Zobrazit minimální záznam

Antiradical activity of Fagopyri herba extracts.
dc.contributor.advisorSpilková, Jiřina
dc.creatorMikšátková, Petra
dc.date.accessioned2017-04-20T04:31:38Z
dc.date.available2017-04-20T04:31:38Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24626
dc.description.abstractPetra Mikšátková Druhy rodu Fagopyrum (Polygonaceae), z nichž jsou v praxi nejpoužívanější především Fagopyrum esculentum Moench (pohanka obecná) a Fagopyrum tataricum Gaertn. (pohanka tatarská) obsahují řadu látek, které vykazují řadu účinků na živý organismus. Působí například antikancerogenně, hypotenzivně, snižují lomivost krevních kapilár, normalizují jejich permeabilitu, ovlivňují vývoj atherosklerózy. Pro své výhodné nutriční hodnoty se tyto druhy používají jako potravina. Většina těchto vlastností je důsledkem výrazného antioxidačního účinku skupiny obsahových látek, flavonoidů. Antioxidační aktivita drogy Fagopyri herba byla stanovena dvěma metodami, metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl) a metodou zhášení superoxidu generovaného neenzymaticky. Metodou zhášení DPPH byla stanovena aktivita methanolového extraktu drogy a lyofilizá- tu vodného extraktu. Po porovnání hodnot IC50 se standardy klesala antioxidační aktivita v tomto pořadí: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanolový extrakt (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyofilizát vodného extraktu (IC50 = 0,2945 mg/ml). Metodou zhášení superoxidu byla stanovena antiradikálová aktivita lyofilizátu vodného extraktu. Po porovnání se standardy klesala aktivita v pořadí: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) ›...cs_CZ
dc.description.abstract0 Abstract Petra Mikšátková Fagopyrum sp. (Polygonaceae), especially Fagopyrum esculentum Moench (common buckwheat) and Fagopyrum tataricum Gaertn (tartary buckwheat), which are most frequently used, contain some substances affecting living organism. They have an anticarcinogenic and hypotensive effect. They reduce fragility of blood vessels and also affect the progress of atherosclerosis. For their nutritional value they are used as food. Most of these properties are result of an antioxidant activity of a group of substances, flavonoids. Antioxidant activity of Fagopyri herba was evaluated by two methods using the free radical 2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and superoxide. By the DPPH assay, the methanol extract and the lyophilized water extract were evaluated. Their IC50 were compared with standards and the antioxidant activity decreased in the order: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanol extract (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,2945 mg/ml). By the superoxide assay the lyophilized water extract was evaluated. When compared with standards, antioxidant activity decreased in this order: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) › ascorbic acid (IC50 = 0,0692 mg/ml) › trolox (IC50 = 0,1192 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,3169 mg/ml).en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleAntiradikálová aktivita extraktů Fagopyri herbacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51931
dc.title.translatedAntiradical activity of Fagopyri herba extracts.en_US
dc.contributor.refereeSiatka, Tomáš
dc.identifier.aleph001135803
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPetra Mikšátková Druhy rodu Fagopyrum (Polygonaceae), z nichž jsou v praxi nejpoužívanější především Fagopyrum esculentum Moench (pohanka obecná) a Fagopyrum tataricum Gaertn. (pohanka tatarská) obsahují řadu látek, které vykazují řadu účinků na živý organismus. Působí například antikancerogenně, hypotenzivně, snižují lomivost krevních kapilár, normalizují jejich permeabilitu, ovlivňují vývoj atherosklerózy. Pro své výhodné nutriční hodnoty se tyto druhy používají jako potravina. Většina těchto vlastností je důsledkem výrazného antioxidačního účinku skupiny obsahových látek, flavonoidů. Antioxidační aktivita drogy Fagopyri herba byla stanovena dvěma metodami, metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl) a metodou zhášení superoxidu generovaného neenzymaticky. Metodou zhášení DPPH byla stanovena aktivita methanolového extraktu drogy a lyofilizá- tu vodného extraktu. Po porovnání hodnot IC50 se standardy klesala antioxidační aktivita v tomto pořadí: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanolový extrakt (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyofilizát vodného extraktu (IC50 = 0,2945 mg/ml). Metodou zhášení superoxidu byla stanovena antiradikálová aktivita lyofilizátu vodného extraktu. Po porovnání se standardy klesala aktivita v pořadí: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) ›...cs_CZ
uk.abstract.en0 Abstract Petra Mikšátková Fagopyrum sp. (Polygonaceae), especially Fagopyrum esculentum Moench (common buckwheat) and Fagopyrum tataricum Gaertn (tartary buckwheat), which are most frequently used, contain some substances affecting living organism. They have an anticarcinogenic and hypotensive effect. They reduce fragility of blood vessels and also affect the progress of atherosclerosis. For their nutritional value they are used as food. Most of these properties are result of an antioxidant activity of a group of substances, flavonoids. Antioxidant activity of Fagopyri herba was evaluated by two methods using the free radical 2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and superoxide. By the DPPH assay, the methanol extract and the lyophilized water extract were evaluated. Their IC50 were compared with standards and the antioxidant activity decreased in the order: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanol extract (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,2945 mg/ml). By the superoxide assay the lyophilized water extract was evaluated. When compared with standards, antioxidant activity decreased in this order: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) › ascorbic acid (IC50 = 0,0692 mg/ml) › trolox (IC50 = 0,1192 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,3169 mg/ml).en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
dc.identifier.lisID990011358030106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV