Hledat
Zobrazují se záznamy 1-10 z 37
Vysoce průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví
Ultra - processed foods and their impact on health
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Dostálová, Jana
Datum publikování: 2020
Datum obhajoby: 18. 06. 2020
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: This bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The thesis is divided into two parts. In the first theoretical, there is summarized information about ultra- processed foods, health risk ...
Tato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných ...
Tato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných ...
Příjem vápníku ve stravě u zdravotnických pracovníků VFN
Calcium intake in the diet of VFN medical staff
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Raška, Ivan
Datum publikování: 2016
Datum obhajoby: 06. 06. 2016
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Tato bakalářská práce pojednává o vápníku, jako jedné z nejdůležitějších mikroživin v našem organismu. V teoretické části jsou popsané základní funkce vápníku v lidském organismu, jeho metabolismus a nejvýznamnější zdroje ...
This thesis deals with calcium as one of the most important micronutrients in our body. The theoretical part describes the basic functions of calcium in the human body and its metabolism. Further it concerns significant ...
This thesis deals with calcium as one of the most important micronutrients in our body. The theoretical part describes the basic functions of calcium in the human body and its metabolism. Further it concerns significant ...
Užívání potravinových doplňků seniory
Use of Nutrition Supplements for the Elderly
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Kulhavá, Miluše
Datum publikování: 2014
Datum obhajoby: 09. 06. 2014
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Primárním cílem mé práce bylo nastínit problematiku užívání potravinových doplňků seniory. Většina užívá léky předepsané lékařem, ale někteří také lépe dostupné volně prodejné potravinové doplňky. Zejména senioři, pod ...
The primary goal of my thesis was to describe the use of food supplements by seniors. Most seniors use medications prescribed by physicians and some of them also use over-the-counter food supplements that are more easily ...
The primary goal of my thesis was to describe the use of food supplements by seniors. Most seniors use medications prescribed by physicians and some of them also use over-the-counter food supplements that are more easily ...
Výživa při celiakii
Nutrition in celiac disease
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Kohout, Pavel
Datum publikování: 2011
Datum obhajoby: 14. 06. 2011
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt nenalezen
Výživa dětí s celiakií
Nutrition for children suffering from coeliac disease
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Nevoral, Jiří
Datum publikování: 2018
Datum obhajoby: 11. 06. 2018
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění vyvolané lepkem vyskytující se u geneticky vnímavých jedinců. Klinické projevy celiakie se v posledních desetiletích změnily, jsou rozmanitější a začínají později. Ubylo dětí ...
Coeliac disease is a systemic autoimmune disease caused by gluten occurring in genetically susceptible individuals. Clinical manifestations of coeliac disease have changed over past decades. It became more diverse and ...
Coeliac disease is a systemic autoimmune disease caused by gluten occurring in genetically susceptible individuals. Clinical manifestations of coeliac disease have changed over past decades. It became more diverse and ...
Vliv soli na zdraví a její příjem v ČR
The influence of salt on health and salt consumption in the Czech Republic
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Dostálová, Jana
Datum publikování: 2020
Datum obhajoby: 22. 06. 2020
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: The salt intake in the Czech Republic is almost three times higher than the daily recommended amount. The excessive consumption of salt has impacts on health and wellbeing in many ways. It causes or affects the course of ...
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální ...
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální ...
Monitorování energetického příjmu v průběhu léčení závoslosti na tabáku
Monitoring of a food-intake during tobacco detoxification
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Matoulek, Martin
Datum publikování: 2012
Datum obhajoby: 05. 06. 2012
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: (teze): Úvod: Léčba závislosti na tabáku bývá často doprovázena nárůstem tělesné hmotnosti. Přesné příčiny tohoto jevu nejsou zcela známé, zásadní význam má zřejmě zvýšení příjmu energie a ztráta akutních účinků nikotinu ...
Rizikové faktory aterogeneze a porovnání stravovacích návyků českých a německých pacientů s manifestovanou aterosklerozou
Risk factors of atherogenesis and comparsion of nutritious habits of czech and german patients with manifestation of atherosclerosis
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Tuka, Vladimír
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 11. 09. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Kardiovaskulární onemocnění představují ve vyspělých zemích navzdory neustále se zlepšující úrovni lékařské péče a časnějšímu záchytu aterosklerotického postižení cév stále nejčastější příčinu mortality. Obsahem teoretické ...
Nutriční význam luštěnin ve výživě člověka
The nutritional importance of legumes in human diet
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Bušová, Milena
Datum publikování: 2018
Datum obhajoby: 14. 06. 2018
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá nutričním významem jednotlivých druhů luštěnin, jejich příznivými i nepříznivými nutričními vlastnostmi a jejich vlivem na lidský organismus. Luštěniny jsou díky obsahu mnoha nutričně významných ...
This Bachelor's thesis is focused on the nutritional importance of different kinds of legumes, their favorable and unfavorable nutritional properties and their effects on the human organism. Legumes (or pulses) are a ...
This Bachelor's thesis is focused on the nutritional importance of different kinds of legumes, their favorable and unfavorable nutritional properties and their effects on the human organism. Legumes (or pulses) are a ...
Nízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocnění
Low-carbohydrate diet in prevention and treatment of chronic diseases
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Krejčí, Hana
Datum publikování: 2019
Datum obhajoby: 10. 06. 2019
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Nízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části ...
A low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In ...
A low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In ...