Show simple item record

Identification of Protein Binders Contained in the Artworks by gas Chromatography
dc.contributor.advisorHrdličková Kučková, Štěpánka
dc.creatorKöhlerová, Veronika
dc.date.accessioned2017-04-19T15:13:35Z
dc.date.available2017-04-19T15:13:35Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/22293
dc.description.abstractPro přípravu mnoha druhů temper, které jsou používány v uměleckých dílech, jsou často využívána proteinová pojiva, jakými jsou například různé klihy, kaseiny nebo vajíčka, ať již celá nebo jejich jednotlivé části. Správná identifikace použitého proteinového pojiva je nezbytná pro zvolení správného restaurátorského postupu a také k určení malířské techniky. Úkolem této diplomové práce bylo zjistit nejvhodnější podmínky měření pro identifikaci proteinových pojiv pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). V první řadě se jednalo o stanovení podmínek separace pro jednotlivé aminokyseliny, které je nutné znát pro rozlišení jednotlivých druhů proteinových pojiv. V druhé řadě se jednalo o experimentální stanovení podmínek hydrolýzy proteinů, díky níž dochází k rozštěpení proteinů na jednotlivé aminokyseliny.cs_CZ
dc.description.abstractPainters often used a protein binding agents such as various types of animal glues, casein or eggs, either whole or their individual parts for preparation of many different types of temperas. The determination of the proteinaceous binder is essential in order to choose a suitable conservation method and for identification of the painting technique. This diploma thesis aims to define the most suitable conditions to determine the proteinaceous binders by gas chromatography with flame ionisation detector (GC-FID). Firstly, the optimal conditions needed for separation of individual amino acids, which are necessary to distinguish the protein binding agents, were set. Secondly, the empirically define conditions for hydrolysis of proteins, which breaks down proteins into the individual amino acids, were found.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleIdentifikace proteinových pojiv obsažených v uměleckých dílech pomocí plynové chromatografiecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-04
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId65327
dc.title.translatedIdentification of Protein Binders Contained in the Artworks by gas Chromatographyen_US
dc.contributor.refereeBeneš, Pavel
dc.identifier.aleph001380205
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství pro 2. stupeň základní školy - chemie - Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy - německý jazykcs_CZ
thesis.degree.disciplineTeaching Degree for Lower Secondary Schools - Chemistry - Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Germanen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství pro 2. stupeň základní školy - chemie - Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy - německý jazykcs_CZ
uk.degree-discipline.enTeaching Degree for Lower Secondary Schools - Chemistry - Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Germanen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPro přípravu mnoha druhů temper, které jsou používány v uměleckých dílech, jsou často využívána proteinová pojiva, jakými jsou například různé klihy, kaseiny nebo vajíčka, ať již celá nebo jejich jednotlivé části. Správná identifikace použitého proteinového pojiva je nezbytná pro zvolení správného restaurátorského postupu a také k určení malířské techniky. Úkolem této diplomové práce bylo zjistit nejvhodnější podmínky měření pro identifikaci proteinových pojiv pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). V první řadě se jednalo o stanovení podmínek separace pro jednotlivé aminokyseliny, které je nutné znát pro rozlišení jednotlivých druhů proteinových pojiv. V druhé řadě se jednalo o experimentální stanovení podmínek hydrolýzy proteinů, díky níž dochází k rozštěpení proteinů na jednotlivé aminokyseliny.cs_CZ
uk.abstract.enPainters often used a protein binding agents such as various types of animal glues, casein or eggs, either whole or their individual parts for preparation of many different types of temperas. The determination of the proteinaceous binder is essential in order to choose a suitable conservation method and for identification of the painting technique. This diploma thesis aims to define the most suitable conditions to determine the proteinaceous binders by gas chromatography with flame ionisation detector (GC-FID). Firstly, the optimal conditions needed for separation of individual amino acids, which are necessary to distinguish the protein binding agents, were set. Secondly, the empirically define conditions for hydrolysis of proteins, which breaks down proteins into the individual amino acids, were found.en_US
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV