Show simple item record

Nutritional status of patients after out-of-hospital arrest
dc.contributor.advisorTuka, Vladimír
dc.creatorŠtěpánková, Kateřina
dc.date.accessioned2025-09-30T08:33:27Z
dc.date.available2025-09-30T08:33:27Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/202930
dc.description.abstractIntroduction: Out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) is a serious condition with high mortality and persistently poor prognosis, which can alter the rest of an individual's life. The recovery of these patients is influenced by numerous factors, with nutrition potentially being one of them. However, it is often overlooked, despite being a possibly significant component of secondary prevention and treatment. Aim: The aim of this study was to assess the nutritional status of patients after OHCA, its changes over time, and the impact of nutritional intervention on quality of life and recovery. Methodology: The research was conducted using a combination of retrospective and prospective approaches. Five male patients who survived hospitalization with good neurological outcomes, without cognitive or neurological deficits, and who were able to attend a follow-up at the Heart Failure Center of the General University Hospital in Prague, were included in the study. Laboratory markers of nutritional status were evaluated at different time points-upon admission, discharge, and at the 30- and 90-day follow-ups. Anthropometric assessments and the completion ofa nutritional questionnaire were performed only at the 30- and 90-day follow-ups. Individualized nutritional interventions were implemented during the 30-day...en_US
dc.description.abstractÚvod: Mimo nemocniční srdeční zástava (OHCA) je závažnou událostí s vysokou mortalitou a trvale nepříznivou prognózou, která může jedinci změnit zbytek jeho života. Rekonvalescence těchto pacientů je ovlivněna řadou faktorů, přičemž výživa by mohla být jedním z nich. Nicméně je často opomíjena, i přestože je potenciálně významným prvkem sekundární prevence a léčby. Cíl: Cílem této práce bylo zhodnotit nutriční stav pacientů po OHCA, jeho změny v čase a vliv nutriční intervence na kvalitu života a rekonvalescenci. Metodika: Výzkum byl realizován kombinací retrospektivní a prospektivní části. Do výzkumu bylo zařazeno pět pacientů mužského pohlaví, kteří přežili hospitalizaci bez kognitivního a neurologického deficitu, přičemž byli schopni dorazit na kontrolu do Centra srdečního selhání ve Všeobecné fakultní nemocnici. U těchto pacientů byly laboratorní markery výživového stavu hodnoceny v různých časových obdobích: při přijetí, při dimisi, 30. a 90. den od OHCA. Antropometrické vyšetření a vyplnění nutričního dotazníku probíhalo jen během ambulantní kontroly 30. a 90. den. Individuální jednorázová nutriční intervence byla realizována při kontrolním vyšetření 30. den. Výsledky: Ze sledovaných laboratorních parametrů byla statisticky významná změna prokázána pouze u albuminu (p=0,0077). Ostatní markery...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectmimo nemocniční srdeční zástavacs_CZ
dc.subjectnutriční stavcs_CZ
dc.subjectnutriční intervencecs_CZ
dc.subjectkvalita životacs_CZ
dc.subjectlaboratorní markerycs_CZ
dc.subjectantropometriecs_CZ
dc.subjectout-of-hospital cardiac arresten_US
dc.subjectnutritional statusen_US
dc.subjectnutritional interventionen_US
dc.subjectquality of lifeen_US
dc.subjectlaboratory markersen_US
dc.subjectanthropometryen_US
dc.titleNutriční stav pacientů po mimo-nemocniční zástavěcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-09-09
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId286014
dc.title.translatedNutritional status of patients after out-of-hospital arresten_US
dc.contributor.refereePetrák, Ondřej
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csÚvod: Mimo nemocniční srdeční zástava (OHCA) je závažnou událostí s vysokou mortalitou a trvale nepříznivou prognózou, která může jedinci změnit zbytek jeho života. Rekonvalescence těchto pacientů je ovlivněna řadou faktorů, přičemž výživa by mohla být jedním z nich. Nicméně je často opomíjena, i přestože je potenciálně významným prvkem sekundární prevence a léčby. Cíl: Cílem této práce bylo zhodnotit nutriční stav pacientů po OHCA, jeho změny v čase a vliv nutriční intervence na kvalitu života a rekonvalescenci. Metodika: Výzkum byl realizován kombinací retrospektivní a prospektivní části. Do výzkumu bylo zařazeno pět pacientů mužského pohlaví, kteří přežili hospitalizaci bez kognitivního a neurologického deficitu, přičemž byli schopni dorazit na kontrolu do Centra srdečního selhání ve Všeobecné fakultní nemocnici. U těchto pacientů byly laboratorní markery výživového stavu hodnoceny v různých časových obdobích: při přijetí, při dimisi, 30. a 90. den od OHCA. Antropometrické vyšetření a vyplnění nutričního dotazníku probíhalo jen během ambulantní kontroly 30. a 90. den. Individuální jednorázová nutriční intervence byla realizována při kontrolním vyšetření 30. den. Výsledky: Ze sledovaných laboratorních parametrů byla statisticky významná změna prokázána pouze u albuminu (p=0,0077). Ostatní markery...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) is a serious condition with high mortality and persistently poor prognosis, which can alter the rest of an individual's life. The recovery of these patients is influenced by numerous factors, with nutrition potentially being one of them. However, it is often overlooked, despite being a possibly significant component of secondary prevention and treatment. Aim: The aim of this study was to assess the nutritional status of patients after OHCA, its changes over time, and the impact of nutritional intervention on quality of life and recovery. Methodology: The research was conducted using a combination of retrospective and prospective approaches. Five male patients who survived hospitalization with good neurological outcomes, without cognitive or neurological deficits, and who were able to attend a follow-up at the Heart Failure Center of the General University Hospital in Prague, were included in the study. Laboratory markers of nutritional status were evaluated at different time points-upon admission, discharge, and at the 30- and 90-day follow-ups. Anthropometric assessments and the completion ofa nutritional questionnaire were performed only at the 30- and 90-day follow-ups. Individualized nutritional interventions were implemented during the 30-day...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV