundamental issue of chirality and chiral amino acids in foods, the characteristics of high-performance liquid chromatography, as one of the most appropriate methods to enantioseparation amino acids, and description of the methods of derivatization, which are used in determination of enantiomers of amino acids. The experimental part deals with the separation of alanine enantiomers, with the choice of the best separation system for the separation and determination of D-and L-alanine in fruit juice.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectamino acidsen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectchiralityen_US
dc.subjectchiral separationen_US
dc.subjectalanineen_US
dc.subjectaminokyselinycs_CZ
dc.subjectHPLCcs_CZ
dc.subjectchiralitacs_CZ
dc.subjectchirální separacecs_CZ
dc.subjectalanincs_CZ
dc.titleStanovení enantiomerů aminokyselin metodou HPLCcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-17
dc.description.departmentDepartment of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId76837
dc.title.translatedDetermination of enantiomers of amino acids by HPLCen_US
dc.contributor.refereeJanečková, Lucie
dc.identifier.aleph001274327
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemie životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Chemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csAbstakt Bakalářská práce se zabývá stanovením enantiomerů aminokyselin, v praktické části konkrétně alaninu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie za využití chirálních stacionárních fází na bázi teikoplaninu. Rešeršní část je zaměřena na shrnutí základní problematiky chirality a chirálních aminokyselin v potravinách, na charakteristiku vysokoúčinné kapalinové chromatografie, jako jedné z nejvhodnějších metod k enantioseparaci aminokyselin, a popis metod derivatizace, jež se využívají ke zvýšení citlivosti stanovení enantiomerů aminokyselin. Experimentální část se pak zabývá separací jednotlivých enantiomerních forem alaninu, volbou vhodného separačního systému pro tuto separaci a stanovením D- a L- alaninu v ovocném džusu.cs_CZ
uk.abstract.enThis Bachelor's thesis deals with determination of amino acids enantiomers, namely alanine in the experimental part, by high performance liquid chromatography using chiral stationary phases based on teicoplanin. The theoretical part is focused on summarizing the fundamental issue of chirality and chiral amino acids in foods, the characteristics of high-performance liquid chromatography, as one of the most appropriate methods to enantioseparation amino acids, and description of the methods of derivatization, which are used in determination of enantiomers of amino acids. The experimental part deals with the separation of alanine enantiomers, with the choice of the best separation system for the separation and determination of D-and L-alanine in fruit juice.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012743270106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV