Show simple item record

Eating habits of Czech elite parkourists
dc.contributor.advisorKinkorová, Ivana
dc.creatorSrovnal, Matěj
dc.date.accessioned2024-11-29T01:14:28Z
dc.date.available2024-11-29T01:14:28Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/192652
dc.description.abstractNázev: Stravovací návyky českých elitních parkouristů Cíle: Hlavním cílem této práce je zmapovat stravovací návyky českých elitních parkouristů. Identifikovat slabé i silné stránky a porovnat je se zásadami zdravého stravování pro maximalizaci sportovního výkonu. Metody: V rámci teoreticko-empirického výzkumu byly zjišťovány informace o stravovacích návycích českých elitních parkouristů pomocí kvantitativní metody. Konkrétně pak formou online ankety. Výsledky: Z anketního šetření vyplývá, že i přes určité nedostatky ve stravování, elitních parkouristů, situace není špatná. BMI (BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška na druhou (m)) všech respondentů je v rozmezí 19,75 - 24,86. Větší polovina (62,5 %) se stravuje pravidelně i přesto, že u všech alespoň jedno jídlo nebo intervaly mezi nimi nejsou pravidelné. 43,8 % respondentů konzumuje 3 jídla denně, 31,3 % konzumuje 4 jídla denně a 25 % konzumuje 5 jídel denně. Nejvíce zastoupená skupina potravin u respondentů jsou obiloviny, poté mléčné výrobky a až potom zelenina, maso a masné výrobky, ovoce, cukr a na posledním místě tuky. 75 % z nich za den přijme více než 2 l. tekutin. 62,5 % nepije pravidelně alkohol (1x za měsíc a méně). 81,3 % nepije pravidelně energetické nápoje (1x za měsíc a méně). 87,5 % během dne pije primárně neslazenou vodu,...cs_CZ
dc.description.abstractTitle: Dietary Habits of Czech Elite Parkour Athletes Objectives: The main aim of this thesis is to map the dietary habits of Czech elite parkour athletes. To identify weaknesses and strengths and compare them with the principles of healthy eating to maximize athletic performance. Methods: In the theoretical-empirical research, information on the dietary habits of Czech elite parkour athletes was collected using a quantitative method. Specifically, an online survey. Results: The survey shows that despite some shortcomings in the catering, the situation of elite traceurs is not bad. The BMI (BMI = body weight (kg) / body height squared (m)) of all respondents ranges from 19.75 to 24.86. More than half (62.5 %) eat regularly despite the fact that all of them have at least one meal or the intervals between them are not regular. 43.8 % of the respondents consume 3 meals a day, 31.3% consume 4 meals a day and 25 % consume 5 meals a day. The most represented food group among respondents is cereals, followed by dairy products and then vegetables, meat and meat products, fruits, sugar and lastly fats. 75 % of them consume more than 2 l of liquids per day. 62.5 % do not drink alcohol regularly (once a month or less). 81.3 % do not drink energy drinks regularly (once a month or less). 87.5 % drink primarily...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjectdiet compositionen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectparkouren_US
dc.subjectsložení stravycs_CZ
dc.subjectstravovací režimcs_CZ
dc.subjectparkourcs_CZ
dc.titleStravovací návyky českých elitních parkouristůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-08-29
dc.description.departmentDepartment of Biomedical Foundation in Kinanthropologyen_US
dc.description.departmentKatedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.identifier.repId260823
dc.title.translatedEating habits of Czech elite parkouristsen_US
dc.contributor.refereeJandová, Tereza
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sport for Teacher Education with specialisation in Health Educationen_US
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání se specializací Výchova ke zdravícs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sport for Teacher Educationen_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta tělesné výchovy a sportu::Katedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Physical Education and Sport::Department of Biomedical Foundation in Kinanthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání se specializací Výchova ke zdravícs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sport for Teacher Education with specialisation in Health Educationen_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sport for Teacher Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNázev: Stravovací návyky českých elitních parkouristů Cíle: Hlavním cílem této práce je zmapovat stravovací návyky českých elitních parkouristů. Identifikovat slabé i silné stránky a porovnat je se zásadami zdravého stravování pro maximalizaci sportovního výkonu. Metody: V rámci teoreticko-empirického výzkumu byly zjišťovány informace o stravovacích návycích českých elitních parkouristů pomocí kvantitativní metody. Konkrétně pak formou online ankety. Výsledky: Z anketního šetření vyplývá, že i přes určité nedostatky ve stravování, elitních parkouristů, situace není špatná. BMI (BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška na druhou (m)) všech respondentů je v rozmezí 19,75 - 24,86. Větší polovina (62,5 %) se stravuje pravidelně i přesto, že u všech alespoň jedno jídlo nebo intervaly mezi nimi nejsou pravidelné. 43,8 % respondentů konzumuje 3 jídla denně, 31,3 % konzumuje 4 jídla denně a 25 % konzumuje 5 jídel denně. Nejvíce zastoupená skupina potravin u respondentů jsou obiloviny, poté mléčné výrobky a až potom zelenina, maso a masné výrobky, ovoce, cukr a na posledním místě tuky. 75 % z nich za den přijme více než 2 l. tekutin. 62,5 % nepije pravidelně alkohol (1x za měsíc a méně). 81,3 % nepije pravidelně energetické nápoje (1x za měsíc a méně). 87,5 % během dne pije primárně neslazenou vodu,...cs_CZ
uk.abstract.enTitle: Dietary Habits of Czech Elite Parkour Athletes Objectives: The main aim of this thesis is to map the dietary habits of Czech elite parkour athletes. To identify weaknesses and strengths and compare them with the principles of healthy eating to maximize athletic performance. Methods: In the theoretical-empirical research, information on the dietary habits of Czech elite parkour athletes was collected using a quantitative method. Specifically, an online survey. Results: The survey shows that despite some shortcomings in the catering, the situation of elite traceurs is not bad. The BMI (BMI = body weight (kg) / body height squared (m)) of all respondents ranges from 19.75 to 24.86. More than half (62.5 %) eat regularly despite the fact that all of them have at least one meal or the intervals between them are not regular. 43.8 % of the respondents consume 3 meals a day, 31.3% consume 4 meals a day and 25 % consume 5 meals a day. The most represented food group among respondents is cereals, followed by dairy products and then vegetables, meat and meat products, fruits, sugar and lastly fats. 75 % of them consume more than 2 l of liquids per day. 62.5 % do not drink alcohol regularly (once a month or less). 81.3 % do not drink energy drinks regularly (once a month or less). 87.5 % drink primarily...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Katedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV