Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Food deficit in developing countries: factors of origin, regional differentiation, possible solutions
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/173454Identifiers
Study Information System: 243921
Collections
- Kvalifikační práce [20096]
Author
Advisor
Referee
Milerová Prášková, Dagmar
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biology Oriented at Education - Geography Oriented at Education
Department
Department of Social Geography and Regional Development
Date of defense
6. 6. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
potravinový deficit - faktory vzniku - rozvojové země - regionální diferenciaceKeywords (English)
food deficit - drivers - developing countries - regional differentiationTato bakalářská práce se zabývá problematikou potravinového deficitu v rozvojových zemích. V první řadě se věnuje definování základních pojmů vysvětlující potravinový deficit. Poté se zabývá rozsahem jednotlivých ukazatelů potravinového deficitu, a to v různých měřítkových úrovních. Za pomocí grafů a kartogramů vytvořených na základě dostupných dat je zobrazena regionální diferenciace podvýživy. Na základě rešerše odborné literatury je popsán rozsah potravinového deficitu, dále které skupiny osob na základě věku a pohlaví jsou zasaženy nejvíce a z jakého důvodu. U vybraných faktorů způsobující podvýživu v rozvojových zemích je na díky statistické analýze, konkrétně korelační analýze a vypočtení Pearsonova a Spearmanova korelačního koeficientu, ověřena jejich závislost. Na závěr jsou uvedeny možnosti řešení potravinového deficitu dle literární rešerše. Klíčová slova: Hlad, malnutrice, podvýživa, potravinová nejistota, rozvojové země
This bachelor's thesis deals with food deficit issues in developing countries. First and foremost, it is dedicated to defining basic concepts that explain the food deficit. It then looks at the range of individual food deficit indicators, at different scale levels. Using graphs and cartograms made from available data, regional differentiation of malnutrition is shown. Based on a literature review, the extent of the food deficit is described, as well as which age and gender groups are most affected and for what reason. For selected factors causing malnutrition in developing countries, their dependence is verified by statistical analysis, namely correlation analysis and calculation of the Pearson and Spearman correlation factors. Finally, the options for addressing the food deficit according to the literary reshuffle are presented. The key words: Hunger, malnutrition, undernourishment, food insecurity, developing countries