Show simple item record

Formation of carbonyl compounds by non-enzymatic protein glycation
dc.contributor.advisorBoušová, Iva
dc.creatorKrautová, Lenka
dc.date.accessioned2017-04-20T01:38:09Z
dc.date.available2017-04-20T01:38:09Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24212
dc.description.abstractVypracovala: Lenka Krautová Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Název: Vznik karbonylových skupin vlivem neenzymové glykace proteinů Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci stanovení množství karbonylových skupin v biologickém materiálu. Karbonylové skupiny vznikají vlivem oxidace nebo glykace proteinů. Jako modelovou bílkovinu pro spektrofotometrickou metodu stanovení jsem použila bovinní sérový albumin a pro elektroforetickou metodu aspartátaminotransferázu, které jsem glykovala několika glykačními činidly (glukóza, glukóza + měď, fruktóza, fruktóza + měď, metylglyoxal). U spektrofotometrického stanovení jsem optimalizovala různé parametry: rozpouštědlo, koncentraci činidla, množství bílkoviny a délku inkubace. Podařilo se mi nalézt vhodné podmínky stanovení, které jsem používala v dalších experimentech s různými glykačními činidly. U elektroforetického stanovení jsem prováděla SDS-PAGE s následným barvením stříbrem nebo imunobloting s chemiluminiscenční detekcí. Výsledky spektrofotometrického stanovení ukázaly, že nejvyšší glykační schopnost má metylglyoxal, následuje fruktóza s přídavkem měďnatých iontů, samotná fruktóza, glukóza s přídavkem měďnatých iontů a nejpomalejším glykačním činidlem je...cs_CZ
dc.description.abstractAuthor: Lenka Krautová Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Title: Formation of carbonyl compounds by non-enzymatic protein glycation Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. This diploma thesis was aimed at the optimization of carbonyl groups determination in biological material. Carbonyl groups are formed by effect of protein oxidation or glycation. As a model protein, I used bovine serum albumin for spectrophotometric and aspartate aminotransferase for electrophoretic method of assessment, which were glycated by several glycating agents (glucose; glucose + copper; fructose; fructose + copper; methylglyoxal). I optimized different parameters of spectrophotometric determination: solvent, concentration of reagent, amount of protein, and duration of incubation. I managed to find suitable conditions of this determination, which I have used in subsequent experiments with different glycating agents. At electrophoretic determination, I performed SDS-PAGE with following silver staining or immunoblotting with chemiluminescent detection. The results of spectrophotometric determination showed that methylglyoxal has the highest glycating ability, followed by fructose with addition of cupric ions, fructose itself, glucose with addition of cupric ions, and the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVznik karbonylových skupin vlivem neenzymové glykace proteinůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51816
dc.title.translatedFormation of carbonyl compounds by non-enzymatic protein glycationen_US
dc.contributor.refereeDršata, Jaroslav
dc.identifier.aleph001132800
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csVypracovala: Lenka Krautová Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Název: Vznik karbonylových skupin vlivem neenzymové glykace proteinů Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci stanovení množství karbonylových skupin v biologickém materiálu. Karbonylové skupiny vznikají vlivem oxidace nebo glykace proteinů. Jako modelovou bílkovinu pro spektrofotometrickou metodu stanovení jsem použila bovinní sérový albumin a pro elektroforetickou metodu aspartátaminotransferázu, které jsem glykovala několika glykačními činidly (glukóza, glukóza + měď, fruktóza, fruktóza + měď, metylglyoxal). U spektrofotometrického stanovení jsem optimalizovala různé parametry: rozpouštědlo, koncentraci činidla, množství bílkoviny a délku inkubace. Podařilo se mi nalézt vhodné podmínky stanovení, které jsem používala v dalších experimentech s různými glykačními činidly. U elektroforetického stanovení jsem prováděla SDS-PAGE s následným barvením stříbrem nebo imunobloting s chemiluminiscenční detekcí. Výsledky spektrofotometrického stanovení ukázaly, že nejvyšší glykační schopnost má metylglyoxal, následuje fruktóza s přídavkem měďnatých iontů, samotná fruktóza, glukóza s přídavkem měďnatých iontů a nejpomalejším glykačním činidlem je...cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Lenka Krautová Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Title: Formation of carbonyl compounds by non-enzymatic protein glycation Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. This diploma thesis was aimed at the optimization of carbonyl groups determination in biological material. Carbonyl groups are formed by effect of protein oxidation or glycation. As a model protein, I used bovine serum albumin for spectrophotometric and aspartate aminotransferase for electrophoretic method of assessment, which were glycated by several glycating agents (glucose; glucose + copper; fructose; fructose + copper; methylglyoxal). I optimized different parameters of spectrophotometric determination: solvent, concentration of reagent, amount of protein, and duration of incubation. I managed to find suitable conditions of this determination, which I have used in subsequent experiments with different glycating agents. At electrophoretic determination, I performed SDS-PAGE with following silver staining or immunoblotting with chemiluminescent detection. The results of spectrophotometric determination showed that methylglyoxal has the highest glycating ability, followed by fructose with addition of cupric ions, fructose itself, glucose with addition of cupric ions, and the...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV