Zobrazit minimální záznam

Lyofilizace lipozomů pro perorální aplikaci léčiv
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorVacková, Michaela
dc.date.accessioned2017-04-20T00:48:41Z
dc.date.available2017-04-20T00:48:41Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24148
dc.description.abstractLátky bílkovinné nebo peptidické povahy nejsou vhodné pro perorální aplikaci. Jednou z mnoha překážek je agresivní prostředí v trávicím traktu. Jedním ze způsobů, jak tyto látky chránit, je příprava lipozomů. Cílem této práce bylo přípravit lipozomy různého složení, výběr optimálního vodného média a stabilizace pomocí lyofilizace. Všechny vzorky se skládaly z vaječného fosfatidylcholinu (EPC) a cholesterolu (Chol), s přidáním jedné z těchto látek: cholylsarkosin (CS), stearoylamin (SA) a vitamín E (TPGS), v různých poměr. Lipozomy byly připraveny pomocí filmové metody a manuální extruze přes membránu s póry o velikosti 200 nm. Velikost lipozomů a polydisperzita byly měřeny pomocí foton korelační spektroskopie. Po extruzi byly lipozomy lyofilizovány v přítomnosti vhodně vybraných kryoprotektantů: sacharóza a trehalosa. Stabilita byla prokázána a hodnocena na základě vizuálních vlastnosti vzorku (vzhled), rozpustnosti v destilované vodě a měření velikosti lipozomů a polydisperzity.cs_CZ
dc.description.abstractThe protein or peptide substances are not appropriate for oral application. One of the many obstacles, is an aggressive environment of the gastrointestinal tract. One way to protect these substances is the preparation of liposomes. The aim of this work was preparation of liposomes of the different composition, choice of the optimum aqueous media, and stabilization using freeze-drying. All samples consisted of egg phosphatidylcholine(EPC) and cholesterol (Chol), with the addition of one out of the substances: cholylsarcosine (CS), stearoylamine (SA) and vitamin E (TPGS), respectively, in various ratio. Liposomes were prepared using a film method and manual extrusion through membrane with pore size 200 nm. The liposome size and polydispersity was measured by photon corellation spectroscopy. After the extrusion, the liposomes underwent freeze-drying in the presence of selected appropriate cryoprotectants: sucrose and trehalose, respectively. Stability has been established by evaluating the visual characteristics of the product (the appearance), solubility in the water and measuring of liposome size and polydispersity.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleLyofilizace lipozomů pro perorální aplikaci léčiven_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-03
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId37539
dc.title.translatedLyofilizace lipozomů pro perorální aplikaci léčivcs_CZ
dc.contributor.refereeDittrich, Milan
dc.identifier.aleph001129387
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csLátky bílkovinné nebo peptidické povahy nejsou vhodné pro perorální aplikaci. Jednou z mnoha překážek je agresivní prostředí v trávicím traktu. Jedním ze způsobů, jak tyto látky chránit, je příprava lipozomů. Cílem této práce bylo přípravit lipozomy různého složení, výběr optimálního vodného média a stabilizace pomocí lyofilizace. Všechny vzorky se skládaly z vaječného fosfatidylcholinu (EPC) a cholesterolu (Chol), s přidáním jedné z těchto látek: cholylsarkosin (CS), stearoylamin (SA) a vitamín E (TPGS), v různých poměr. Lipozomy byly připraveny pomocí filmové metody a manuální extruze přes membránu s póry o velikosti 200 nm. Velikost lipozomů a polydisperzita byly měřeny pomocí foton korelační spektroskopie. Po extruzi byly lipozomy lyofilizovány v přítomnosti vhodně vybraných kryoprotektantů: sacharóza a trehalosa. Stabilita byla prokázána a hodnocena na základě vizuálních vlastnosti vzorku (vzhled), rozpustnosti v destilované vodě a měření velikosti lipozomů a polydisperzity.cs_CZ
uk.abstract.enThe protein or peptide substances are not appropriate for oral application. One of the many obstacles, is an aggressive environment of the gastrointestinal tract. One way to protect these substances is the preparation of liposomes. The aim of this work was preparation of liposomes of the different composition, choice of the optimum aqueous media, and stabilization using freeze-drying. All samples consisted of egg phosphatidylcholine(EPC) and cholesterol (Chol), with the addition of one out of the substances: cholylsarcosine (CS), stearoylamine (SA) and vitamin E (TPGS), respectively, in various ratio. Liposomes were prepared using a film method and manual extrusion through membrane with pore size 200 nm. The liposome size and polydispersity was measured by photon corellation spectroscopy. After the extrusion, the liposomes underwent freeze-drying in the presence of selected appropriate cryoprotectants: sucrose and trehalose, respectively. Stability has been established by evaluating the visual characteristics of the product (the appearance), solubility in the water and measuring of liposome size and polydispersity.en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011293870106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV