Zobrazit minimální záznam

Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
dc.contributor.advisorŠtaud, František
dc.creatorMacáková, Petra
dc.date.accessioned2017-04-20T02:08:34Z
dc.date.available2017-04-20T02:08:34Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24228
dc.description.abstractMykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...cs_CZ
dc.description.abstractMycotoxins are secondary metabolites of moulds. Contamination of food and feed by mycotoxins is a major problem for human and animal health. Ingestion of mycotoxins may cause a range of toxic responses, from acute toxicity to long term or chronic health disorders. Several mycotoxins, either from the same or from different fungal species, occur simultaneously in plant products. However, its implication for food safety assessment is generally not known, as there is relatively little information on the interaction between concomitantly occurring mycotoxins and the consequence for the toxicity. Mycotoxins with similar mode of action would be expected to have at least additive effects. Conversely, some interactions could have subtractive effects. An understanding mode of action in simple in vitro systems can provide a rational basses for predicting interactions between mycotoxins. The aim of this study was to obtain cytotoxicity data (EC50 values) of Penicillium and Fusarium mycotoxins, nominally BEA, CIT, DON and T-2 toxin. For this purpose, Vero cells viability was evaluated in the presence of these four mycotoxins using the NR assay. All mycotoxins tested diminished cell viability in a concentration and incubation time-dependent manner on Vero cells. Individual mycotoxins increase cytotoxicity as...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleCytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Veroen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-03
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51901
dc.title.translatedCytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Verocs_CZ
dc.contributor.refereeVopršalová, Marie
dc.identifier.aleph001130673
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...cs_CZ
uk.abstract.enMycotoxins are secondary metabolites of moulds. Contamination of food and feed by mycotoxins is a major problem for human and animal health. Ingestion of mycotoxins may cause a range of toxic responses, from acute toxicity to long term or chronic health disorders. Several mycotoxins, either from the same or from different fungal species, occur simultaneously in plant products. However, its implication for food safety assessment is generally not known, as there is relatively little information on the interaction between concomitantly occurring mycotoxins and the consequence for the toxicity. Mycotoxins with similar mode of action would be expected to have at least additive effects. Conversely, some interactions could have subtractive effects. An understanding mode of action in simple in vitro systems can provide a rational basses for predicting interactions between mycotoxins. The aim of this study was to obtain cytotoxicity data (EC50 values) of Penicillium and Fusarium mycotoxins, nominally BEA, CIT, DON and T-2 toxin. For this purpose, Vero cells viability was evaluated in the presence of these four mycotoxins using the NR assay. All mycotoxins tested diminished cell viability in a concentration and incubation time-dependent manner on Vero cells. Individual mycotoxins increase cytotoxicity as...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011306730106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV