Zobrazit minimální záznam

The trans-fatty acids in subcutaneous fat and in fat content of breast milk as an indicator of their nutritional intake
dc.contributor.advisorAnděl, Michal
dc.creatorDlouhý, Pavel
dc.date.accessioned2018-09-21T08:53:25Z
dc.date.available2018-09-21T08:53:25Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/17666
dc.description.abstractTrans fatty acids (TFA) are unsaturated fatty acids, which have one or more double bonds in the trans configuration. Their main dietary sources are partially hardened fats and food products containing partially hardened fats (margarines, shortenings, bakery products, and fast foods). TFA are thought to increase the risk of coronary heart disease and type 2 diabetes. These fatty acids have adverse effects on blood lipid levels, increasing LDL-cholesterol while decreasing HDL-cholesterol. Consumption of TFA can also impair insulin sensitivity. High intake of TFA is associated with systemic inflammation, activation of immune functions and endothelial dysfunction. Hypotheses also exist that TFA may have adverse effect on the metabolism of essential fatty acids and foetus development. The concentration of TFAs in subcutaneous fat is a very good indicator of dietary exposure of TFA. This concentration reflects long-term dietary intake of these fatty acids. Levels of TFA in human milk are more variable; however, it is quite simple to obtain a sample of human milk. The purpose of our studies was to determine (a) content of TFA in subcutaneous fat samples from persons with coronary atherosclerosis and from persons with no sign of coronary dinase and (b) the content of TFA in early human milk of breast-feeding women...en_US
dc.description.abstractTrans izomery mastných kyselin (TFA) jsou nenasycené mastné kyseliny, které mají jednu nebo více dvojných vazeb v trans konfiguraci. Jejich hlavním zdrojem ve výživě je částečně ztužený tuk a potraviny, které jej obsahují (margaríny, pokrmové tuky, jemné a trvanlivé pečivo, pokrmy rychlého občerstvení). TFA mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Mají nepříznivý efekt na spektrum krevních lipoproteinů, zvyšují hladinu LDL - cholesterolu a snižují hladinu HDL - cholesterolu. TFA také mohou zhoršovat inzulínovou senzitivitu. Vysoký příjem TFA má prozánětlivý účinek, ovlivňuje imunitní funkce a přispívá k dysfunkci endotelu. Rovněž existují hypotézy, že nadměrný příjem TFA v těhotenství nepříznivě ovlivňuje metabolismus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu. Obsah TFA v podkožním tuku je velmi dobrý indikátor dlouhodobého příjmu těchto mastných kyselin ve výživě. V tuku mateřského mléka může zastoupení TFA více kolísat, výhodou je však snadné a nezatěžující získání vzorku. Cílem naší studie bylo určit (a) zastoupení TFA v podkožním tuku kardiaků a osob bez známek kardiovaskulárního onemocnění, (b) obsah TFA v mateřském mléce, získaném od kojících žen většinové populace a od romských žen.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleObsah trans-izomerů mastných kyselin v podkožním tuku a v tuku mateřského mléka jako ukazatel jejich příjmu výživoucs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-09-24
dc.description.department2nd Department of Internal Medicineen_US
dc.description.departmentII.interní klinikacs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId13487
dc.title.translatedThe trans-fatty acids in subcutaneous fat and in fat content of breast milk as an indicator of their nutritional intakeen_US
dc.contributor.refereeDostálová, Jana
dc.contributor.refereeHrubý, Stanislav
dc.contributor.refereeZadák, Zdeněk
dc.identifier.aleph001138761
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programPreventive Medicineen_US
thesis.degree.programPreventivní medicínacs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::II.interní klinikacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::2nd Department of Internal Medicineen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csPreventivní medicínacs_CZ
uk.degree-program.enPreventive Medicineen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csTrans izomery mastných kyselin (TFA) jsou nenasycené mastné kyseliny, které mají jednu nebo více dvojných vazeb v trans konfiguraci. Jejich hlavním zdrojem ve výživě je částečně ztužený tuk a potraviny, které jej obsahují (margaríny, pokrmové tuky, jemné a trvanlivé pečivo, pokrmy rychlého občerstvení). TFA mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Mají nepříznivý efekt na spektrum krevních lipoproteinů, zvyšují hladinu LDL - cholesterolu a snižují hladinu HDL - cholesterolu. TFA také mohou zhoršovat inzulínovou senzitivitu. Vysoký příjem TFA má prozánětlivý účinek, ovlivňuje imunitní funkce a přispívá k dysfunkci endotelu. Rovněž existují hypotézy, že nadměrný příjem TFA v těhotenství nepříznivě ovlivňuje metabolismus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu. Obsah TFA v podkožním tuku je velmi dobrý indikátor dlouhodobého příjmu těchto mastných kyselin ve výživě. V tuku mateřského mléka může zastoupení TFA více kolísat, výhodou je však snadné a nezatěžující získání vzorku. Cílem naší studie bylo určit (a) zastoupení TFA v podkožním tuku kardiaků a osob bez známek kardiovaskulárního onemocnění, (b) obsah TFA v mateřském mléce, získaném od kojících žen většinové populace a od romských žen.cs_CZ
uk.abstract.enTrans fatty acids (TFA) are unsaturated fatty acids, which have one or more double bonds in the trans configuration. Their main dietary sources are partially hardened fats and food products containing partially hardened fats (margarines, shortenings, bakery products, and fast foods). TFA are thought to increase the risk of coronary heart disease and type 2 diabetes. These fatty acids have adverse effects on blood lipid levels, increasing LDL-cholesterol while decreasing HDL-cholesterol. Consumption of TFA can also impair insulin sensitivity. High intake of TFA is associated with systemic inflammation, activation of immune functions and endothelial dysfunction. Hypotheses also exist that TFA may have adverse effect on the metabolism of essential fatty acids and foetus development. The concentration of TFAs in subcutaneous fat is a very good indicator of dietary exposure of TFA. This concentration reflects long-term dietary intake of these fatty acids. Levels of TFA in human milk are more variable; however, it is quite simple to obtain a sample of human milk. The purpose of our studies was to determine (a) content of TFA in subcutaneous fat samples from persons with coronary atherosclerosis and from persons with no sign of coronary dinase and (b) the content of TFA in early human milk of breast-feeding women...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, II.interní klinikacs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.identifier.lisID990011387610106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV