Show simple item record

Factors influencing the age of introduction of complementary foods in the Czech Republic
dc.contributor.advisorSabolová, Monika
dc.creatorDardová, Klára
dc.date.accessioned2024-11-29T07:24:41Z
dc.date.available2024-11-29T07:24:41Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191131
dc.description.abstractÚvod a cíle: Zdravotnické organizace se shodují, že zavedení prvních příkrmů by mělo probíhat nejdříve ve věku po ukončení 4. měsíce (17. týden) a nejpozději do konce 6. měsíce (26. týden). Věk dítěte, ve kterém se matky rozhodnou začít s prvními příkrmy, může být ovlivněn mnoha faktory spojenými s matkou či dítětem. Cílem této práce bylo určit tyto faktory a zkoumat jejich vliv na proces zavádění příkrmů v České republice. Metody: V práci byly zpracovány informace získané od 2 206 matek z České republiky, které se zúčastnily anonymního online dotazníkového šetření uskutečněného během ledna roku 2024. Jednotlivé faktory byly určeny na základě jejich prokázaného vlivu na věk zavedení příkrmů v předchozích studiích. Vztah mezi jednotlivými faktory a věkem dítěte při zavedení příkrmů byl statisticky vyhodnocen pomocí chí-kvadrát testu nezávislosti v kontingenční tabulce na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Z dat bylo zjištěno, že příkrmy byly zavedeny u 8,6 % dětí před ukončením 4. měsíce a u 13 % dětí po ukončení 6. měsíce věku v České republice. Faktory, jako je nižší úroveň vzdělání matky, mladší věk matky, kuřáctví, nemožnost kojení nebo předčasné ukončení kojení, vyšší BMI matky a skutečnost, že matka docházela fyzicky do zaměstnání během rodičovské dovolené, byly identifikovány jako...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction and objectives: Health organizations agree, that the introduction of complementary foods should take place at the earliest after the end of the 4th month (17th week) and no later than the end of the 6th month (26th week). The age of the child, at which mothers decide to start with the first complementary foods, can be influenced by many factors related to the mother or the child. The aim of this study is to identify these factors and to research their influence on the process of introducing complementary foods in the Czech Republic. Methods: The data processed/presented in this paper were obtained from 2206 mothers from the Czech Republic who participated in an anonymous online questionnaire survey conducted during January 2024. The individual factors were determined based on their proven influence on the age of introduction of complementary foods in previous studies. The relationship between the individual factors and the age of introduction of complementary foods was statistically evaluated using the Chi-squared test of independence of contingency table at a significance level of α = 0,05. Results: The data revealed that 8.6% of children in the Czech Republic were given complementary foods before the end of the 4th month and 13% after the end of the 6th month. A number of factors...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectintroduction of complementary foodsen_US
dc.subjectcomplementary feedingen_US
dc.subjectfactorsen_US
dc.subjectinfanten_US
dc.subjectchild nutritionen_US
dc.subjectzavedení příkrmůcs_CZ
dc.subjectkomplementární výživacs_CZ
dc.subjectfaktorycs_CZ
dc.subjectkojeneccs_CZ
dc.subjectdětská výživacs_CZ
dc.titleFaktory ovlivňující věk zavedení příkrmů v České republicecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-18
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262575
dc.title.translatedFactors influencing the age of introduction of complementary foods in the Czech Republicen_US
dc.contributor.refereeFloriánková, Marcela
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚvod a cíle: Zdravotnické organizace se shodují, že zavedení prvních příkrmů by mělo probíhat nejdříve ve věku po ukončení 4. měsíce (17. týden) a nejpozději do konce 6. měsíce (26. týden). Věk dítěte, ve kterém se matky rozhodnou začít s prvními příkrmy, může být ovlivněn mnoha faktory spojenými s matkou či dítětem. Cílem této práce bylo určit tyto faktory a zkoumat jejich vliv na proces zavádění příkrmů v České republice. Metody: V práci byly zpracovány informace získané od 2 206 matek z České republiky, které se zúčastnily anonymního online dotazníkového šetření uskutečněného během ledna roku 2024. Jednotlivé faktory byly určeny na základě jejich prokázaného vlivu na věk zavedení příkrmů v předchozích studiích. Vztah mezi jednotlivými faktory a věkem dítěte při zavedení příkrmů byl statisticky vyhodnocen pomocí chí-kvadrát testu nezávislosti v kontingenční tabulce na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Z dat bylo zjištěno, že příkrmy byly zavedeny u 8,6 % dětí před ukončením 4. měsíce a u 13 % dětí po ukončení 6. měsíce věku v České republice. Faktory, jako je nižší úroveň vzdělání matky, mladší věk matky, kuřáctví, nemožnost kojení nebo předčasné ukončení kojení, vyšší BMI matky a skutečnost, že matka docházela fyzicky do zaměstnání během rodičovské dovolené, byly identifikovány jako...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction and objectives: Health organizations agree, that the introduction of complementary foods should take place at the earliest after the end of the 4th month (17th week) and no later than the end of the 6th month (26th week). The age of the child, at which mothers decide to start with the first complementary foods, can be influenced by many factors related to the mother or the child. The aim of this study is to identify these factors and to research their influence on the process of introducing complementary foods in the Czech Republic. Methods: The data processed/presented in this paper were obtained from 2206 mothers from the Czech Republic who participated in an anonymous online questionnaire survey conducted during January 2024. The individual factors were determined based on their proven influence on the age of introduction of complementary foods in previous studies. The relationship between the individual factors and the age of introduction of complementary foods was statistically evaluated using the Chi-squared test of independence of contingency table at a significance level of α = 0,05. Results: The data revealed that 8.6% of children in the Czech Republic were given complementary foods before the end of the 4th month and 13% after the end of the 6th month. A number of factors...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV