Antioxidační vlastnosti rostlin tabáku pěstovaných in vitro s různým zdrojem dusíku
Antioxidant properties of tobacco plants grown in vitro with different nitrogen sources
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175211Identifikátory
SIS: 231588
Kolekce
- Kvalifikační práce [20186]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Bělonožníková, Kateřina
Oponent práce
Kubíčková, Božena
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
10. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
fenolické látky, antioxidační kapacita, aktivita antioxidačních enzymůUstálená představa o výživě rostlin NO3 − a NH4 + ionty, jakožto jedinými absorbovatelnými formami dusíku, byla v posledních letech rozšířena o zjištění, že některé rostliny jsou také schopné využívat aminokyseliny a peptidy jako zdroj dusíku. V rámci této práce byl sledován obsah proteinů, fenolických látek a flavonoidů, antioxidační kapacita a aktivita antioxidačních enzymů v extraktech z listů šesti skupin rostlin tabáku pěstovaných in vitro. Výživa těchto rostlin se lišila formou a koncentrací dusíkatých látek. Experimentální skupiny zahrnovaly: kontrolní rostliny pěstované na kompletním Murashige- Skoogově agaru bohatém na NH4 + a NO3 − ionty (MS), rostliny pěstované v přítomnosti NO3 − iontů, se sníženou koncentrací dusíku oproti MS (AD), rostliny pěstované v přítomnosti hydrolyzátu kaseinu, jakožto jediného zdroje dusíku (H), rostliny s kombinovanou výživou NO3 − ionty a hydrolyzátem kaseinu (AD+H) a rostliny AD a H pěstované v přítomnosti polyethylenglykolu, simulujícího stresový faktor sucha (AD+PEG a H+PEG). Ze všech skupin vykazovaly rostliny H nejvyšší obsah fenolických látek a flavonoidů a nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity i aktivity antioxidačních enzymů (katalasa, glutathionreduktasa, superoxiddismutasa, celkové peroxidasy, askorbátperoxidasa, glutathion-S-transferasa) společně...
The established concept of plant nutrition with NO3 − and NH4 + ions, as the only absorbable forms of nitrogen, has been expanded in recent years to find that some plants are also able to use amino acids and peptides as a nitrogen source. In this work, the content of proteins, phenolic compounds and flavonoids, antioxidant capacity and activity of antioxidant enzymes in leaf extracts of six groups of tobacco plants grown in vitro were observed. The nutrition of these plants varied in the form and concentration of nitrogenous compounds. The experimental groups included: control plants grown on complete Murashige-Skoog agar rich in NH4 + and NO3 − ions (MS), plants grown in the presence of NO3 − ions, with reduced nitrogen concentration compared to MS (AD), plants grown in the presence of casein hydrolysate as the sole nitrogen source (H), plants grown in presence of both NO3 − ions and casein hydrolysate (AD+H) and AD and H plants grown in the presence of polyethylene glycol simulating drought stress (AD+PEG and H+PEG). Of all groups, plants H showed the highest content of phenolic compounds and flavonoids and the highest values of antioxidant capacity and antioxidant enzyme activity (catalase, glutathione reductase, superoxide dismutase, total peroxidases, ascorbate peroxidase, glutathione-S-...