Zobrazit minimální záznam

Salt intake by patients with primary hyperaldosteronism
dc.contributor.advisorPetrák, Ondřej
dc.creatorSahatciu, Mrika
dc.date.accessioned2022-07-25T12:40:37Z
dc.date.available2022-07-25T12:40:37Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174139
dc.description.abstract1 Abstract My bachelor's thesis focuses on the intake of table salt and other dietary approaches and habits in patients with primary aldosteronism, an extreme form of salt-sensitive hypertension. The theoretical part deals with the definition of the term and risk factors associated with primary aldosteronism, summarizes the diagnosis and treatment procedures especially dietary measures which are very important in the treatment. The practical part was based and developed using an anonymous questionnaire form. The questionnaire consisted of 66 questions ranging from sociodemographic to awareness, education, dietary habits and dietary preferences in relation to salt intake. The purpose of this study was thereby to determine the dietary habits and sodium chloride intake of patients with primary aldosteronism. The total number of patients who were approached was 15, mostly males which were 11 and females were 4. The diet was fairly regular, but with more than half prioritizing lunch and dinner rather than breakfast. When they had a higher intake of cold cuts, salty bars, chips compared to fruit and vegetables. Most of the patients were educated about salt restriction diet and diet in hypertension due to the characteristics of the cohort, but few of them actually follow it. And there were no efforts to limit salt...en_US
dc.description.abstract1 Abstrakt Bakalářská práce se zabývá příjmem kuchyňské soli a dalších dietních postupů a návyků u pacientů s primárním hyperaldosteronismem, tedy s krajní formou sůl senzitivní hypertenze. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu a rizikovými faktory spojené s primárním hyperaldosteronismem, shrnuje diagnostiku a léčebné postupy zejména dietní opatření, která jsou v léčbě velmi významná. Praktická část byla založena a vytvořena pomocí anonymní dotazníkové formy. Dotazník byl složený z 66 otázek od sociodemografických po informovanost, edukaci, stravovací návyky a preference při stravování ve vztahu k obsahu soli. Cílem práce bylo tedy zjistit stravovací návyky a příjem chloridu sodného u pacientů s primárním hyperaldosteronismem. Celkový počet pacientů, kteří byli osloveni byl 15, převážně muži, kterých bylo 11 a ženy byly 4. Stravovací režim byl vcelku pravidelný, ale s tím, že více jak polovina kladla spíše důraz obědu a večeři než-li snídani. Kdy měli vyšší příjem uzenin, slaných tyčinek, chipsů než-li ovoce a zeleniny. Většina pacientů o dietě s omezením soli a dietě při hypertenzi byla edukována vzhledem k charakteristice souboru, ale jen málokterý z nich ji opravdu dodržuje. A nebyly u nich snahy o omezení příjmu soli. Je tedy důležité informovat nejen pacienty ale celou společnost v prevenci...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectPrimární hyperaldosteronismuscs_CZ
dc.subjecthypertenzecs_CZ
dc.subjectsodíkcs_CZ
dc.subjectNaClcs_CZ
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectPrimary aldosteronismen_US
dc.subjecthypertensionen_US
dc.subjectsodiumen_US
dc.subjectNaClen_US
dc.subjectdietary habitsen_US
dc.titlePříjem kuchyňské soli u pacientů s primárním hyperaldosteronismemcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-16
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId239104
dc.title.translatedSalt intake by patients with primary hyperaldosteronismen_US
dc.contributor.refereeKrátká, Zuzana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs1 Abstrakt Bakalářská práce se zabývá příjmem kuchyňské soli a dalších dietních postupů a návyků u pacientů s primárním hyperaldosteronismem, tedy s krajní formou sůl senzitivní hypertenze. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu a rizikovými faktory spojené s primárním hyperaldosteronismem, shrnuje diagnostiku a léčebné postupy zejména dietní opatření, která jsou v léčbě velmi významná. Praktická část byla založena a vytvořena pomocí anonymní dotazníkové formy. Dotazník byl složený z 66 otázek od sociodemografických po informovanost, edukaci, stravovací návyky a preference při stravování ve vztahu k obsahu soli. Cílem práce bylo tedy zjistit stravovací návyky a příjem chloridu sodného u pacientů s primárním hyperaldosteronismem. Celkový počet pacientů, kteří byli osloveni byl 15, převážně muži, kterých bylo 11 a ženy byly 4. Stravovací režim byl vcelku pravidelný, ale s tím, že více jak polovina kladla spíše důraz obědu a večeři než-li snídani. Kdy měli vyšší příjem uzenin, slaných tyčinek, chipsů než-li ovoce a zeleniny. Většina pacientů o dietě s omezením soli a dietě při hypertenzi byla edukována vzhledem k charakteristice souboru, ale jen málokterý z nich ji opravdu dodržuje. A nebyly u nich snahy o omezení příjmu soli. Je tedy důležité informovat nejen pacienty ale celou společnost v prevenci...cs_CZ
uk.abstract.en1 Abstract My bachelor's thesis focuses on the intake of table salt and other dietary approaches and habits in patients with primary aldosteronism, an extreme form of salt-sensitive hypertension. The theoretical part deals with the definition of the term and risk factors associated with primary aldosteronism, summarizes the diagnosis and treatment procedures especially dietary measures which are very important in the treatment. The practical part was based and developed using an anonymous questionnaire form. The questionnaire consisted of 66 questions ranging from sociodemographic to awareness, education, dietary habits and dietary preferences in relation to salt intake. The purpose of this study was thereby to determine the dietary habits and sodium chloride intake of patients with primary aldosteronism. The total number of patients who were approached was 15, mostly males which were 11 and females were 4. The diet was fairly regular, but with more than half prioritizing lunch and dinner rather than breakfast. When they had a higher intake of cold cuts, salty bars, chips compared to fruit and vegetables. Most of the patients were educated about salt restriction diet and diet in hypertension due to the characteristics of the cohort, but few of them actually follow it. And there were no efforts to limit salt...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV