Show simple item record

Predisposing factors of allergies XIII.
dc.contributor.advisorJílek, Petr
dc.creatorHoudková, Marcela
dc.date.accessioned2017-04-20T02:34:33Z
dc.date.available2017-04-20T02:34:33Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24250
dc.description.abstractMarcela Houdková Predispoziční faktory vzniku alergií XIII. Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor : Farmacie Cíl práce Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv možných rizikových faktorů na rozvoj alergického onemocnění. Metody Porovnání dat získaných z dotazníků z roku 2002 a 2005, které se týkaly nemocných i zdravých dětí narozených v letech 1989 - 1990 a 1992 - 1993. Výsledky Statisticky významné výsledky jsme získali u těchto rizikových faktorů: porod císařským řezem; porodní hmotnost dítěte větší než 5,5kg; první kontakt s dítětem okamžitě po porodu, po ošetření dítěte, během prvních šesti hodin a po jednom dni; konzumace masa 4-6x týdně a občas ve dvou letech věku dítěte, 1-3x týdně při přestupu dítěte ze školky do školy a konzumace masa 4-6x týdně a 1-3x týdně za poslední dva roky. Též jsme prokázali statisticky významné hodnoty u doby výhradního kojení a doby kojení s příkrmy. Závěry Porod císařským řezem se ukázal býti významným rizikovým faktorem pro vznik alergie. Možný vliv může mít i zvyšující se četnost konzumace masa. Protektivní vliv na rozvoj alergií jsme zaznamenali též u včasného kontaktu dítěte s matkou ihned po porodu. U kojení nelze jednoznačně určit, zda má jeho délka pozitivní či negativní vliv. Termín porodu a...cs_CZ
dc.description.abstractMarcela Houdková Predisposing factors of allergies XIII. Thesis Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralové. Field of study : Pharmaceutical Background Thesis objective was to evaluate the impact of possible risk factors for the development of allergic disease. Methods Comparison of data collected from Questionnaires from years 2002 and 2005, involving patiens and healthy children born in years 1989 -1990 and 1992-1993. Results We found out statistically significant outcomes by the following risk factors: abdominal delivery; child's birth weight more than 5,5 kg; a child's first immediately after birth, after child's treatment, during the first six hours and after one day; the meat consumption 4 - 6 times per week and sometimes in two years of age, 1 - 3 times a week for the transfer of children from kindergarten to school, and the meat consumption 4 - 6 times a week and 1 - 3 times a week for the last two years. Also, we have approved statistically significant value for the period of exclusive breast- feeding and breast-feeding period with the trimming. Conclusion Abdominal delivery proved a significant risk factor for the emergence of allergie. The potential impact may be increasing the frequency meat consumption. Protective influence on the development of allergies we...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePredispoziční faktory vzniku alergií XIII.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51757
dc.title.translatedPredisposing factors of allergies XIII.en_US
dc.contributor.refereeVoxová, Barbora
dc.identifier.aleph001122147
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMarcela Houdková Predispoziční faktory vzniku alergií XIII. Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor : Farmacie Cíl práce Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv možných rizikových faktorů na rozvoj alergického onemocnění. Metody Porovnání dat získaných z dotazníků z roku 2002 a 2005, které se týkaly nemocných i zdravých dětí narozených v letech 1989 - 1990 a 1992 - 1993. Výsledky Statisticky významné výsledky jsme získali u těchto rizikových faktorů: porod císařským řezem; porodní hmotnost dítěte větší než 5,5kg; první kontakt s dítětem okamžitě po porodu, po ošetření dítěte, během prvních šesti hodin a po jednom dni; konzumace masa 4-6x týdně a občas ve dvou letech věku dítěte, 1-3x týdně při přestupu dítěte ze školky do školy a konzumace masa 4-6x týdně a 1-3x týdně za poslední dva roky. Též jsme prokázali statisticky významné hodnoty u doby výhradního kojení a doby kojení s příkrmy. Závěry Porod císařským řezem se ukázal býti významným rizikovým faktorem pro vznik alergie. Možný vliv může mít i zvyšující se četnost konzumace masa. Protektivní vliv na rozvoj alergií jsme zaznamenali též u včasného kontaktu dítěte s matkou ihned po porodu. U kojení nelze jednoznačně určit, zda má jeho délka pozitivní či negativní vliv. Termín porodu a...cs_CZ
uk.abstract.enMarcela Houdková Predisposing factors of allergies XIII. Thesis Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralové. Field of study : Pharmaceutical Background Thesis objective was to evaluate the impact of possible risk factors for the development of allergic disease. Methods Comparison of data collected from Questionnaires from years 2002 and 2005, involving patiens and healthy children born in years 1989 -1990 and 1992-1993. Results We found out statistically significant outcomes by the following risk factors: abdominal delivery; child's birth weight more than 5,5 kg; a child's first immediately after birth, after child's treatment, during the first six hours and after one day; the meat consumption 4 - 6 times per week and sometimes in two years of age, 1 - 3 times a week for the transfer of children from kindergarten to school, and the meat consumption 4 - 6 times a week and 1 - 3 times a week for the last two years. Also, we have approved statistically significant value for the period of exclusive breast- feeding and breast-feeding period with the trimming. Conclusion Abdominal delivery proved a significant risk factor for the emergence of allergie. The potential impact may be increasing the frequency meat consumption. Protective influence on the development of allergies we...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV