Hledat
Zobrazují se záznamy 1-10 z 34
Vysoce průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví
Ultra - processed foods and their impact on health
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Dostálová, Jana
Datum publikování: 2020
Datum obhajoby: 18. 06. 2020
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: This bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The thesis is divided into two parts. In the first theoretical, there is summarized information about ultra- processed foods, health risk ...
Tato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných ...
Tato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných ...
Příjem vápníku ve stravě u zdravotnických pracovníků VFN
Calcium intake in the diet of VFN medical staff
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Raška, Ivan
Datum publikování: 2016
Datum obhajoby: 06. 06. 2016
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Tato bakalářská práce pojednává o vápníku, jako jedné z nejdůležitějších mikroživin v našem organismu. V teoretické části jsou popsané základní funkce vápníku v lidském organismu, jeho metabolismus a nejvýznamnější zdroje ...
This thesis deals with calcium as one of the most important micronutrients in our body. The theoretical part describes the basic functions of calcium in the human body and its metabolism. Further it concerns significant ...
This thesis deals with calcium as one of the most important micronutrients in our body. The theoretical part describes the basic functions of calcium in the human body and its metabolism. Further it concerns significant ...
Výživa dětí s celiakií
Nutrition for children suffering from coeliac disease
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Nevoral, Jiří
Datum publikování: 2018
Datum obhajoby: 11. 06. 2018
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění vyvolané lepkem vyskytující se u geneticky vnímavých jedinců. Klinické projevy celiakie se v posledních desetiletích změnily, jsou rozmanitější a začínají později. Ubylo dětí ...
Coeliac disease is a systemic autoimmune disease caused by gluten occurring in genetically susceptible individuals. Clinical manifestations of coeliac disease have changed over past decades. It became more diverse and ...
Coeliac disease is a systemic autoimmune disease caused by gluten occurring in genetically susceptible individuals. Clinical manifestations of coeliac disease have changed over past decades. It became more diverse and ...
Vliv soli na zdraví a její příjem v ČR
The influence of salt on health and salt consumption in the Czech Republic
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Dostálová, Jana
Datum publikování: 2020
Datum obhajoby: 22. 06. 2020
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: The salt intake in the Czech Republic is almost three times higher than the daily recommended amount. The excessive consumption of salt has impacts on health and wellbeing in many ways. It causes or affects the course of ...
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální ...
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální ...
Nové diety pro pacienty na dialýze
New diets for patients on dialysis
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Matějková, Miroslava
Datum publikování: 2019
Datum obhajoby: 10. 06. 2019
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Tématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. ...
The bachelor thesis focuses on new diets for dialysis patients. The aim is to create a new dietary regime system that meets the dietary requirements during dialysis treatment and also make the work of nutritional therapists ...
The bachelor thesis focuses on new diets for dialysis patients. The aim is to create a new dietary regime system that meets the dietary requirements during dialysis treatment and also make the work of nutritional therapists ...
Rizikové faktory aterogeneze a porovnání stravovacích návyků českých a německých pacientů s manifestovanou aterosklerozou
Risk factors of atherogenesis and comparsion of nutritious habits of czech and german patients with manifestation of atherosclerosis
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Tuka, Vladimír
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 11. 09. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Kardiovaskulární onemocnění představují ve vyspělých zemích navzdory neustále se zlepšující úrovni lékařské péče a časnějšímu záchytu aterosklerotického postižení cév stále nejčastější příčinu mortality. Obsahem teoretické ...
Pohyb a výživa v terapii metabolického syndromu
Physical Activity and Nutrition in Therapy of Metabolic Syndrome
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Radvanský, Jiří
Datum publikování: 2015
Datum obhajoby: 04. 09. 2015
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: ÚVOD: Metabolický syndrom je soubor rizikových faktorů, které mají tendenci vyskytovat se společně a patří mezi hlavní příčiny kardiovaskulárních onemocnění a diabetu mellitu 2. typu. V léčbě rozvinutého metabolického ...
INTRODUCTION: Metabolic syndrome is a cluster of risk factors which tend to occur together and belong to the main causes of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. In the treatment of metabolic syndrome dominates ...
INTRODUCTION: Metabolic syndrome is a cluster of risk factors which tend to occur together and belong to the main causes of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. In the treatment of metabolic syndrome dominates ...
Příjem NaCl v potravě u nemocných s těžkou arteriální hypertenzí
NaCl intake in the diet of patients with severe arterial hypertension
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Petrák, Ondřej
Datum publikování: 2014
Datum obhajoby: 09. 06. 2014
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Arteriální hypertenze je závažné kardiovaskulární onemocnění, kterým v České republice trpí až 2,5 milionu lidí. Jde o civilizační chorobu, jejíž výskyt má v naší populaci stále rostoucí trend. Bakalářská práce je věnována ...
Arterial hypertension is a serious cardiovascular disease which has developed at around 2.5 million people in the Czech Republic. It is a civilization disease with progressive occurrence among the population of the Czech ...
Arterial hypertension is a serious cardiovascular disease which has developed at around 2.5 million people in the Czech Republic. It is a civilization disease with progressive occurrence among the population of the Czech ...
Nízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocnění
Low-carbohydrate diet in prevention and treatment of chronic diseases
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Krejčí, Hana
Datum publikování: 2019
Datum obhajoby: 10. 06. 2019
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Nízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části ...
A low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In ...
A low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In ...
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dairy products in human nutrition, labelling according to czech legislation; consumer information and preferences
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Kudlová, Eva
Datum publikování: 2016
Datum obhajoby: 30. 05. 2016
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení ...
This bachelor thesis evaluates the dairy products labelling in the Czech Republic based on the requirements of the Czech legislation. It also pursues consumer's taste preferences, their interest and awareness of the dairy ...
This bachelor thesis evaluates the dairy products labelling in the Czech Republic based on the requirements of the Czech legislation. It also pursues consumer's taste preferences, their interest and awareness of the dairy ...