Zobrazit minimální záznam

The Separation of Gastric Aspartic Proteases Using Affinity Chromatography
dc.contributor.advisorKučerová, Zdenka
dc.creatorFrýdlová, Jana
dc.date.accessioned2018-09-18T10:06:56Z
dc.date.available2018-09-18T10:06:56Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/23939
dc.description.abstractLidská žaludeční šťáva obsahuje zejména aspartátové proteasy - pepsin A a pepsin C. Oba pepsiny jsou produkovány v žaludeční sliznici jako inaktivní pepsinogeny (pepsinogen A a pepsinogen C), které se liší svými fyzikálněchemickými a imunologickými vlastnostmi. Oba pepsinogeny obsahují několik izozymogenů. K aktivaci pepsinogenů na příslušné pepsiny dochází v kyselém prostředí žaludku. (...) Téma dizertační práce je součástí projektu zabývajícího se zejména vypracováním metody pro separaci žaludečních aspartátových proteas, která by byla vhodná pro sledování jejich změn během zmíněných onemocnění. Dizertační práce se konkrétně zabývala přípravou vhodných afinitních sorbentů pro separaci pepsinů a pepsinogenů. Při výběru vhodného afinitního ligandu pro tyto proteasy jsme vycházeli ze známého substrátu N-acetyl-L-fenylalanyl- 3,5-dijod-L-tyrosinu, pomocí kterého lze stanovit aktivitu pepsinu A ve směsi s pepsinem C. Byly připraveny tři afinitní sorbenty: jodovaná L-tyrosin- Sepharosa, 3,5-dijod-L-tyrosin-Sepharosa a N-acetyl-L-fenylalanin-Sepharosa. Připravené sorbenty byly charakterizovány pomocí modelového enzymu (prasečího pepsinu A). Při studiu interakce prasečího pepsinu A a jeho komplexu s pepstatinem A s připravenými sorbenty bylo prokázáno, že se aktivní místo enzymu nepodílí na jeho interakci s...cs_CZ
dc.description.abstractHuman gastric juice contains mainly aspartic proteases - pepsin A and pepsin C. Both pepsins are produced by gastric mucosa as inactive pepsinogens (pepsinogen A and pepsinogen C) that differ in their physico-chemical and immunological properties. Both pepsinogens consist of molecular variants, isozymogens. Pepsinogens are activated to the corresponding pepsins in the acidic environment of the gastric lumen. (...) A subject of this Ph.D. thesis is a part of a long-term investigation that focuses on the elaboration of methods for the separation of gastric aspartic proteases that would be suitable for monitoring of their changes in mentioned diseases. This thesis was mainly focused on preparation of affinity sorbents suitable for separation of pepsins and pepsinogens. The choice of ligands was based on the substrate N-acetyl-L-phenylalanyl-3,5-diiodo-L-tyrosine that is used to differentiate pepsin A and pepsin C. The following three affinity sorbents were prepared: iodinated L-tyrosine-Sepharose, 3,5-diiodo-L-tyrosine- Sepharose, and N-acetyl-L-phenylalanine-Sepharose. The basic characteristics of the prepared affinity sorbents were determined using the model enzyme (porcine pepsin A). The comparison of the chromatographic behavior of porcine pepsin A and its complex with pepstatine A showed that the enzyme...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleSeparace žaludečních aspartátových proteas pomocí afinitní chromatografiecs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-09-08
dc.description.departmentInstitute of Pathological Physiology First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav patologické fyziologie 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId80262
dc.title.translatedThe Separation of Gastric Aspartic Proteases Using Affinity Chromatographyen_US
dc.contributor.refereeBarthová, Jana
dc.contributor.refereeJonáková, Věra
dc.identifier.aleph001443406
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav patologické fyziologie 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Pathological Physiology First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csLidská žaludeční šťáva obsahuje zejména aspartátové proteasy - pepsin A a pepsin C. Oba pepsiny jsou produkovány v žaludeční sliznici jako inaktivní pepsinogeny (pepsinogen A a pepsinogen C), které se liší svými fyzikálněchemickými a imunologickými vlastnostmi. Oba pepsinogeny obsahují několik izozymogenů. K aktivaci pepsinogenů na příslušné pepsiny dochází v kyselém prostředí žaludku. (...) Téma dizertační práce je součástí projektu zabývajícího se zejména vypracováním metody pro separaci žaludečních aspartátových proteas, která by byla vhodná pro sledování jejich změn během zmíněných onemocnění. Dizertační práce se konkrétně zabývala přípravou vhodných afinitních sorbentů pro separaci pepsinů a pepsinogenů. Při výběru vhodného afinitního ligandu pro tyto proteasy jsme vycházeli ze známého substrátu N-acetyl-L-fenylalanyl- 3,5-dijod-L-tyrosinu, pomocí kterého lze stanovit aktivitu pepsinu A ve směsi s pepsinem C. Byly připraveny tři afinitní sorbenty: jodovaná L-tyrosin- Sepharosa, 3,5-dijod-L-tyrosin-Sepharosa a N-acetyl-L-fenylalanin-Sepharosa. Připravené sorbenty byly charakterizovány pomocí modelového enzymu (prasečího pepsinu A). Při studiu interakce prasečího pepsinu A a jeho komplexu s pepstatinem A s připravenými sorbenty bylo prokázáno, že se aktivní místo enzymu nepodílí na jeho interakci s...cs_CZ
uk.abstract.enHuman gastric juice contains mainly aspartic proteases - pepsin A and pepsin C. Both pepsins are produced by gastric mucosa as inactive pepsinogens (pepsinogen A and pepsinogen C) that differ in their physico-chemical and immunological properties. Both pepsinogens consist of molecular variants, isozymogens. Pepsinogens are activated to the corresponding pepsins in the acidic environment of the gastric lumen. (...) A subject of this Ph.D. thesis is a part of a long-term investigation that focuses on the elaboration of methods for the separation of gastric aspartic proteases that would be suitable for monitoring of their changes in mentioned diseases. This thesis was mainly focused on preparation of affinity sorbents suitable for separation of pepsins and pepsinogens. The choice of ligands was based on the substrate N-acetyl-L-phenylalanyl-3,5-diiodo-L-tyrosine that is used to differentiate pepsin A and pepsin C. The following three affinity sorbents were prepared: iodinated L-tyrosine-Sepharose, 3,5-diiodo-L-tyrosine- Sepharose, and N-acetyl-L-phenylalanine-Sepharose. The basic characteristics of the prepared affinity sorbents were determined using the model enzyme (porcine pepsin A). The comparison of the chromatographic behavior of porcine pepsin A and its complex with pepstatine A showed that the enzyme...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav patologické fyziologie 1. LF UK v Prazecs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.identifier.lisID990014434060106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV