Zobrazit minimální záznam

Methodical study of surface tension of epidermal lipids
dc.contributor.advisorDoležal, Pavel
dc.creatorLasák, Roman
dc.date.accessioned2017-04-18T13:04:42Z
dc.date.available2017-04-18T13:04:42Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/21184
dc.description.abstractSouhrn V teoretické části je podán stručný aktuální přehled prací zabývajících se měřením postupných a vratných kontaktních úhlů. Jedná se o studie rozdílných metod výpočtu volné povrchové měřením kontaktních úhlů, stanovení kontaktního úhlu a volné povrchové energie pevné látky, studii odhadu složek rovnovážné volné povrchové energie restrukturalizujících povrch pevných látek, měření změn kožního mazu, Marangoniho efektu ve vodě při smáčení lidského vlasu pokrytého tenzidem, měření dynamického adhezního napětí a dynamických kontaktních úhlů. V experimentální části byly tenziometrem Kruss K100 změřeny hodnoty povrchového napětí a kontaktních úhlů destilované vody při 37řC na povrchu měřící platinové destičky impregnované zkoumanými lipidy ve vybraných poměrech nanesenými z těkavého rozpuštědla. Bylo zjištěno, že kyselina palmitová ve vzorcích s cholesterolem na poskytuje vůči vodě nižší povrchové napětí a větší hodnoty kontaktních úhlů než kyselina olejová. S rostoucím podílem cholesterolu ve vzorcích s mastnými kyselinami se více snižuje mezipovrchové napětí, zatímco hodnoty kontaktních úhlů se příliš nemění. Dále bylo zjištěno, že směsi analogů ceramidů s cholesterolem a vzorky ceramidů s cholesterolem a kyselinou palmitovou vykazují na měřící destičce větší hodnoty kontaktních úhlů měřící kapaliny než...cs_CZ
dc.description.abstractThe theoretical part brings a brief overview of selected relevant papers dealing with measurements of advancing and receding contact angles. These studies deal with the methods of determination of free surface energy, determination of contact angles, estimation of free equilibrium surface energy components, changes in the level of components of free surface skin energy following washing, Marangoni effect in water, advancing, receding and equilibrium contact angles, measurement of dynamic adhesive tension and dynamic contact angles. In the experimental part, the Krüss K100 tensiometer equiped with the plate method was used to measure the surface tension and contact angles of distilled water at 37řC on the surfaces impregnated with examined substances in selected proportions and dissolved in volatile solvent. The measuring plate surface was impregnated with prepared samples in advance; the first samples: palmitic acid and oleic acid with cholesterol; the second samples: cholesterol sodium sulphate in mixtures with cholesterol and selected fatty acid, as well as in combination with cholesterol, 14S24 and oleic acid; the third samples: N-acetyl-D-sphingosin, N-hexanoyl-D- sphingosin, 12SG12, 12GV12 in the solution alone, as well as in combinations with cholesterol and in combination with cholesterol...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleMetodická studie povrchového napětí epidermálních lipidůcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-04-30
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId71955
dc.title.translatedMethodical study of surface tension of epidermal lipidsen_US
dc.contributor.refereeMusilová, Marie
dc.identifier.aleph001176176
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSouhrn V teoretické části je podán stručný aktuální přehled prací zabývajících se měřením postupných a vratných kontaktních úhlů. Jedná se o studie rozdílných metod výpočtu volné povrchové měřením kontaktních úhlů, stanovení kontaktního úhlu a volné povrchové energie pevné látky, studii odhadu složek rovnovážné volné povrchové energie restrukturalizujících povrch pevných látek, měření změn kožního mazu, Marangoniho efektu ve vodě při smáčení lidského vlasu pokrytého tenzidem, měření dynamického adhezního napětí a dynamických kontaktních úhlů. V experimentální části byly tenziometrem Kruss K100 změřeny hodnoty povrchového napětí a kontaktních úhlů destilované vody při 37řC na povrchu měřící platinové destičky impregnované zkoumanými lipidy ve vybraných poměrech nanesenými z těkavého rozpuštědla. Bylo zjištěno, že kyselina palmitová ve vzorcích s cholesterolem na poskytuje vůči vodě nižší povrchové napětí a větší hodnoty kontaktních úhlů než kyselina olejová. S rostoucím podílem cholesterolu ve vzorcích s mastnými kyselinami se více snižuje mezipovrchové napětí, zatímco hodnoty kontaktních úhlů se příliš nemění. Dále bylo zjištěno, že směsi analogů ceramidů s cholesterolem a vzorky ceramidů s cholesterolem a kyselinou palmitovou vykazují na měřící destičce větší hodnoty kontaktních úhlů měřící kapaliny než...cs_CZ
uk.abstract.enThe theoretical part brings a brief overview of selected relevant papers dealing with measurements of advancing and receding contact angles. These studies deal with the methods of determination of free surface energy, determination of contact angles, estimation of free equilibrium surface energy components, changes in the level of components of free surface skin energy following washing, Marangoni effect in water, advancing, receding and equilibrium contact angles, measurement of dynamic adhesive tension and dynamic contact angles. In the experimental part, the Krüss K100 tensiometer equiped with the plate method was used to measure the surface tension and contact angles of distilled water at 37řC on the surfaces impregnated with examined substances in selected proportions and dissolved in volatile solvent. The measuring plate surface was impregnated with prepared samples in advance; the first samples: palmitic acid and oleic acid with cholesterol; the second samples: cholesterol sodium sulphate in mixtures with cholesterol and selected fatty acid, as well as in combination with cholesterol, 14S24 and oleic acid; the third samples: N-acetyl-D-sphingosin, N-hexanoyl-D- sphingosin, 12SG12, 12GV12 in the solution alone, as well as in combinations with cholesterol and in combination with cholesterol...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011761760106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV